Domaći pekmez, džem i marmelada od šljiva – recepti kako se pravi

Još jedna od dobro poznatih stvari – džem od šljiva je sigurno obeležio i vaše detinjstvo.. Možda vam je i sada rado vidjen gost na trpezi, posebno ako imate dečicu pa se slatka tradicija nastavlja.. Sigurno znate o čemu govorim..

Topao, svež i mirisan domaći hleb, puter i džem, zatim šolja toplog mleka ili čaja, i savršeno jutro može da počne. A uz savršeno jutro tu je savršen dan, a uz radovanje sitnicama eto i savršenog života! Deluje jednostavno, a zaista bi i moglo biti kada bismo naučili da se radujemo malim stvarima koje život znače..

Ima li šta prijatnije od laganog doručka sa voljenima? Često zaboravimo da se baš tim trenucima prepustimo, i da baš tog trenutka budemo tu, i upijamo svu čaroliju životu.. Ne znam za vas, ali mene džem od šljiva podseća na one srećne trenutke, kada me ja na stolu čekao gotov doručak, milovanje po kosi i fine reči od strane najdraže ženske osobe – pogadjate da je to moja mama!

Da ne bude kako sam lenja, taj džem od šljiva smo prethodno pripremale zajedno, zamazane od glave do pete ali ipak srećne jer smo napravile toliko tegli da ceo komšiluk može da napuni svoj špajz. Ipak, iako samo deluje da je puno, verujte, nije.

Prvi dan pojedeš onaj ostatak što nije stalo u tegle, drugi dan već otvoriš jednu teglu, treći se suzdržiš jer je sramota, a četvrti mama opiminje da je to za zimu! Još peti dan nekako izdržim, al već posle samo ide tegla za teglom. Malo za doručak o kojem sam pričala, malo za palačinke, malo za kolače..I tako, zima još nije počela a količina džema je na minimum!

Onda gledamo u te tegle još jedno pet dana, pa i njih smažemo. Nema veze, ima i drugih džemova!

Pekmez (džem) od šljiva

Razlika izmedju džema i marmelade je veoma mala.. Naime, što se mene tiče, priprema marmelade zahteva malo finiji pristup, odnosno ljuštenje šljiva i pasiranje kako bi sve bilo fino ujednačeno..

Kod džema je priprema malo brža i nešto manje komplikovana.. Džem se uglavnom pravi prema proverenom receptu naših baka, gde se za pripremu koriste cele šljive i šećer, i ništa više.. Tako je oduvek bilo – jednostavno a slasno..

Sastojci koji će vam biti neophodni za pripremu su:

  • 1 kilogram šljiva
  • 500 grama šećera

Postupak pripreme:

Dakle, nisam slagala, za pripremu džema će vam zaista biti potrebna samo dva sastojka. Ali, potrebna – ako želite vi možete da dodate kojekakve začine da bi vam džem bio sladji ili aromatičniji. Svakako, prvo ga pripremite prema osnovnom receptu, a onda dalje korigujte kako vam volja..

Birajte zrele šljive, bolje mekane nego tvrde i zelene, jer su one daleko sladje i samim tim će i džem biti ukusniji. Sorta nije toliko bitna, ali se potrudite da takodje budu organske, neprskane ili minimalno prskane. Svi znamo zašto! Za pripremu pekmeza kora šljiva se ne odstranjuje, a prskane šljive mogu da zadrže sve te pesticide u kori, pa i u samoj šljivi, a to ne želimo u našem stomaku.

Kada nabavite zdrave šljive, dobro ih operite u hladnoj vodi, pa im odstranite koštice. Jednostavno ih presecite na pola, ili koristite onu spravicu za vadjenje koštica.. Očišćene šljive potom prebacite u odgovarajuću šerpu, a preporučujem da bude plića a šira. Tako će se šljive ravnomerno krčkati i brže će biti gotove.

Stavite šljive da se krčkaju na umerenoj temperaturi, a najbolji ukus se dobija kada pravite na šporetu na drva, odnosno smederevcu 😀 tu nema greške! Zaista, sva hrana koja se priprema na drvima je boljeg ukusa, a sigurna sam da ste to i sami zaključili..

Dakle, ostavite šljive da se krčkaju na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje kako ne bi zagorele. Ne birnite, ubrzo će da otpuste svoj sok, u kojem će se dalje krčkati.. Kada otpuste sok kuvajte dalje dok ne postanu baš mekane, odnosno, dok se ne raspadanu. Tada dodajte šećer, pa kuvajte dalje, sada uz neprestano mešanje..

Džem je gotov kada postigne odredjenu gustinu, a to sve zavisi od vašeg ukusa.. Kada procenite da je džem gotov, izvadite kašiku džema na tanjirić pa proverite da li vam gustina odgovara. Ako je u redu, sklonite sa ringle.

Tegle sterilišite u medjuvremenu, pa u tople i sterilisane tegle sipajte topao džem, zatim dobro zatvorite. Umotajte tegle u debelo ćebe pa ostavite da se ohlade na dnevnoj temperaturi, postepeno.. To je obavezno ukoliko želite da vam džem potraje što duže..

Pasterizacija džema u ovom slučaju nije potrebna, jer je dovoljna sterilizacija – kada se topao džem sipa u tople tegle, pritom se umota u ćebe i ostavi da se postepeno hladi, napravi se veći vakuum te to kasnije sprečava da se džem pokvari. 

Nakon što se tegle skroz ohlade, odložite ih u špajz i čuvajte tamo.. Otvorenu teglu džema držite u frizu, kako se ne bi pokvarila takodje. Kada je otvorena ima tu tendenciju.

Ovo je osnovna količina, prema kojoj na 1 kilogram džema ide 500 grama šećera.. Dakle, količina šećera ide upola u odnosu na količinu šljiva. Pa tako, ako želite da pripremite veću količinu džema, što preporučujem, srazmerno povećajte sastojke.

Tako će na, na primer, 5 kilograma džema ići 2.5 kilograma šećera. Ukoliko želite sladje, dodajte više šećera, ili, ako želite da bude manje slatko, onda smanjite količinu šećera.. Umesto šećera, možete dodati aromatične začine koji će doprineti ukusu – vanila, cimet, karanfilić, a možete dodati i rum..

Takodje, ako niste znali, postoji džem od šljiva i čokolade! Da, da, samo na kraju, u topao džem, dodajte par kockica čokolade – zavisi od količine može ići i do cele čokolade. Na količinu od kg. dosta je 2-3 kockice, jer baš fino zaslade i daju poseban ukus..

Džem od šljiva iz rerne je takodje dobra opcija, samo što ja to još uvek nisam probala pa ne bih znala detalje. Nameravam, pa ću korigovati tekst i recept (ako bude bilo potrebe)!

Marmelada od šljiva

Marmelada od šljiva nije toliko popularna koliko džem, možda zbog toga što ima malo više posla, ili je jednostavno džem od šljiva popularan oduvek kao takav.. Ipak, ako imate vremena i želje da pripremite ujednačenu teksturu, bez kožice i bez vidljivih komadića šljiva, pripremite marmeladu!

Glatka tekstura i fin ukus će vam se sigurno dopasti, a posebno dečici koja vole da sve bude besprekorno! 😀

Sastojci koji će vam biti neophodni za pripremu su:

  • 1 kilogram šljiva
  • 700 grama šećera

Postupak pripreme:

Isto važi za biranje šljiva – što sladje, fino zrele i neprskane! Dalje, potrebno je da šljive očistite od koštica ali i od kožice. To može da potraje, što i jeste dosadniji deo posla. Ipak, marmelada je dosta finija i sigurna sam da će vam se krajnji rezultat dopasti..

Očišćene i oljuštene šljive ubacite u šerpu, dodajte šećer pa stavite da se polako krčka.. Za marmeladu je takodje potrebno malo više šećera, jer je ona po pravilu sladja, ali vi i dalje možete dodati manje ili više šećera, po vašem ukusu. Takodje možete dodati razne začine, ali to na kraju..

Dakle, kuvajte šljive i šećer na umerenoj temperaturi, uz često mešanje kako ne bi zagorelo. Takodje preporučujem pliću a širu šerpu..

Kada procenite da je marmelada postigla dobru gustinu, isto izvadite kašiku marmelade na tanjirić, pa kada se prohladi proverite da li je gustina odgovarajuća. Ukoliko jeste, sklonite sa ringle. Odmah ispasirajte šljive, najbolje uz pomoć štapnog miksera, ali pažljivo jer je još uvek vruće. Sada je vreme da dodate začine (ili čokoladu) ukoliko želite.. Još jednom sve dobro promešajte, posebno ako ste ubacili neki dodatak, kako bi se sve fino ujednačilo..

Toplu marmeladu sipajte u sterilisane i tople tegle, dobro zatvorite i umotajte u ćebe. Ostavite da se ohlade na dnevnoj temperaturi, potom odložite u špajz ili friz. Otvorenu teglu marmelade uvek držite u frižideru.

I to bi bilo to, valjda. Ukoliko isprobam neke nove metode ili saznam za neke nove, bolje recepte, prepraviću tekst. Nadam se da ćete uživati u pripremi zimnice, a posebno u degustaciji najukusnijeg džema i marmelade! 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija