Domaći sok od limuna – najbolji recept

Da li sam vam rekla koliko obožavam citruse? Sigurno jesam. Sigurno već znate koliko volim kiselo voće. S tim u vezi, limunada mi je omiljeno piće. I zimi i leti.

Leti me super osvežava, a zimi čuva od virusa. Svakodnevno pijem sok od cedjenih citrusa, a najčešće samo sok od svežeg limuna. Često jedem i sam limun. Posebno ga volim u trenucima kada mi je potrebna instant energija, a svima nam pomalo manjka kako je ovo vreme..tmurno i dosadno. Tako meni limun razbije tu dosadu i natera da se razbudim, odmah.

U limunadu ne dodajem šećer, niti bilo koji drugi zasladjivač. Tako volim. Ali, znam da većina ljudi ne gotivi taj kiseo ukus, pa doda malo šećera, meda i slično. I to je sasvim u redu.

U redu je i da pripremite sirup od limuna, koji će vam stajati u špajzu, pa ćete ga vi po potrebi rastvoriti sa vodom i tako konzumirati. Nekada bude dosadno da se limun cedi, a moram priznati da je sirup od limuna zapravo ukusniji. Ima punoću ukusa, sladunjav je i fino prija nepcima.

Takodje je pogodan zimi kada želite malo dopune energije, ali i leti uz par kockica leda da dobro osveži.

Možda sad mislite, šta će mi sirup kada mogu da pripremim svežu limunadu?! Možda imate pravo, ali čekajte prvo da vam kažem nešto. Znam i sama da me često mrzi da cedim sok, pa onda dok se nateram nekad prodje i volja, tu je i sokovnik ili cediljka koji moraju da se peru, čiste. Ovako, flaša u frizu, samo uzmete i rastvorite sa vodom, i eto soka.

U daljem tekstu pišem vam recept za pripremu soka od limuna, bez kuvanja. Dakle, limun zadržava svoja svojstva, nema kuvanja i mnogo cimanja oko pripreme, a u frizu ili špajzu uvek imate pripremljen sok od limuna.

Da, tu je šećer, ali njega lako možete da zamenite… U nastavku pišem i kako.

Recept za sirup od limuna

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram limuna
  • 1 kilogram šećera
  • 3 litre vode
  • 3 kesice limuntusa

Postupak pripreme:

Da odmah napomenem – dooobro operite limun. Ukoliko nemate svoj domaći, ili ako imate a redovno je prskan, opet ga dobro operite. Ovaj korak je posebno važan ukoliko kupujete u marketu, jer znamo da je voće i povrće iz marketa tretirano raznim stvarima kako bi održali svežinu. To je u redu, tako mora, ali vama ostaje zadatak da operete ili oljuštite kupovno..

Pošto je za pripremu sirupa potreban ceo limun, dakle, sa sve korom, operite limunove mešavinom hladne vode i sode bikarbone. Trljajte koru fino, možete i mekanim, novim! sundjerom.

Dobro oprane limunove sada sameljite na mašinici za meso, ili uz pomoć secka, blendera, šta vam je pri ruci.

Kašu od limuna preručite u odgovarajuću šerpu, zatim dodajte vodu, šećer i limuntus. Po želji možete dodati i vanilin šećer, za još sladji ukus.

Prema nekim receptima, za pripremu ide duplo veća količina šećera, šta ja ne preporučujem jer u tom slučaju ovaj sirup zaista gubi vrednost. Ipak je to previše, a ovako je taman da zasladi a nedovoljno da zaseni nutrijente iz limuna.

Dakle, sada kada ste u kašu od limuna dodali ostale sastojke, dobro promešajte pa poklopite šerpu, i ostavite na dnevnoj temperaturi da odstoji 24 sata. Tokom tih 24h, povremeno promešajte smesu da bi se šećer brže i bolje otopio..

Nakon tog vremena, smesu procedite kroz cediljku. Više puta ako želite baš čist sok od limuna, a ukoliko volite i pulpu, onda će biti dovoljno samo jednom.

Gotov sok sada sipajte u odgovarajuće flaše pa ih dobro zatvorite. Pošto nema kuvanja, sok je hladan, i odmah ga možete odložite u špajz ili frižider.

Ja uvek preporučujem da koristite manje flaše, pa tako kada otvorite flašu, ubrzo ili kroz par dana popijete svu količinu. Jednom otvorenu flašu soka držite u frizu dok ne potrošite, a flaše koje nisu otvorene možete da držite u špajzu, odnosno da hladno i tamno mesto, dalje od sunčeve svetloti i toplote samo. To već znate.

..

Još imam da vam kažem da na isti način možete pripremiti sok od limuna i pomorandže, ili nekog drugog citrusa. Zajedno sameljete i dalji proces je isti. Sirup od citrusa nikada ne kuvam, jer želim da zadrži vitamin C, koji se inače kuvanjem uništava.

U sok, odnosno sirup od limuna, možete dodati neke aromatične začine poput cimeta i vanile, ali možete dodati i malo rendanog djumbira. To preporučujem kada već pripremite sok u sipate u čaše, pa dodate malo da začinite situaciju.

Limun i djumbir su dobro poznata, uvek dobitna kombinacija!

..

Javite utiske ukoliko pripremite sirup, a sigurna sam da ćete biti oduševljeni. Najpre lkoćom pripreme (zapravo, sam se priprema jer samo odstoji 24h), zatim time što je praktično, i naravno ukusno. 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija