Doručak za bebe

Doručak je, kao što znamo, vrlo važan obrok, kako za odrasle, tako i za najmlađe. Posle sna, ljudskom telu treba energija jer se koncentracija šećera smanjila, a našem moždanom tkivu su neophodni ugljeni hidrati.

Ukoliko doručkujemo najviše sat vremena posle buđenja, dovešćemo da balansa nivoe šećera u našoj krvi.

Naše navike kada je u pitanju doručak itekako utiču i na naše dete. Ukoliko roditelj zaboravlja da doručkuje i nema ovu naviku kao ustaljenu, postoji verovatnoća da će i dete početi da preskače doručak kada poraste. To nikako ne smete dopustiti. Zbog toga je vrlo važno kod deteta stvoriti ovu naviku od najmlađih dana.

Doručak je, dakle, vrlo važan obrok i nekim roditeljima može u početku biti zaista teško da osmisle više ukusnih i zdravih menija za svoje dete.

Pravi je izazov napraviti dobru i kvalitetnu listu namirnica koje detetu treba davati kako bi se kod njih uspostavila zdrava navika.

Kako formirati normalan raspored obroka kod bebe?

Takozvano uobročavanje bebe je vrlo važna stvar jer ako se ovaj proces obavi uspešno, onda će to biti veoma dobro i za samu bebu, ali i za kompletnu porodicu jer se na taj način lakše organizujete sa slobodnim vremenom i aktivnostima napolju.

Proces uobročavanja bebe podrazumeva da se dojenje (unošenje formule/adaptiranog mleka) polako menja nemlečnim, tj. kašastim obrocima.

Do prve godine bebinog života, mleko (dojenje/adaptirano) je glavna namirnica na meniju, ali, ipak, od 6. meseca, pa nadalje, beba mora da dobija još dva, pa sve do četiri dodatna obroka na dan, pored mleka. Od 7. meseca, broj obroka se povećava na 4 do 6, pored mleka.

Stručnjaci kažu da se pod samostalnim čvrstim obrokom u ovom uzrastu može smatrati od 6 do 8 kašičica neke kašice.

U samom početku, čvrsta hrana, tj. neka mlečna kašica se uvek vezuje za vreme u kojem beba obično treba da doji.

Dakle, detetu se daje kašica onda kada bi trebalo da sisa. To bi bila neka vrsta zamene za ručak. Kada beba malo poraste, onda joj treba formirati naviku večeranja. Večera se daje oko sat vremena pre kupanja i sisanja pred spavanje.

Negde oko 7-8. meseca bebi treba da se uvedu i prepodnevna i popodnevna užina koja se sastoji od voća i/ili žitarica, a doručak se formira oko 9. meseca.

Kada je u pitanju voće, bebi se od 9. meseca mogu davati sledeće namirnice: kupina, malina, borovnice, lubenica, grožđe, dunja, dinja, mango.

Kada je u pitanju povrće, to mogu biti: boranija, grašak (propasiran, bez opne), sočivo, plavi patlidžan, pasulj (propasiran, bez opne), kuvani paradajz, kuvana cvekla, kupus (od 10. meseca).

Obroci za bebe od 6 do 12 meseci starosti

U nastavku teksta ćemo davati primere obroka za bebe koje su stare od 6 do 12 meseci. Vaša beba može jesti manje ili veće količine obroka nego što je ovde prikazano.

Prepustite vašoj bebi da odluči koliko će jesti i nikada je ne prisiljavajte da jede. Bebe znaju kada su gladne i kada su site. Prepoznajte znake gladi i sitosti.

Beba koja je gladna može otvarati usta kada joj prinosite hranu i može se uznemiriti ako hranu sklonite. Beba koja je sita, zatvaraće usta kada prinesete hranu, okretaće glavu i gurati hranu od sebe.

Ponekad roditelji brinu da njihova beba ne unosi dovoljno hrane. Ako je redovno dojite, dajete joj raznovrsnu čvrstu hranu i vaša beba lepo napreduje, to onda znači da jede sasvim dovoljno. Razgovarajte sa bebinim pedijatrom ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa bebinom ishranom.

Babama nije potrebna čvrsta hrana dok ne napune oko 6 meseci. Pre 6. meseca, beba će samo dojiti i može uzimati vitamin D kao suplement.

Za bebe od 6 meseci i starije, nastavite da nudite majčino mleko i vitamin D. Polako počnite da joj dajete male porcije (1-2 kašičice) kašice i lagano povećavajte količinu u odnosu na njenu glad. U početku, beba može uzimati 2-3 kašike hrane na dan.

To mogu biti, na primer; 2-3 kašike kuvanog povrća, žitarica ili mesa, 2-5 kašika mekanog voća, pola jajeta, malo sira i oko 100 ml pahuljica. Prepustite da beba odluči koliko joj je hrane potrebno.

Do trenutka dok vaša beba ne napuni 9 meseci, nudite joj 2 do 3 obroka i 1 do 2 užine dnevno. Pored dojenja, bebi uzrasta od 6 do 9 meseci možete davati sledeće obroke.

Doručak: instant žitarice za bebe (sa dodatkom gvožđa), ispasiranu jagodu i malo vode.

Ručak: usitnjena ispasirana piletina, pire od slatkog krompira, malo vode.

Užina: ispasirana kruška.

Večera: mlevena govedina ili sočivo, smeđi pirinač, pire od kuvanog brokolija i malo vode.

Pored dojenja, bebi uzrasta od 9 do 12 meseci možete ponuditi 3 obroka i 1 do 2 užine na dan.

Doručak: instant žitarice za bebe (sa dodatkom gvožđa), seckani kivi, malo vode.

Užina: tost od celog zrna pšenice sa tankim slojem putera od kikirikija, iseckanog na male parčiće.

Ručak: konzervirani losos, pire od kuvane šargarepe, iseckani avokado, jogurt, voda.

Užina: krekeri od celog zrna žitarice.

Večera: seckana piletina, smeđi pirinač, ispasiran kuvani grašak, voda.

Doručak za bebe od 6 do 12 meseci starosti – recepti

U nastavku teksta ćemo navesti desetak zdravih recepata i ideja za bebin doručak. Pre svega, treba reći da prvi obrok u toku dana mora biti hranljiv.

Trebalo bi da ima dovoljno kalorija da bi vašoj bebi dao dobar start za dan koji je pred njom.

Recept za bebin doručak treba da bude zdrava mešavina nečega što je u isto vreme ukusno i hranljivo. Iako postoji puno ideja za bebin doručak, može biti pomalo izazovno napraviti novi meni za svaki dan.

Mi ćemo vam pomoći da svakoga dana napravite zdrav nutritivni doručak za svoju bebu. Govorićemo o razniovrsnoj zdravoj hrani za bebe i procesima koji su uključeni u njeno pripremanje.

Doručak je krucijalan za bebe iz istog razloga kao i za odrasle. On obezbeđuje kalorije za pokretanje metaboličkih procesa u telu. Čak i ako dojite vašu bebu tokom noći, njeno telo će sigurno potrošiti resurse do jutra.

Ovde ćete pronaći neke lepe ideje za doručak koje možete ubaciti u bebin jelovnik. Zapamtite, majčino mleko je jedina hrana koju vaše dete mora konzumirati do 6 meseci starosti. Nakon toga, možete uvesti čvrstu hranu, a među tim namirnicama će se naći i one koje će se jesti za doručak.

Mnogi od ovih recepata uključuju upotrebu adaptiranog mleka, budući da je to jedino mleko koje vaša beba može konzumirati pored majčinog mleka. Možete koristiti i majčino mleko ili jednostavno dodati vodu (kao što ćete kasnije pročitati u receptima).

Svi ovi recepti za doručak su za bebe starosti između 6 i 12 meseci. To je vreme kada beba razvija ukus za čvrstu hranu.

Pire od više vrsta povrća

To je jednostavan i klasičan doručak za bebe i prilično popularan kao prvi doručak za bebu.

Potrebni sastojci: povrće po vašem izboru, kao što su krompir, grašak, šargarepa, itd. Naravno, potrebna vam je i voda.

Kako se sprema? Skuvajte povrće u loncu dok ne postane mekano. Prenesite povrće i malo vodice u blender i izmiksujte dok ne postigne retku konzistenciju. Ovo povrće sadrži mnogo vitalnih hranljivih materija, kao i vodica u kojoj se kuvalo, pa je nemojte bacati. Kada napravite pire, pustite neka se malo prohladi i nahranite vašu bebu.

Voćni pire

Ovo je voćni ekvivalent povrtnom pireu koji u sebi sadrži sve prednosti svežeg voća.

Potrebni sastojci: voće po vašem izboru, kao što su jabuke, mango, banane i malo vode.

Kako se sprema? Pire od voća je zdrav i hranljiv doručak za vašu bebu. Počnite tako što ćete oljuštiti voće, staviti ga u blender i izmiksovati. Dodajte vodu u mešavinu ako je potrebno zbog konzistencije.

Banana i kaša od pirinča

Kaša je zdrava za odrasle, ali je i neverovatan doručak za bebe. Tradicionalno, kaša se pravi pomoću mleka, ali pošto je pripremamo za bebe, napravićemo je sa majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom. Ovde se koristi pirinač zbog toga što on ne sadrži gluten, za razliku od pšenice, pa ne morate da brinete o alergijama. Iz tog razloga, pahuljice od pirinča mogu biti odličan doručak za bebe.

Potrebni sastojci: 100 g pirinča ili pirinčanih pahuljica, 100 g iseckane banane, 500 ml vode, 100 ml adaptiranog mleka.

Kako se sprema? Prokuvajte pirinač ili pirinčane pahuljice sve dok ne postanu meke. Dodajte iseckanu bananu i mleko, a zatim kuvajte još tri minuta. Mešajte sve vreme. Ako želite da kašica bude ređa, dodajte još malo vode i kuvajte još nekoliko minuta.

Ovsena kašica sa bananom

Ova kašica je vrlo slična prethodnoj, s tim što se umesto pirinčanih pahuljica koriste ovsene pahuljice. Ovsene pahuljice možete dodatno da sameljete kako biste bili sigurni da će kašica biti odgovarajuća za bebu.

Potrebni sastojci: 200 g mlevenih ovsenih pahuljica, 100 g iseckane banane, 500 ml vode i 100 ml adaptiranog mleka.

Kako se sprema? Dodajte ovsene pahuljice u vodu i kuvajte sve dok ne omekšaju. Dodajte bananu i mleko i kuvajte još nekoliko minuta. Potom dodajte vodu i kuvajte još malo. Kada se kašica prohladi, poslužite je svojoj bebi.

Kašica od pirinčanog brašna i povrća

Kašicu možete napraviti koristeći pirinčano brašno umesto zrnevlja pirinča ili pirinčanih pahuljica. Ovde možete koristiti povrće umesto voća kako biste doručku za svoju bebu dali jedinstven ukus.

Potrebni sastojci: 200 g pirinčanog brašna, 100 g seckane šargarepe i graška i 300 ml vode.

Kako se sprema? Pomešajte pirinčano brašno i vodu i kuvajte oko sedam minuta konstantno mešajući kako biste sprečili grudvanje. Kuvajte dok se brašno potpuno ne umeša sa vodom i postane meko. Kada počne da ključa, snizite vatru. U odvojenojposudi skuvajte grašak i šargarepu dok ne omekšaju. Potom izblendirajte sve zajedno koristeći vodicu u kojoj se kuvalo povrće. Dodajte pire od povrća u kašicu i kuvajte na tihoj vatri neprestano mešajući.

Prohladite kašicu pre nego što je poslužite svojoj bebi.

Mango i kašica od pirinča

Prirodna slatkoća manga kombinivana sa zdravim pirinčem čini ovaj doručak zdravim izborom za vašu bebu.

Potrebni sastojci: 100 g seckanog manga, 200 g pirinča, 400 ml vode, 100 ml adaptiranog mleka.

Kako se sprema? Počnite time što ćete prokuvati pirinač u vodi. Dok pirinač ključa, izblendirajte mango i napravite pire od njega. Kada pirinač proključa, snizite vatru i pustite da se krčka još 4-5 minuta. Potom dodajte pire od manga i mleko. Kuvajte sve zajedno još 2-3 minuta dok smesa ne postane homogena. Prohladite i dajte bebi da doručkuje.

Ječmena kašica sa jabukom

Ječam je odlična hrana za bebe, a da biste napravili odličan doručak za vašu bebu, možete napraviti finu kašicu od ječmenog brašna.

Potrebni sastojci: 150 g ječmenog brašna, 300 ml vode, 100 g ispasirane jabuke, 3 kašike adaptiranog mleka.

Kako se sprema? Pomešajte ječmeno brašno sa vodom i kuvajte 7 do 10 minuta. Ječmu je potrebno više vremena da se skuva. Nastavite da mešate kako biste sprečili grudvanje. Kada se skuva, snizite vatru i kuvajte još malo. U odvojenoj posudi, iseckajte jabuku na sitne komadiće i ispasirajte. Dodajte jabuku i mleko u kašu i kuvajte još pet minuta uz neprestano mešanje. Kada završite, ohladite kašicu, pre nego što je poslužite bebi.

Pire od sočiva, šargarepe i bundeve

Sočivo je zdrava opcija za bebu i kada se iskombinuje sa drugim povrćem, hranljivost pripremljenog obroka se povećava, pa ga čini idealnim izborom za zdrav doručak za vašu bebu.

Potrebni sastojci: oljuštena i iseckana bundeva, crveno sočivo, iseckana šargarepa i voda.

Kako se sprema? Skuvajte bundevu i šargarepu zajedno, dok sočivo kuvate u odvojenoj posudi. Neka svi sastojci potpuno omekšaju. Prebacite povrće u blender i izblendirajte ga ravnomerno tako da napravite pire. Prebacite povrće u sočivo i kuvajte još nekih 3 do 5 minuta. Ponovo izmiksujte, ohladite i poslužite.

Ovsena kašica i banana

Idealna kašica za bebin doručak je ovsena kašica sa bananom. Treba vam malo banane, malo ovsene kašice, malo adaptiranog mleka i vode. Sada imate instant ovsene kašice u marketima koje se lako kuvaju dodavanjem vode.

Nakon spremanja ovsene kašice, ispasirajte bananu i dodajte je. Sve zajedno kuvajte i dodajte povremeno vodu i mleko kako bi se lepo ukuvalo. Kada se prohladi, dajte svojoj bebi da doručkuje.

Kašica od mesa i povrća

Period između 6. i 12. meseca je vreme kada uvodite meso i jaja u bebinu ishranu. Meso je hranljivo i može činiti idealnu namirnicu za bebin doručak.

Potrebni sastojci: sitno seckano povrće po vašem izboru (šargarepa, krompir, grašak, itd.); malo seckanog i samlevenog mesa.

Kako se sprema? Kuvajte povrće, a kada se skuva, izblendujte ga. Nemojte ocediti vodicu, već je iskoristite za miks. Napravite pire od mesa (piletina ili junetina) tako što ćete meso skuvati dok ne omekša, a zatim ga ispasirati. Pomešajte meso sa povrćem, iblendirajte još jednom i dodajte malo prokuvane vodice u kojoj se kuvalo meso kako biste dobili željenu konzistenciju.Prohladite i poslužite bebi.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija