Cvekla za bebe

Cvekla je popularno korenasto povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Cvekla je prepuna esencijalnim vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima, od kojih neka imaju i lekovita svojstva.

Cvekle su ukusne i lako se dodaju u našu ishranu. Navešćemo nekoliko zdravstvenih prednosti uvođenja cvekle u ljudsku i dečiju ishranu za koje postoje naučni dokazi.

Cvekla zaista ima impresivne prehrambene karakteristike. Ima nizak sadržaj kalorija, a visok sadržaj vitamina i minerala. U stvari, ona sadrži gotovo sve vitamine i minerale koji su nam potrebni.

U porciji od 100 g kuvane cvekle možete pronaći:

 • kalorije: 44;
 • proteini: 1.7 g;
 • masti: 0.2 g;
 • vlakna: 2 g;
 • vitamin C: 6 % preporučenog dnevnog unosa;
 • folat: 20 % preporučenog dnevnog unosa;
 • vitamin B6: 3 % preporučenog dnevnog unosa;
 • magnezijum: 6 % preporučenog dnevnog unosa;
 • kalijum: 9 % preporučenog dnevnog unosa;
 • fosfor: 4 % preporučenog dnevnog unosa;
 • mangan: 16 % preporučenog dnevnog unosa;
 • gvožđe: 4 % preporučenog dnevnog unosa.

Cvekla takođe sadrži neorganske nitrate i pigmente, koji su biljna jedinjenja koja pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti.

Dakle, cvekle su prepune vitamina i minerala, a imaju vrlo malo masnoća i kalorija. Takođe sadrže neorganska jedinjenja koja doprinose boljem zdravstvenom stanju.

Srčana oboljenja, uključujući srčane i moždane udare, su vodeći uzroci smrti širom sveta. Takođe i visok krvni pritisak je jedan od vodećih faktora rizika za razvoj ovih bolesti.

Studije pokazuju da cvekla može u mnogome da snizi krvni pritisak i to do 4-10 mmHg tokom vremena od svega nekoliko sati. Efekat je bolji kada je u pitanju sistolni krvni pritisak, nego dijastolni.

Naravno, efekat je mnogo evidentniji sa sirovom cveklom, nego sa kuvanom. Pretposatvlja se da ovi efekti potiču od visoke koncentracije nitrata u cvekli. U našem organizmu se hranljivi nitrati konvertuju u azotni oksid, molekul koji širi krvne sudove izazivajući da krvni pritisak pada.

Hronična upala je povezana sa brojnim bolestima, kao što su gojaznost, srčana oboljenja, oboljenja jetre i kancer. Cvekla sadrži pigmente poput betalaina, koji potencijalno poseduju brojna antiupalna svojstva. Sok cvekle i ekstrakti cvekle smanjuju upalu bubrega.

Takođe, cvekla pomaže ljudima koji imaju problema sa osteoartritisom. Ona smanjuje bol i nelagodnost koji su povezani sa ovim stanjem.

Hranljiva vlakna su veoma važna komponenta zdrave ishrane. Ona su povezana sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući i poboljšano varenje. Jedna porcija cvekle sadrži 3.4 g vlakana, što je čini dobrim izvorom vlakana.

Vlakna zaobilaze proces varenja i odlaze u debelo crevo gde hrane prijateljske bakterije creva ili dodaju masu stolici. Ovo može poboljšati zdravlje probavnog sistema, održavati redovno pražnjenje i sprečiti probavne smetnje kao što su zatvor, upalna bolest creva i divertikulitis.

Takođe, vlakna su povezana sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući rak debelog creva, srčane bolesti i dijabetes tipa 2.

Cvekla u bebinoj ishrani

Većina pedijatara preporučuje da se cvekla uvede u dečiju ishranu još u periodu od 8. do 10. meseca starosti. Naravno, svako dete je posebno i zbog toga treba porazgovarati sa bebinim pedijatrom pre nego što se započne sa uvođenjem ovog povrća.

Cvekla je važna namirnica za bebu zbog toga što sadrži brojne minerale i vitamine. U njoj ima vitamina A, kalijuma, kalcijuma, a oni su veoma važni za njen razvoj i rast.

Cvekla je dobra i zbog toga što uglavnom nije kontaminirana hemijskim sredstvima za zaštitu, odnosno pesticidima. Zbog toga kupovina cvekle na pijaci predstavlja pravo rešenje i nije neophodno da vodite računa o organskom poreklu ovog povrća.

Kada kupujete cveklu, gledajte da ona bude sveža i srednje veličine. Smatra se da je cvekla srednje veličine ukusnija od velike cvekle (dakle, kupujte cveklu koja ne prelazi 3 cm u prečniku).

Birajte cveklu na pijaci koja ima i dalje zelene listove i nemojte se obazirati na to što je blatnjava.

Čuvanje cvekle u svežem stanju se obavlja tako što se nakon kupovine i pranja, cvekli odseku zeleni listovi, a ona se stavi u hermetički sud i u frižider. U frižideru može da potraje oko nedelju dana.

Ukoliko želite da zamrznete cveklu, najbolje je da je pre toga skuvate.

Da li je bezbedno davati bebi cveklu?

Kada beba napuni 6 meseci, preporučuje se da joj polako počnete uvoditi čvrstu hranu koja će joj pomoći da primi što više hranljivih sastojaka. Tako dopunjujete dojenje i bebi omogućavate da unese zdrave i potrebne sastojke.

Sa svojim bogatim nutricionističkim prednostima, cvekla je odličan izbor za prva iskustva vaše bebe sa čvrstom hranom.

Međutim, posavetujte se sa vašim lekarom pre nego što svojoj bebi date bilo kakve nove namirnice kako biste potvrdili da je to odgovarajuće.

Kao i većina povrća, cvekla je bezbedna za bebe i može se uvesti vašoj bebi postepeno nakon što već započne sa čvrstom hranom. Prepuna je hranljivih sastojaka i poznato je da pomaže bebama i može se lako naći na njihovoj paleti namirnica. Počnite sa malim količinama i dajte joj cveklu u obliku koji će beba lako svariti.

Većina pedijatara sugeriše da bi cvekla trebalo da se uvede između 8. i 10. meseca. O tome možete prodiskutovati sa lekarom pre nego što dodate cveklu u njenu ishranu. Limitirajte količinu na 1 do 2 kašičice jer je bogata nitratima koji mogu biti teški za varenje.

Možete je kuvati ili skuvati na pari kako biste smanjili količinu nitrata.

Cvekla je odličan izvor hranljivih sastojaka i minerala, pa zbog toga bebi nudi brojne zdravstvene benefite. U sebi cvekla ima mnogo vitamina i minerala, uključujući vitamine A, B, C, K i E, kao i kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, itd.

Ovi vitamini i minerali sprečavaju i smanjuju rizik od nekoliko bolesti kod dece uključujući dijareju, noćno slepilo, beriberi, angularni stomatitis, rahitis, glositis, itd.

Takođe, cvekla je bogata gvožđem i smanjiće rizik od toga da beba dobije anemiju. Takođe, cvekla promoviše aktivnost mozga i bolje varenje. Jača imunitet i čisti telo od toksina.

Mere predostrožnosti prilikom davanja cvekle bebi

Polako uvodite cveklu u bebinu ishranu i nemojte joj davati više od 1 ili 2 kašičice pre nego što napuni godinu dana.

Nakon toga možete povećati količinu, ali ipak, držite je ispod nekoliko kašičica. Dajte bebi pored cvekle i drugu hranu koju će smatrati prijatnom poput šargarepe, krompira, itd.

Vaša beba možda neće voleti zemljani ukus cvekle, ali će se polako privikavati na njega.

Takođe, uvodite jedno po jedno povrće. Dozvolite da prođe četiri dana kako biste videli da li beba reaguje loše na cveklu. Ako primetite bilo kakvu alergijsku reakciju, odmah se obratite lekaru.

Kako kuvati cveklu za bebu?

Kada pripremate cveklu za vašu bebu, najbolji način da to učinite jeste da je skuvate na pari ili da je skuvate regularno. Tako ćete lakše napraviti pire od cvekle, odnosno kašicu koju će beba lako svariti.

Kuvanje na pari takođe čini da vitamin A (beta-karoten) bude bio-dostupan, što znači da će ga organizam vaše bebe lako iskoristiti kada ga unese.

Nabavite sveže cvekle srednje veličine i dobro ih operite. Odsecite listove i oljuštite cveklu.

Prokuvajte vodu u šerpici, a zatim iseckajte cveklu na komadiće i dodajte. Kuvajte oko 15 minuta dok ne omekšaju. Procedite cveklu i isperite pod mlazem hladne vode.

Stavite proceđenu cveklu u blender i izblendirajte dok ne dobije kašastu konzistenciju.

Purpurni krompirići – recept sa cveklom za bebu

Potrebni sastojci: 2 srednje cvekle, 1 šargarepa, 2 krompira, voda.

Priprema: operite sve povrće, oljuštite i isecite na kockice. Prokuvajte vodu u šerpici i dodajte povrće. Kuvajte dok ne omekša, a zatim procedite i izblendirajte u blenderu. Možete dodati i malo soli zbog ukusa.

Integralni pirinač sa cveklom

Potrebni sastojci: 300 g skuvanog integralnog pirinča, 3 žumanca, 200 g kuvane cvekle, 1 mali proprženi luk, 100 g kuvane piletine, 50 ml pilećeg bujona, malo jogurta.

Priprema: Luk, pirinač, piletinu i cveklu promešajte i ispasirajte tako da dobijete konzistentnu kašicu, u to dodajte žumanca i jogurt.

Smesu stavite u namazanu tepsiju (maslinovim uljem) i ispecite na 200 stepeni (sat vremena).

Cvekla i jabuka – kašica za bebe 7+

Potrebni sastojci: pola jabuke, pola male cvekle.

Priprema: cveklu i jabuku dobro oprati i oljuštiti, a zatim iseckati na male komadiće i skuvati. Kada omekšaju, ispasirajte i kašica je gotova.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija