Domaći sok od šljiva – recept

Znaš da je proleće tu kada oči zapaze procvetalu šljivu.

Kaže šljiva “Ej, ljudi! Proleće je stiglo, vreme je da procvetamo!”. I bi tako. S prolećem i ja procvetam, s prolećem sve nekako procveta. Odmah zamišljam kako bosa radim u bašti, pažljivo čupam poraslu travu oko voćkica, ili sadim mladi luk, zelenu salatu i grašak. I šargarepu. Ima tu i malo okopavanja, kada se susretnem sa onim travama koje su uspele čak i dugu zimu da prezime, pa se odomaćile i malo po malo guraju u stranu posadjeno voće i povrće. Prave se da su jače.

Sad kaže šljiva “Ej bre, što si me zapostavila? Pusti sada drugo voće, ovde je reč o meni!”

Jes’ vala, o tebi je reč šljivo. Da se ne bi ljutila, evo, prelazimo na proverene recepte i savete, kako se pravi sok od šljive. Već sam pisala kako da napravite ukusan džem i marmeladu od šljiva, a takodje sam pisala kako da pripremite ukusan kompot od šljiva.

Bacite pogled ako vas interesuje, a u tekstu dalje pišemo o soku.

Osnovni recept

Potrebni sastojci:

  • 2 kilogram šljiva
  • 500 grama šećera
  • 2 kesice limontusa
  • 8 litara vode

Postupak pripreme:

Da odmah napomenem, birajte što sladje šljive kako ne biste morali da dodajete više šećera. Generalno kod pripreme soka, ali i džemova i slično, uvek birajte slatko voće da biste izbegli veće količine šećera, koje bi bile potrebne da doteraju ukus. Dakle, krupnije i sočnije šljive su idealne za pripremu soka.

Dobro ih operite pod mlazom hladne vode, zatim presecite na pola pa izvadite koštice. Šljive dobro očistite ako imaju neka ošetećenja i slično, kako to kasnije ne bi uticalo na ukus, a može da se desi da ako vam slučajno prodje trula šljiva, upropasti celu količinu. Dakle, pažljivo ih očistite i pripremite.

Spremne šljive sada preručite u odgovarajuću šerpu, zatim prelijte vodom. Stavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Biće potrebno nekih pola sata da šljive omeknu, i tada ih sklonite sa ringle. Smesu odmah, ali pažljivo jer je vruće, ispasirajte štapnim mikserom.

Možete da iskoristite i blender, tako što ćete vaditi šljive i blendirati ih pa vratiti u vodu u kojoj su se kuvale.

Dobijenu kašu od šljiva sada procedite kroz gustu gazu ukoliko želite bistar sok od šljiva, a ukoliko želite gusti sok od šljiva sa pulpom ne morate cediti. 

Kaši od šljiva dodajte sada šećer i limontus, dobro promešajte pa vratite na ringlu da se sve zajedno ukrčka još nekih 15-20 minuta. Mešajte povremeno da ne zagori, a kuvajte na umerenoj temperaturi.

To je to, sok je spreman. Sipajte ga u sterilisane flaše i dobro zatvorite, pa umotajte u ćebe i ostavite da se sok ohladi na sobnoj tempetaruti. Tek kada se sok skroz ohladi možete ga odložiti u špajz ili frižider. Nakon otvaranja flašu soka držite u frižideru dok ne potrošite.

Naravno, navela sam količinu od 2 kilograma, a vi možete po potrebi pripremiti i veću količinu soka. Samo, obavezno, povećajte srazmerno sastojke kako biste dobili dobar ukus. Za još bolji ukus soka, pre nego ga sipate u flaše možete da dodate malo cimeta ili neki drugi aromatičan začin po vašem ukusu.

Sok od šljiva bez šećera

Ukratko ću spomenuti da je moguće da napravite sok i bez šećera. Ionako za pripremu koristimo malu količinu običnog belog šećera, kojeg možete da zamenite i smedjim šećerom.

Ako, pak, želite da izbegnete đećer u potpunosti, sok kuvajte istim postupkom, samo izbacite šećer. Dakle, kada dobijete kašu od šljiva, u nju dodajte samo limontus i kuvajte tih 15ak minuta. Sklonite sa ringle pa sipajte u flaše, i sve redno kako je opisano u receptu iznad.

Iako nam šećer služi kao konzervans na neki način jer produžava rok trajanja, i ovako pripremljen sok možete ostaviti za zimu. U tom slučaju samo preporučujem da pripremljen sok ipak držite u frizu, i da pripremite manje količine soka.

Ionako sok od šljive možete da pripremite i od zaledjenih šljiva ako nije sezona. Zapravo, odledjene šljive mogu dati više soka, pa budite slobodni da ih koristite ako ih imate.

Kasnije, kada rastvorite sok sa vodom, u njega možete dodati kašičicu meda ili zasladjivač koji inače koristite.

Par reči o šljivi

Pošto nam je šljiva neka ljutita voćkica, ne smem da propustim da napišem još par reči o njoj, i pohvalim njenu nutritivnu vrednost.

Naime, šljiva je izuzetno bogata mineralima, a najzastupljeniji su kalijum, zatim gvoždje, kalcijum i magnezijum. Zbog toga se osobama koje pate od anemije, kao i osobama koje imaju problema sa kostima ili kardiovaskularnim sistemom, preporučuje redovno konzumiranje ove voćkice.

Šljiva u sebi sadrži i vitamine, od kojih su nazastupljeniji vitamin C i vitamin B. Verovatno svi znamo da je vitamin C veoma važan za izgradnju jakog imunog sistema, ali da li ste znali da vitamin B igra glavu ulogu kada je u pitanju zdravlje našeg nervnog sistema?

Dakle, šljiva se preporučuje i kod problema sa koncentracijom, umorom i iscrpljenosti organizma. Ukoliko imate neki važan sastanak ili ispit, ili ste iscrpljeni od svakodnevnih obaveza, napravite pauzu i popite sok od šljive, ili pojedite par komada šljiva. Energija će vam se vratiti!

Isto važi i ukoliko ste prehladjeni, sok ili čaj od šljive, kao i sveže šljive, dobodošle su.

Naravno, nisu čarobne pa je potrebno da generalno vodite računa o vašoj ishrani, aktivnostima i načinu života, kako biste trajno sačuvali zdravlje. Šljive u tom slučaju mogu biti odlični saveznici!

Još ću spomenuti da su šljive bogate i zdravim masnim kiselina, koje moramo redovno unositi u svoj organizam ako želimo balansirane hormone. Ovo posebno važi za žene. Pa tako, žene slobodno uživajte u ukusu šljiva, jer vam sem tog dobrog ukusa donose i benefite za organizam. Blanasiran rad hormona obećava zdravlje reproduktivnih organa.

..

To bi bilo to, dosta sam pažnje posvetila šljivi. Sada je vreme da predjem na neku drugu temu, a do tada čitajte već postavljene tekstove na mom sajtu! Nadam se da su vam od koristi, kako recepti tako i saveti. Trudim se da vam prenesem sve što znam, a ako vam se učini da je neka informacija netačna, budite slobodni da me ispravite i na taj način doprinesete kvalitetu sadržaja na sajtu! 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija