Farbanje jaja – ideje za Uskršnja jaja

Dragi moji, bliži nam se Uskrs, moj omiljeni praznik! Istina, volim sve praznike jer ponajviše služe da se najbliži okupe, i taj dan provedu u miru i slozi.. Trudim se da svaki dan bude praznik, tako što zagovaram mir, težim blagostanju i radosti.

Ponekada nije lako, štaviše, teško je, ali upravo sećanja na trenutke radosti i sreće govore mi da ne odustajem, i govore mi šta je vredno u životu. To svakako jesu prave osobe, i pravi trenuci sa njima..

Od malena gajim strast prema hrani, pa bih se popela na stolicu i gledala kako mama mesi, čučala pored rerne i sa divljenjem gledala kako se pogača razvija od testa do najukusnijeg zalogaja! Moram priznati da i dan danas to radim, i dalje je ostao osećaj divljenja, s tim da je tu sada i onaj osećaj da si to nešto lično ti pripremio. Svako ko je umetnička duša, svako ko voli da stvara i pravi, zna koliko je to lep osećaj..

Hrana pruža neverovatne mogućnosti, na toliko načina možete da se izrazite i pokažete svoje umeće. Pritom je esencijalna, tako da je to spoj lepog i korisnog.. Složićete se?

Kada je Uskrs u pitanju, zaista možete da izrazite sebe i svoje umeće na bezbroj načina. Postoji toliko tehnika šaranja jaja, a i dalje možete da izmislite neku svoju. I ne samo šaranje jaja, tu je dekoracija stola, dekoracija kuće i čitavog enterijera.. Ko želi, može da se posveti i od svog doma napravi pravi mali dvorac sa znakom Uskrsa..

Ako ste jedni od onih koji vole sve te praznične čarolije, onda u nastavku teksta otkrijete kako da ofarbate jaja raznim tehnikama, te kako da dekorišete trepezu i dom, tako da sve vrvi od čarolije, ovog puta Uskršnje!

Koliko se kuvaju jaja?

Naizgled proste stvari umeju toliko da nas iznerviraju, zbog toga ja želim da krenem od početka. Možda iskusteno znam koliko nešto, za šta sam smatrala “lako ću”, ispadne najgore moguće. Dosta puta mi se dešavalo da jaja ostanu živa, ponajviše žumance, a nasuprot tome, dešavalo mi se da ljuska popuca jer sam jaja kuvala predugo.

Delovalo mi je bezveze da ukucam – koliko minuta kuvati jaja? Kao da je to sramota pitati! Svi smo mi nekada bili početnici, i svi mi i dan danas grešimo. Kuhinja je večita škola, uvek se pojavljuju nova jela i tehnike, te je uvek potrebno iznova učiti..

Kada su jaja u pitanju, postoji par trikova kako da znate da li je jaje kuvano, i to taman onako kako je potrebno..

 1. Pre svega, za kuvanje jaja biće vam potrebna voda “sobne” temperature. To bi značilo da ne smete koristiti hladnu, ili pak toplu vodu, već, nazovimo je neutralnu.. Sipajte u šerpu pa ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se uskladi..
 2. Takodje koristite jaja sobne temperature, nemojte ih direktno iz friza kuvati, jer tako prete da popucaju.. Ono što je takodje prednost, jeste da nabavite jaja koja su stara oko nedelju dana, jer su ona daleko bolja za kuvanje, a kasnije i za ljuštenje, od svežih jaja..
 3. Jaja lagano spustite u odgovarajući sud, zatim nalijte vodom, i to toliko da bude 1cm iznad jaja.
 4. U vodu sipajte 1 kašiku sirćeta, i 1 kašičicu soli – to će kasnije pomoći da jaja lako oljuštite, a takodje će sprečiti i pucanje ljuske.
 5. Stavite posudu sa jajima na ringlu, koju ćete podesiti na umerenu temperaturu. Ovo je takodje bitno, jer, ukoliko jaja budete kuvali na jakoj vatri, sigurno je da će popucati bez obzira na sve. Sa druge strane, ne želite da kuvanje traje večno, pa je najbolje da temperatura ringle bude umerena.
 6. E, sada, ono ključno – vreme kuvanja jaja. Od trenutka kada voda provri, smanjite temperaturu i jaja kuvajte oko 5 minuta. Odnosno, kuvajte tačno 5 minuta ukoliko želite da jaja budu tvrdo kuvana. Za rovita jaja, čim voda provri sklonite posudu sa ringle, poklopite je, pa jaja ostavite 5-7 minuta u toj vodi.
 7. Nakon tih 5-7 minuta, jaja izvadite u sudoperu (paažljivo) i pustite hladnu vodu. Ostavite neka hladna voda teče 5 minuta, da bi se jaja dobro ohladila. To će takodje pomoći da ih kasnije brže i lakše oljuštite.. Možete jaja premestiti u neku veću šerpu, pa takodje naliti ledenom vodom, i plus dodati par kockica leda. Ja uvek radim prvu varijantu, jer tako ne moram da menjam vodu već hladna voda non stop ide i hladi jaja..

I to je to, uglavnom, postupak je isti kada kuvate obična jaja i kada kuvate za uskrs, sa bojom. Opet, zavisi od boja koje kupite, jer se neke koriste tokom kuvanja, a neke nakon kuvanja jaja..pa prema tome uskladite. Uvek je najbolje da pročitate tačno uputstvo sa kesice, i radite prema tome.

Uglavnom, da biste dobili fino kuvana jaja, ispisana tehnika je proverena.

Kuvanje jaja od prepelice

Prepeličja jaja su takodje odličan izbor za uskrs! Njih nije potrebno ni dekorisati, jer su već toliko simpatična – malena i šarena. Pored toga, prava su vitaminska bomba, ukoliko niste znali. Iako mala, prepeličja jaja su nutritivno veoma bogata, te se preporučuju u ishrani..

Ipak, pošto nisu toliko zastupljena, ponovo se javlja pitanja koliko se kuvaju?

 1. Kao i kod kokošijih, potrebno je da budu sobne temperature. Dakle, pre nego što nameravate da ih kuvate, ostavite ih na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena.
 2. Što se tiče vode, prepeličja jaja se kuvaju u provreloj vodi. Dakle, stavite vodu da provri, pa spuštajte jaja sobne temperature.
 3. Ostavite ih tek 1-2 minuta, pa izvadite iz vode i ohladite sada ledenom vodom. To je u slučaju ako želite rovita jaja. Ukoliko želite tvrdo kuvana, onda ostavite da se kuvaju 5 minuta, nakon čega ćete ih takodje ohladiti ledenom vodom.

Prepeličja jaja se, kako sam već spomenula, ne farbaju jer su već sama po sebi veoma dekorativna. To možete videti i na slici! Vi to naravno možete učiniti, ali, dosta štede vremena i odlična su za domaćice koje nemaju mnogo vremena za kuhinju i uskršnje dekoracije..

Kako izbeliti jaja?

Još jedno od pitanja jeste kako izbeliti kokošija jaja, tako da budu pogodna za šaranje. Bela jaja su posebno bitna kada je dekupaž tehnika u pitanju, o čemu ću pisati u nastavku teksta.. Bela jaja su takodje lepa sama po sebi, zbog njihove čiste boje već su odlična dekoracija. Takodje su pogodna ukoliko želite da ih šarate temperama, i crtate po njima..

Izbeljivanje jaja za Uskrs, nije neka nauka, ali, opet, nije ni toliko jednostavno kao što se čini.. Takodje je bitan tajming, kao i prave mere..

 1. I kod izbeljivanja jaja bitno je da jaja budu sobne temperature, ne sveža, već od nekoliko dana..
 2. Dalje, ono što će vam biti potrebno jeste sirće, najbolje 9%..
 3. U odgovarajuću šerpu sipajte vodu (za 20 jaja biće vam potrebno 500ml vode i 500ml sirćeta), zatim u tu mešavinu spustite jaja. Takodje je potrebno da voda bude sobne temperature..
 4. Stavite jaja da se kuvaju na umerenoj temperaturi, pa od trenutka ključanja kuvajte dalje 10 minuta. Nakon 3-4 minuta počeće da se pojavljuje pena, žute boje, koju ćete obavezno morati da skidate, jer je to prirodna boja ljuske jajeta. Nju i želimo da skinemo.
 5. Od trenutka kada pena počne da se pojavljuje, smanjite temperaturu i kuvajte dalje još maksimum 6 minuta, dakle, sveukupno 10 minuta.
 6. Bitno je da znate da je izbeljenja ljuska jajeta dosta tanja, pa je pobložna lomljenju. Zbog toga nemojte predugo kuvati, kako vam jaja ne bi popucala. Tih 10 minuta je dobra mera, a možete čak i 8-9 minuta.
 7. Na kraju, izbeljena jaja pažljivo izvadite iz šerpe i operite pod mlazom ledene vode. Još ih pažljivo prebrišite krpicom ako je ostalo nešto boje da se skine, i to je to. Spemna su za upotrebu!

Eto, naučili smo i kako da izbelimo jaja, sada je vreme da naučimo nekoliko tehnika za farbanje jaja..

Dekupaž tehnika

Farbanje jaja dekupaž tehnikom je moj omiljeni način. Prvo izbelim jaja, a onda ih dekorišem u prolećnom fazonu. Dosta cvetnih motiva nežnih boja, zaista upotpune priču i konačno se oseti taj prolećni fazon..

Dekupaž tehnika postaje sve popularnija, a ukoliko se i vama dopada a još uvek niste naučili kako da radite, evo malog vodiča kroz tehniku.. Iako vam na slikama možda deluje kao nauka, zapravo je veoma jednostavno..

 1. Pre svega skuvajte jaja, odnosno izbelite ih postupkom koji sam već ispisala, jer su za dekupaž tehniku potrebna bela jaja. Ustvari, nisu, ali tako se motiv daleko bolje vidi, kada je bela podloga.. Možete raditi i sa jajima koje nemaju belu ljusku, ali onda uskladite boje..
 2. Da biste radili dekupaž biće vam potrebni – jedno umućeno belance, mekana četkica za premazivanje, i salvete sa željenim motivima (cveće, meda, zeka, i slično)
 3. Najpre pripremite motive, pažljivo iseckajte tako da se lepo vide, a takodje obratite pažnju na veličinu. Birajte manje motive jer su jaja male površine, kako bi se sve lepo uklopilo. Kada isečete motive, odvojite do poslednjeg, najtanjeg sloja, kako bi se što manje primećivalo da je to salveta. Kada budete premazali belancetom, mnogi će mislite da je to iscrtano..
 4. Sada, na jaje stavite motiv po želji, na mesto gde želite, pa uz pomoć četkice premažite belancetom. Pažljivo, jer salveta može da se iscepa, pa nemojte previše mazati i radite to pažljivim pokretima. 
 5. I to je to, ostavite jaje na stalku da se lepo osuši, pa tek onda poredjajte u korpice..

Sigurna sam da ćete se snaći, te da ćete odabrati lepe motive, a ideju možete pronaći na slici koju sam okačila.. Zar nije divno?

Farbanje jaja lakom za nokte

Mramorna jaja su takodje moj favorit, i još jedna omiljena tehnika. Moram priznati da se sva umažem jer ne umem da koristim rukavice, te mi ruke za uskrs često budu išarane, ali to samo znači da sam vredno radila! Iako pomalo “prljava” tehnika, ovako dekorisana jaja će se sigurno svima dopasti.

Izgledaju veličanstveno, zagonetno i ako neko od vaših bliskih ne bude znao kako se dekorišu, sigurno će se raspitati. Za početak otkrijte sami kako da dobijete mramorna jaja, i onda ćete lako drugima otkriti..

 1. Nabavite malo dublju a užu činiju ili čašu i lak za nokte u željenim bojama.. Osim toga, naravno, biće vam potrebna kuvana jaja, kao i voda..
 2. U činiju sipajte vodu, zatim kapajte lak za nokte – koristite boje koje želite. Možete kombinovati dve ili više boje, a možete se igrati i sa jednom. Uz pomoć čačkalice razvlačite lak, pažljivo, kako biste dobili neke specifične šare. Kapajte jednu boju, pa u sredinu drugu, zatim treću, i tako ćete dobiti veoma zanimljivu šaru.. Tu je slika da sve objasni..
 3. Kada ste napravili boje i šare koje vam odgovaraju, pažljivo umočite jaje u vodu, a lak će ostati na ljuski. Izvadite iz vode i videćete rezultat. Ukoliko vam se ne svidi, obrišite acetonom pa ponovo. Možete više puta jaje umakati, tako da ga celo prekrijete..
 4. Ostavite da se suši na stalku, pa onda redjajte u korpice. Možete dodatno da dekorišete jestivim šljokicama i slično..

Pomenula sam da se sva umažem, ali vi ne morate. Stavite rukavice pa tako kada budete spuštali jaja u vodu, lak vam se neće uhvatiti za prste. Iako se uhvati, skinućete sa acetonom, bez brige..

Farbanje jaja krep papirom

Jedna sasvim lagana tehnika, nema greške. Jaja su fino išarana, neobičnog izgleda.. Iako će drugima delovati kao da ste samo jedno jaje radili satima, to nipošto nije tako. Brzo, efikasno i prelepo!

 1. Pripremite krep papir u željenim bojama, kao i kuvana jaja. Da, to je sve što će vam biti potrebno. Dobro, i malo vode.
 2. Krep papir iseckajte na manje delove, takodje možete koristiti dve ili više boja, po želji. Seckane delove krep papira prvo umočite u vodu, zatim zalepite na jaje. Lepite tako naizmenično, onako kako vam odgovara, pa ostavite da se sve fino osuši.
 3. Kada se osuši, krep papir polako skinite sa jaja, i rezultat će vas oduševiti. Savršeno šarena jaja za 5 minuta.

Farbanje jaja na pari

Moram priznati, ne baš omiljena tehnika jer se ne snadjem svaki put. Ipak, kome se ovakvo šaranje izuzetno dopada, naravno da vredi probati, odnosno uraditi.. Možda nije najjednostavnije, ali, nije ni toliko komplikovano. Potrebno je samo da imate odgovarajuće posude, i da ispratite par koraka..

 1. Nabavite šerpu sa dubljim dno, kao i cediljku koja odgovara toj šerpi.
 2. Jaja prethodno skuvajte, ali neka budu rovita, jer će se na pari kuvati još koji minut, pa će onda biti taman.
 3. Poredjajte jaja u cediljku, zatim ih poprskajte sirćetom. To će pomoći da se boja fino razlija, ali, ne preterujte sa sirćetom jer može imati kontra-efekat, pa ispere boju u potpunosti (kao kod izbeljivanja)..
 4. Kada para počne da izlazi, tada je vreme da sipate boju. Sipajte boja koliko želite, i koje želite. Možete koristiti samo jednu, ili više. One će se zagrevanjem razliti po jajetu, i dobićete super šaru. Po potrebi naprskajte još par kapi sirćeta, ako primetite da su jaja suva, jer onda boja neće dalje da se razliva..
 5. Jaja na pari kuvajte do 5 minuta, to je dovoljno da se boja razlije, i da se jaja ne prekuvaju.. 
 6. Na kraju ih operite pod mlazom hladne vode, pa ostavite da se dobro osuše.. Po želji premažite sa malo ulja da bi bila sjajnija, mada ja više volim mat..

Farbanje jaja u lukovini

Prirodan način da dobijete savršeno dekorisana jaja.. Posebno ako volite nijanse zlatne, krem i braon boje.. Jedva sam čekala da dodje veliki petak, tako da lagano prošetam ulicom i skupim raazne cvetiće i listove, pa kasnije zajedno sa mamom šaram jaja..

Isprva je ona bila glavna, potom smo jednako učestvovale, da bi na kraju ona bila posmatrač.. Tu je da da neki savet, ali sam glavni majstor bila ja. I bila sam ponosna na to, i još uvek sam. Hvala mama što si me naučila kako da farbam jaja u lukovini 🙂

 1. Kao što sam pomenula, moraćete da prošetate do obližnje livadice, i skupite cvetiće i listiće koji vam odgovaraju. Sledeće što vam je potrebno jesu ljuske luka, dosta njih, i providne hulahop čarape..
 2. Odabrane listiće slažite na jaja onako kako vam odgovara, ja obično jedan listić na jedno jaje. Jaja potom pažljivo umotajte u providnu čarapu, pa dobor zategnite i zavešite koncem, kako se ne bi pomeralo ili rasturilo tokom kuvanja.
 3. Lukovinu poredjajte na dno šerpe, zatim preko nje poredjajte jaja, pa preko njih još jedan red lukovine. Dakle, jaja su u sredini, kako bi dobro primila boju.. Sipajte vodu koliko da prekrije lukovinu, kao i 1-2 kašike sirćeta, i prstohvat soli.. Oni će sprečiti pucanje jaja, jer moraju malo duže da se krčkaju..
 4. Jaja kuvajte na umerenoj temperaturi do 15 minuta, zatim sklonite sa ringle pa ostavite u vodi još 15 minuta. Ako procenite da je to mnogo, i da su jaja već pimila finu boju, onda ih izvadite ranije..
 5. Skinite čarapu i listić i primetićete savršene šare. Operite jaja pod mlazom hladne vode, pa ostavite da se osuše. Njih takodje možete premazati sa malo ulja, da bi dobila fini sjaj..

Svake godine je obavezno farbanje lukovinom, najstariji i najlepši način!

Farbanje jaja prirodnim bojama

Prirodne boje za jaja možete dobiti vrlo lako, uz pomoć namirnica koje sigurno već imate u kuhinji. Da, jaja farbana prirodnim bojama su zdravija, bez ijedne štetne supstance. Kao takva pogodna su za dečicu – mogu vam pomoći da ih farbate, a bezbrižno im možete dati da konzumiraju.

Naravno, i ostale pomenute tehnike su bezbedne, ali je ova tehnika ipak mesto broj jedan.

Najpre ću ispisati kako se koja boja dobija, a zatim i kako da ofarbate jaja uz pomoć njih..

Plava boja – dobija se uz pomoć ljubičastog kupusa. Otprilike 1/4 glavice isecite na sitno, zatim sipajte u posudu i dodajte 4 čaše provrele vode. Dodajte takodje 1 kašiku sirćeta, pa izmešajte. Ostavite da se mešavina ohladi na sobnoj temperaturi, pa procedite, i plava boja je spremna.

Zelena boja – dobija se uz pomoć spanaća, najpre, a možete koristiti i neki drugi zeleniš. Ipak, od spanaća se dobije intenzivno zelena. Priprema je ista, dakle, u vrelu vodu dodate spanać i sirće, sačekate da se ohladi pa procedite i to je to.

Narandžasta boja – 2 kašike aleve paprike dodajte u ključalu vodu, takodje i kašiku sirćeta. Izmešajte, ostavite da se ohladi i gotovo.

Žuta boja – 2 kašike kurkume upotrebite na isti način kao i alevu papriku, i dobićete jarko žutu boju. Za svetliju nijansu prokuvajte 2 kašike rendane šargarepe, pa kasnije procedite. Za onu cigla boju, pomešajte kurkumu i šargarepu, a možete da dodate i koru pomorandže..

Ljubičasta boja – 1 šaku borovnica dodajte u vrelu vodu i sipajte kašiku sirćeta. Sačekajte da se ohladi, procedite i dobićete finu ljubičastu boju. Ako želite svetliju nijansu, dodajte manje borovnica, a ukoliko želite jaču nijansu dodajte više borovnica.

Roze – izrendanu cveklu, 1-2 šolje, dodajte u vrelu vodu, kao i 2 kašike sirćeta. Promešajte, pa ostavite da se lepo ohladi, potom procedite.

Crvena boja – otprilike 1 šolju ljuski od crvenog luka, prokuvajte u vodi, dodajte kašiku sirćeta i ostavite da odstoji, pa procedite. Za intenzivniju boju dodajte više lukovine..

To bi bilo to, za toliko boja znam. Nemojte se iznenaditi ukoliko ne dobijete boju baš kakvu želite, jer mnogo zavisi od ljuske jajeta. Neka će bolje primiti boje, neka neće. Možda vam se boje isprva učine super, pa kada ofarbate ne bude to to..

Takodje, ne ispadne svaki put isto, nekada ovako, nekada onako.. Zbog toga je rizik farbanje jaja prirodnim bojama, ali nije toliko bitno, jer uvek jaja možete dodatno ukrasiti kako vam se uklapa i odgovara..

E, sada da vidimo kako se zapravo farbaju jaja prirodnim bojama – veoma je jednostavno zapravo..

 1. Prvo pripremite boju koju želite, potom skuvajte jaja pa ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
 2. Jaja jednostavno ubacite u posudu sa željenom bojom, i ostavite da odstoji dok ne upiju boju. To može potrajati i do pola sata, ukoliko želite da bude jača boja. Ukoliko želite nežnije boje, onda je dovoljno i 15 minuta.
 3. Bitno je da jaja budu bela, ako želite da vam se boja super primi i ima čiste tonove – da crvena bude baš crvena, a ne cigla boja i slično.
 4. Možete još dekorisati kao kada pripremate sa lukovinom.. Ukrasite po želji, vežite čarapom pa u boju, i rezultat će biti super!

Eto, nadam se da niste odustali na pola teksta 😀 Jeste malo duži, ali želela sam da sve tehnike imate na jednom mestu. Verujem da ćete pronaći svoj stil, te da će vaša jaja biti prelepaaa 🙂 Postoji dosta načina da se jaja ofarbaju, pa zbog toga pustite mašti na volju. Na google-u možete pronaći još doosta slika, kako da dekorišete jaja, pa se bacite u istraživanje.

Za sve nedoumice tu sam!

Slobodno slikajte i šaljite slike na instagram u DM, volela bih da vidim da li su vam ideje uspele, i da li vam je ovaj tekst poslužio kao inspiracija. Uživajte!

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija