Domaći sok od višanja – recept za pripremu bez šećera, bez kuvanja i osnovni

Verovatno sam već pisala o tome koliko volim višnje. Volim svo kiselo voće, jer me nekako instant osveži i povrati energiju. Da li se to i vama dešava? Zaboravite na trenutak na taj jak ukus ako niste ljubitelj, i pazite šta će da se dogodi nakon šake višanja. Nalet dobre energije. Vremenom se naviknete, a za slučaj da se ipak ne naviknete, sigurno će vam se osladiti taj osećaj o kojem govorim. Dobro, neću vas više ubedjivati.

Ali, sok od višnje morate da probate. Tu kiselost zamenjuje sada sladunjav ukus, jer dodamo malo šećera, pa se odjednom višnja umiri. Postane pitoma i počne sa svima da saradjuje. I dalje ona zadržava tu njenu uzavrelu boju, ali njen ukus više ne reže.

Jeste, naporno je napraviti sok od višnje, ali to samo u slučaju da nemate pomoćnika. Taj pomoćnik je sprava za čišćenje koštica. Aaali, i bez pomoćnika vi ćete uspešno savladati višnje. Samo nemojte da nosite belu majicu, i sve je kul.

Ja dok čistim višnje fokusiram misli i zaista mi to vreme proleti u nekom neopisivom miru. Često me pitaju – kako ti nije dosadno da svaki dan kuvaš, da spremaš toliko sokova i džemova za zimu, da stalno nešto čeprkaš po kuhinji??

Eee, mislim se u sebi, kada biste znali koliki mir meni donosi upravo taj fokusiran, kreativan rad.. Da li se i vama dešava da vam spadne pritisak sa ramena kada se fokusirate na to što radite? Probajte.

Nije da volim da čistim višnje, ali pošto je to jedan od koraka do ukusnog i zdravog soka, meni nije teško. Uvek sam gledala viši cilj, pa se te usputne stvari odrade očas posla.

Dosta filozofiranja, od toga se sok neće napraviti. Nego, da mi predjemo na recepte! U daljem tekstu ispisaću par proverenih recepata, tako da pripremite sok od višanja po vašem ukusu. Imam recept i za nekuvani sok od višanja, kao i za onaj bez šećera, bez konzervansa.. Sigurna sam da ćete pronaći recept po vašoj meri!

Osnovni recept

Potrebni sastojci:

  • 3 kilograma višanja
  • 2 limontusa
  • 3 litara vode
  • Šećer po potrebi

Postupak pripreme:

Višnje, dakle, očistite od petiljki i od koštica. Izgnječite zatim dobro, najbolje pasirkom, pa dodajte limontus, promešajte a onda dodajte i vodu. Još jednom promešajte pa ostavite da odstoje ceo jedan dan, odnosno 24 sata. Lonac samo prekrijte čistom krpom.

Nakon tih 24h, još malo istiskajte pasirkom, pa onda procedite kroz gustu gazu. Na taj način dobićete bistar sok od višnje. Izmerite količinu dobijenog soka, a onda dodajte šećer u istoj količini (Npr. ako ste dobili 2 litra soka, dodajte 2 kilograma šećera. Koliko ćete dobiti soka ne znam unapred jer nisu sve višnje isto sočne, zato se naknadno meri.)

Dobro promešajte pa stavite na ringlu, na umerenu temperaturu, da provri. Od trenutka ključanja, kuvajte dalje uz mešanje tek 10ak minuta, pa sklonite sa ringle. Tokom kuvanja skidajte penu ukoliko se pojavi na površini.

Vruć sok sipajte u sterilisane flaše, pa dobro zatvorite. Složite flaše u nekoj kutiji, ili gde vam je zgodno, pa pokrijte ćebetom. Ostavite da se tako ohlade, skroz, pa tek onda odložite u špajz ili na mesto gde inače držite zimnicu.

Nakon otvaranja, flašu soka držite u frizu da se sok ne bi pokvario. Preporučujem da sipate u više manjih flaša, kako bi se popilo ubrzo nakon što se flaša otvori.

Inače, ovim postpukom dobili smo sirup od višanja, koji je potrebno razblažiti vodom pre konzumiranja.

Sok od višanja bez kuvanja

Naime, sok od višanja možete raditi i bez kuvanja. Postupak pripreme je isti, s tim da na kraju ne kuvamo sok 10 minuta na umerenoj temperaturi. Dakle, kada dodate šećer u procedjen sok od višanja, potrebno je samo da tokom 24h povremeno mešate, kako bi se šećer otopio i kako biste dobili sirup od višanja.

Neke domaćice ipak prokuvaju, jer su tako sigurnije da se neće pokvariti. Moje iskustvo govori da nema posebne razlike, pa tako najčešće pravim bez kuvanja jer je u tom slučaju sok za nijansu zdraviji.

Sok od višanja bez konzervansa

Takodje, u sok od višanja ne dodajem konzervans, jer smatram da ni za tim nema potrebe. Zbog toga i preporučujem da sipate u više manjih flaša, koje ćete držati na hladnom i tamnom mestu, a kada otvorite flašu ubrzo iskoristite sve, tako da ne ostaje prostora za kvarenje soka..

Opet, vi možete uraditi po vašem ukusu i potrebama, i u slučaju da želite da dodate konzervans, ide jedna kesica na 3 kilograma višanja..

Sok od višanja bez šećera

Da, sok od višnje možete pripremiti i bez šećera. Kako? Pa, postupak je prilično isti.

U ovom slučaju samo nemojte dodavati šećer u procedjen sok, već sok prokuvajte onih 10 minuta, pa sipajte u sterilisane flaše. Isto ostavite na tamnom i hladnom mestu. Preporučujem frižider, jer je šećer ipak na neki način konzervans i produžava rok trajanja.

Kasnije, kada sipate sok u čaše, po želji sok možete zasladiti medom, stevijom ili nekim zasladjivačem koji inače koristite a da nije šećer.

Ne preporučujem smedji šećer, jer je sastav prilično isti kao i kod belog šećera, samo će vas priprema soka dosta više koštati. Opet, sve zavisi od toga šta vama odgovara. U slučaju da želite da koristite smedji šećer, za pripremu koristite istu količinu šećera, dakle – koliko litara soka, toliko kilograma šećera.

..

Ukoliko isprobate neki od recepta, budite slobodni da me kontaktirate i podelite vaše iskustvo! Sok od višanja je moj omiljeni sok, pa sam možda malo pristrasna. Uvek me dobro osveži, pruži mi energiju i dobar ukus. Nadam se da će tako biti i u vašem slučaju! 🙂

Sok od višanja je, dakle, odlično osveženje leti, uz par kockica leda ili krišku limuna.. Takodje, odličan izvor minerala i vitamina zimi, kada je potrebno da se sačuvamo od napasti poznatih pod nazivom grip i virus.

Ukoliko odaberete recept bez kuvanja, bez konzervansa i bez šećera, zaista dobijate bombu zdravlja u čaši soka. Ukoliko se, ipak, odlučite za osnovni recept, svakako ste uradili dobru stvar za sebe. Domaći sok ima bolju vrednost od kupovnih sokova. Barem ćete ga piti u slast jer znate da ste to vi napravili.. Da li se slažete? Javite utiske!

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija