Boranija za bebe

Boranija je bogat izvor vitamina A, C i K, kao i folne kiseline i vlakana. Boranija se uglavnom bere dok su zrna unutar mahune, pre nego što dobije šansu da sazri.

Ključne činjenice o boraniji su da postoji više od 130 različitih vrsta ovog povrća i da svaka od njih doprinosi boljem zdravlju i smanjuje rizik od neželjenih zdravstvenih problema.

Mnoge studije su pokazale da uključivanje više biljnih namirnica kao što je boranija, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih oboljenja i ukupne smrtnosti.

Konzumiranje voća i povrća takođe promoviše lepši ten, povećanu energiju i ukupnu manju težinu.

Hranljivi i zdravi sastojci boranije

Jedna standardna porcija boranije od 150 g sadrži: 28 kalorija, 0.55 g masti, 5.66 g ugljenih hidrata, 2.6 g vlakana, 1.94 g šećera i 1.42 g proteina.

Kada su u pitanju hranljive materije, boranija sadrži: 17 mg kalcijuma, 1.2 mg gvožđa, 30 mg fosfora, 18 mg magnezijuma, 130 mg kalijuma, 24 mcg vitamina A, 52.5 mcg vitamina K i 32 mcg folata.

Međutim, jedna porcija isceđene konzervirane boranije takođe sadrži i 362 mcg natrijuma. Potrošači bi trebalo da isperu konzerviranu boraniju pre upotrebe.

Za najbolji izvor hranljivih materija i najnižu količinu natrijuma, izaberite svežu ili zamrznutu boraniju za kuvanje.

Boranije takođe sadrži folat, tijamin, riboflavin, gvožđe, magnezijum i kalijum.

Za žene u reproduktivnom periodu, konzumiranje više gvožđa iz biljnih izvora kao što su spanać, pasulj, bundeva i boranija, čini da se promoviše plodnost.

Još neke studije pokazuju korelaciju između ženske plodnosti i količine gvožđa koju konzumiraju.

Uparivanje hrane bogate gvožđem sa hranom bogatom vitaminom C kao što su paradajz, paprika ili bobičasto voće, može poboljšati apsorpciju gvožđa. Adekvatan unos folne kiseline je takođe potreban tokom trudnoće, kako bi se zaštitio fetus od defekata neuronske cevi.

Jedna porcija boranije obezbeđuje oko 10 % dnevnih potreba za folnom kiselinom i 6 % gvožđa.

Zadovoljavanje dnevnih potreba za folatom može pomoći kod depresije. Adekvatna konzumacija folata može da spreči višak homocisteina u organizmu.

Previše homocisteina može da zaustavi protok krvi i drugih hranljivih sastojaka u mozgu, i može da utiče na stvaranje hormona koji doprinose dobrom raspoloženju kao što su serotonin, dopamin i norepinefrin, koji regulišu spavanje, raspoloženje i apetit.

Nizak unos vitamina K povezan je sa većim rizikom od preloma kostiju. Adekvatna konzumacija vitamina K poboljšava zdravlje kostiju tako što modifikuje proteine koštane srži, poboljšava apsorpciju kalcijuma i smanjuje izlučivanje kalcijuma iz urina.

Jedna porcija boranije obezbeđuje 14.4 mcg vitamina K ili skoro 20 % dnevnih potreba, odnosno 4 % dnevnih potreba za kalcijumom.

Važno je zapamtiti da pojedinačni vitamini, minerali ili antioksidansi ne čine sami boraniju tako važnim delom naše ishrane.

Dokazano je da izolovanje ovih zdravih hranljivih sastojaka u obliku suplemenata neće pružiti iste ishode. Najbolje je da ih konzumirate kao deo zdrave, sveže, raznovrsne ishrane.

Boranija je dostupna kao sveža, zamrznuta ili konzervirana. Vrlo je važno da dobro isperete i procedite konzerviranu boraniju jer će to redukovati sadržaj natrijuma i do 41 %.

Sveža boranija bi trebalo da bude hrskava i svetlozelene boje. Da biste održali svežinu, stavljajte je u frižider i držite je u zasebnoj kesici.

Kada beba može da jede boraniju i kako da je pripremite?

Treba vam malo više kalcijuma? Jedite porciju boranije da biste dobili 66 mg kalcijuma. Imate nizak nivo vitamina K ili vitamina C?

Uzmite porciju boranije i dobićete infuziju ovih vitamina. Vitamin A i mangan se takođe nalaze u velikim količinama u samo jednoj porciji boranije.

Mnoge hranljive materije u boraniji mogu da pomognu u sprečavanju brojnih zdravstvenih problema, uključujući Alchajmerovu bolest, aterosklerozu, dijabetes, bolest srca, rak debelog creva, astmu, artritis, akne, infekcije uha, pa i prehladu i grip.

Ovo su samo neki od dobrih razloga za uključivanje boranije na listu za kupovinu namirnica za vašu bebu.

Od boranije je malo teže napraviti fin i gladak pire, ali je boranija itekako zdrava za vašu bebu. Boranija se obično preporučuje za uvođenje u ishranu deteta u bilo koje vreme između 6 i 8 meseci starosti.

Boranija je na listi namirnica koje retko izazivaju alergijske reakcije. Ova činjenica pojašnjava zbog čega se ovo povrće može uvesti tako rano.

Zdravstvene prednosti uvođenja boranije u bebinu ishranu podrazumevaju dobar izvor proteina, vitamina poput vitamina A, C, folata, visok nivo dijetetskih vlakana, dotok antioksidanasa i esencijalnih minerala kao što su kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, magnezijum, natrijum i cink.

Boranija je svetski poznata i jedan je od najboljih izvora proteina u biljnom svetu. Boranija, kao i većina leguma, pripada porodici biljaka po imenu Phaseolus.

Boranija se može uvesti u bebinu ishranu oko 6. meseca starosti, ali rano uvođenje boranije može da izazove određene probleme kao što su povećanje nadutosti, a postoji šansa i za loše varenje.

Zbog toga se savetuje da se sačeka dok beba ne napuni godinu dana. Ipak, u pojedinačnim slučajevima, najbolje je posavetovati se sa lekarom vaše bebe.

Boranija je, kao što je rečeno, jedan od najboljih izvora proteina u carstvu biljaka.

Vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina koji su bebi potrebni. Kao što znamo, vitamin A poboljšava očni vid i moćan je antioksidans koji poboljšava imuni sistem jačajući mukozne strukture u organizmu.

Vitamin C je još jedan vitamin za koji je poznato da poboljšava imuni sistem. Takođe je od pomoći u prevenciji prehlade, kašlja, astme, itd.

Folat ili folna kiselina, pripada grupi vitamina B. Ovaj vitamin pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca koji su esencijalni za bebe kojima je potrebno snabdevanje nutritijentima do svih organa u organizmu kako bi se brzo razvijale.

Folna kiselina je korisna i za jačanje moždanih ćelija, kao i za pravilno funkcionisanje mozga.

Pored vitamina, boranija sadrži i druge vrste antioksidanasa kao što su flavonoidi, alkaloidi, katehin i antocijanin.

Ove biohemikalije deluju kao moćni antioksidansi koji neutrališu slobodne radikale koji se proizvode u organizmu kroz metabolizam.

Mahune boranije su pune dijetetskih vlakana. Ova vlakna su korisna u održavanju debelog creva i u čišćenju creva jer regulišu probavu.

Dijetetska vlakna apsorbuju vodu u organizmu i izbacuju sve nečistoće iz debelog creva kroz stolicu.

Pored vitamina i antioksidanasa, boranija ima sasvim pristojne količine minerala. Minerali su takođe ključni za razvoj bebe.

Koliko boranije bi beba trebalo da jede?

Počnite sa malim količinama. Pošto boranija može biti teška za bebe, započnite davanjem 1-2 kašike.

Na taj način bebu navikavate na ovu vrstu hrane. Isto tako, nesvarena boranija može da izazove nadutost.

Kako kuvati boraniju?

U početku možete vaditi zrnca iz mahune. Zrna kuvajte na pari, a zatim od njih spremite kašicu i pomešajte je sa žitaricama.

Mahuna sadrži dugačka vlakna koja mogu da budu rizična za bebu ako se daju u velikim količinama.

Boraniju treba kuvati u vodi ili na pari. Vodu pustite da provri, pa tek onda dodajete boraniju. Boranija se kuva bez poklopca svega nekoliko minuta, a onda se poklopi.

Nešto manje od pola kilograma boranije se kuva oko 15 minuta.

Kako kupovati boraniju?

Uvek gledajte da kupujete svežu boraniju. Opšta pravila koja važe i za drugo povrće, važe i za boraniju.

Pobrinite se da ne zadržava nikakvu vlagu jer je vlaga pogodno tlo za bakterije i gljivice koje dovode do kvarenja.

Prva kašica od boranije

Pripremite nešto manje od pola kilograma boranije. Očistite je i prelomite. Potom je skuvajte na pari sve dok ne bude mekana.

Kada se skuva, ispasirajte i napravite kašicu. Možete koristiti cediljku da biste uklonili ljuspicu.

Kašica od šargarepe, tikvice i boranije

Za ovu kašicu vam je potrebno 100 g šargarepe, 100 g tikvica i 100 g boranije. Sve sastojke skuvajte na pari kako biste dobili mekano povrće.

Posle toga povrće ispasirajte ili izblendajte u blenderu.

Boranija sa piletinom

Za ovaj recept vam je potrebna šaka boranije, jedan krompir, pileće belo meso i šargarepa. Belo meso i seckanu šargarepu prokuvati u vodi, a posle 20 minuta dodajte boraniju i krompir iseckan na kockice.

Kuvajte sve još pola sata dok sve ne omekša.

Potom izblendirajte kuvano povrće i meso, a po potrebi dodajte vodicu u kojoj se kuvalo kako biste dobili željenu gustinu i teksturu.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija