Domaći sok od malina – najbolji recept

Osvežavajuć, hranljiv i veoma ukusan – sok od maline se nalazi visoko na listi omiljenih sokova! Koji je vaš omiljeni sok?

Ja sam za vas, kao i uvek, pripremila nekoliko recepata, tako da odaberete onaj koji vama lično najviše odgovara. Tu je osnovni recept, ali i recept za pripremu bez šećera i bez kuvanja. Pripremam sva tri, zavisno od potreba, i mogu vam reći da nema mnogo razlika..

Ono što sigurno znam i što vam obećavam jeste dobar ukus! Leti je ovaj sok odlično osveženje, jer je malina veoma hranljiva i okrepljuje organizam, hidrira. Uz par kockica leda – savršeno. Zimi je takodje odličan izbor, kada se malo uželimo leta, ali i kada želimo nešto zdraviji napitak, od onih koji se mogu naći u marketima.

Ostaje da isprobate i javite mi vaše utiske. 🙂

Osnovni recept

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram malina
  • 500 grama šećera
  • 1 kesica limontusa

Postupak pripreme:

Pre svega, birajte sveže, zdrave maline bez nekih oštećenja i trulih delova.. Maline su “pipave” za branje, i lako se pokvare ako ne stoje na adekvatnom mestu i temperaturi. Zbog toga bi bilo dobro da ih uberete ili kupite taj dan kada želite da pripremite sok.. Dok, prilikom samog branja morate paziti da ih ne oštetite, odnosno zgnječite..

Odabrane maline operite pod mlazom hladne vode pa ocedite, zatim sipajte u odgovarajuću šerpu. Dodajte šećer i limontus, pa dobro promešajte. Ostavite da mešavina malina i šećera odstoji na hladnom mestu ceo jedan dan, odnosno 24 sata.

Nakon tog vremena, stavite šerpu na ringlu, na umerenu temperaturu. Ostavite da smesa proključa, pa čim proključa sklonite sa ringle. Ostavite zatim da se prohladi, pa propasirajte uz pomoć štapnog miksera ili pasirke, i onda procedite kroz gustu gazu. U gazi bi trebalo da ostanu semenke i veći deo pulpe, tako da dobijete čist sok od maline dole u šerpi..

Sada, dobijen čist sok od maline stavite ponovo na ringlu, takodje na umerenu temperaturi, i ponovo pustite da proključa. Kada počne da ključa pojaviće se pena na vrhu, sklonite je, a onda sklonite i šerpu sa ringle.

Nije potrebno dugo kuvati sok jer će tako biti previše gust, dva ključanja će biti sasvim dovoljna da sok bude bezbedan za odlaganje, da ostane i ponešto nutrijenata u njemu, ali i da bude taman gustine.

Gotov sok dok je topao sipajte u sterilisane flaše, dobro zatvorite pa umotajte u neko debelo ćebe. Ostavite sok da se tako hladi na dnevnoj temperaturi. Kada se ohladi, potpuno, tek onda odložite u špajz, to jest na mesto gde inače držite sok i zimnicu.

Ovako pripremljen sok je zapravo sirup od maline, i svaki put ga razredite sa malo vode kada želite da konzumirate. Jednom otvorenu flašu držite kasnije u frizu, a ja preporučujem da sipate u manje flaše kako biste sok ubrzo potrošili nakon što otvorite flašu.

Sok od malina bez kuvanja

Za one malo manje skeptične, sok od maline možete pripremiti i bez kuvanja.. Postupak pripreme je veoma sličan, a ja vam garantujem uspeh i sa ovim receptom. Ja najčešće sokove koji ne zahtevaju kuvanje i ne kuvam, jer su mi se do sada dobro pokazali. Probajte pa javite vaše utiske.

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram malina
  • 1 limun
  • 1 litar vode
  • 700 grama šećera

Postupak pripreme:

Dakle, takodje je potrebno da odaberete zdrave maline za pripremu. Operite ih pod mlazom hladne vode pa ostavite da se ocede.

Zatim, maline preručite u odgovarajuću šerpu pa im dodajte sok od jednog limuna i vodu. Dobro promešajte i ostavite da odstoje tako preko noći, odnosno barem 8 sati, a može i više. Naravno, na nekom hladnom i tamnom mestu, da se ne bi pokvarile u medjuvremenu.

Nakon tih 8 ili više sati, maline procedite kroz gustu gazu, i dodatno ispiskajte pasirkom da što više soka ode u šerpu..

Sada, u taj čist sok od malina dodajte šećer, pa dobro mešajte par minuta da se što više šećera otopi. Ostavite na hladnom mestu da se šećer dalje otapa, i mešajte povremeno, da ubrzate proces. Kada se sav šećer otopi, sok je gotov. Primetićete kako je postao gušći.

Pripremljen sok sipajte u sterilisane flaše, pa dobro zatvorite. Najbolje prvo celofanom, pa onda čepom. Odložite na mesto gde inače držite zimnicu, a to mesto je, podrazumeva se, hladno i tamno. Jednom otvorenu flašu držite u frizu, i najbolje popijte u roku od 5 dana.

Opet, preporučujem da sok sipate u manje flaše, da biste kada otvorite flašu sok popili tokom 24-48 sati..

Sok od malina bez šećera

Ajmo korak dalje, da pripremimo sok od maline bez šećera. Da li ste za?

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram malina
  • 1 limun
  • 500 mililitara vode

Postupak pripreme:

Opet, birajte zdrave i sveže maline, ali ovog puta neka budu stvarno dobro zrele, jer su kao takve i dosta sladje. Pošto ne dodajemo šećer, potrebno je da maline budu što sladje kako bi i sok bio finog ukusa. Svakako, u sok kasnije, kada sipate u čaše, možete dodati i kašiku meda ili neki drugi zasladjivač po potrebi.

Maline dobro operite pod mlazom hladne vode, pa sačekajte da se malo ocede. Preručite u odgovarajuću šerpu, zatim im dodajte sok od limuna i vodu. Dobro promešajte, pa ostavite da tako prenoće, odnosno da odstoje najmanje 6 sati.

Nakon tog vremena, stavite mešavinu malina i vode na ringlu, na umerenu temperaturu. Kada proključa i pena se pojavi, skidajte penu uredno. Kada pena prestane da se pojavljajuje, znaćete da je sok gotov.

Tada ga sklonite sa ringle, sačekajte da se malo prohladi, pa procedite kroz gustu gazu. Stiskajte pasirkom da što više soka ode u šerpu dole, a da pulpa i semenke maline ostanu u gazi.

To je to, ostalo je da dobijen čist sok sipate u sterilisane flaše, umotate u ćebence i ostavite da se ohlade tako na sobnoj temperaturi. Tek nakon što se sok ohladi, odložite na hladno i tamno mesto. Pošto ne sadrži šećer, već samo limun kao neki konzervans, preporučujem da sok držite u frizu.

..

Ja sokove i zimnicu uvek pravim bez konzervansa, a vi, ako želite, uvek možete da dodate konzervans koji inače koristite. Meni on kvari i ukus i ceo taj koncept, jer se trudim da domaći sokovi budu što zdraviji. Zato ih i pravim, kao odličnu zamenu kupovnim sokovima.

Ps. Ukoliko ste veliki fan maline, kao još neki ovde (ja, ja), onda sigurno želite i provereni recept za džem od malina. Eto linka, pa isprobajte! I, naravno, javite utiske! 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija