Griz za bebe

Griz je jedno od najomiljenijih jela mnogih ljudi, kao i dece. Griz dobijamo tako što meljemo najfinije sorte pšenice.

Griz koji kupujemo kao gotov proizvod u prodavnici jeste, zapravo, krupičasti proizvod od koga se mogu praviti kašice koje podjednako vole da jedu i deca i odrasli.

Krupice griza se dobijaju uz pomoć posebnog procesa proizvodnje koji se sastoji od mlevenja klica pšenice dok ne dobiju najfiniju strukturu koja se može nazvati granulastom. Kada se na kraju izvrši proces prosejavanja, dobijamo namirnicu koja u sebi sadrži dosta visok nivo ugljenih hidrata.

U ponudi se može naći i fortifikovani ili obogaćeni griz koji u sebi sadrži suplement gvožđa.

Jedini problem u vezi sa grizom jeste taj da je to glutenska hrana, odnosno namirnica i da ljudi osetljivi na gluten ne bi smeli da ga unose. Takvim osobama se preporučuju heljdine ili pirinčane krupice.

Griz kao gotova namirnica ima raznoliku primenu kako u našoj, tako i u inostranoj kuhinji. Bazični način primene griza jeste kuvanje sa vodom ili mlekom i dobijanje fine kašice u koju se dodaje šećer kako bi se dobio sladak obrok ili sir i so kako bi se dobio slani obrok.

Griz služi za recepturu dobijanja poslastice alve, potom se od njega prave njoke, knedle, kuskus i takođe, griz pomaže da se bolje ispohuju neke namirnice.

Savremen način dobijanja najfinijeg griza podrazumeva podrobno mlevenje zrna pšenice, a nakon toga prosejavanje. Skrobni deo i mekinje se odvoje da bi se ponovo samlele, pa se zahvaljujući tome dobija mekana struktura.

Možemo da razlikujemo beli i žuti griz. Beli se pravi od mekših pšeničnih vrsta, dok se žuti pravi od durum pšenice. Beli je onaj od koga se prave kašice i slatka jela.

Griz nastaje mlevenjem središnjeg dela zrna pšenice koji je žućkasto-beličaste boje i koji ima veliku moć upijanja. Prirodni, pravi griz nema aditiva ni konzervanasa i zbog toga ga mogu jesti deca. To je razlog zbog čega je griz prava užina ili obrok za mališane – njegovo nutritivno bogatstvo.

Nutritivne vrednosti griza

Ukus griza je veoma blag. Zbog toga je griz odličan za pripremu toplih kašica. Brzo se kuva zbog toga što je fino samleven.

U grizu ima najviše ugljenih hidrata. Ukoliko je pšenica obogaćena, onda će griz biti i dobar izvor hranljivog gvožđa. Neke vrste ove namirnice daju oko 50 odsto preporučenog dnevnog unosa.

U grizu nema puno zasićenih masti, ali zato postoje visoki nivoi selena. U njemu nema holesterola, ali zato ima fosfora i kalcijuma, kao i riboflavina i vitamina B12.

Ako se griz priprema sa bezmasnih mlekom, onda je to zdrav obrok za bilo koji uzrast jer ćemo u ovoj namirnici pronaći dosta kalcijum karbonata. Smatra se da 3 kašike griza u sebi sadrže oko 235 mg kalcijuma.

Fosfati gvožđa povećavaju nutritivnu vrednost griza, jer daju oko 11 mg gvožđa po jednoj porciji.

U grizu pronalazimo prirodne ugljene hidrate iz celog zrna pšenice. Ovi ugljeni hidrati vode poreklo iz endosperma koji se nalazi u središnjem delu jezgra pšenice. To je najveći deo jezgra i u njemu se nalaze vitamini, minerali, proteini i ugljeni hidrati. Kaže se da se u jednoj porciji griza nalazi oko 25 g ugljenih hidrata i oko 4 g proteina.

Uz pomoć griza, snabdevamo se i kompleksom B vitamina. U njemu se nalaze vitamin B1, nijacinamid, riboflavin, vitamin B2 i tijamin. Griz se obogaćuje i folnom kiselinom. Uz pomoć vitamina B, ugljeni hidrati se transformišu u glukozu, a to daje energiju telu.

Jedna porcija kuvanog griza daje 26.4 g ugljenih hidrata, što je pravi izvor šećera za ishranu mozga i tkiva. Takođe, sadrži 9.4 mg gvožđa, a naš organizam se oslanja na njega da bi na ispravan način vršio prenošenje kiseonika. Kalcijum daje podršku i pomaže u nervnom funkcionisanju, ujedno aktivirajući enzime ključne za kontrakciju mišića i jačanje kostiju.

Kašica od griza nam omogućava unos folata i tijamina (B1 i B9 vitamina) koji aktiviraju čitav spektar enzima.

Kada se preporučuje uvođenje griza u bebinu ishranu?

Različite su preporuke kada je u pitanju uvođenje griza u bebinu ishranu. Griz se ispočetka sprema sa vodom, a ne sa mlekom.

Tek kada beba napuni godinu dana, može joj se spremati kašica od pšeničnog griza sa mlekom. Do tada, neki stručnjaci kažu da je najbolje sačekati do 8-9. meseca sa uvođenjem griza, dok neki kažu da joj griz možete dati već sa 6-7 meseci.

Radi se o tome da u pšeničnom grizu ima glutena i da je zbog toga možda bolje sačekati. Ipak, ako beba nema istoriju alergijskih reakcija u porodici, opasnost od preosetljivosti na gluten možda i ne postoji.

Pre uvođenja pšeničnog griza u ishranu vaše bebe, najbolje je posavetovati se sa bebinim pedijatrom.

Neki roditelji smatraju da je bolje u početku kuvati bebi kukuruzni griz, odnosno kukuruznu palentu, kao i pirinčane kašice ili proso, umesto griza.

Pirinčani i kukuruzni griz neki roditelji uvode kada beba ima šest meseci, dok za pšenični griz čekaju 7. mesec. Ni pirinčani ni kukuruzni griz nemaju glutena u sebi, kao ni alergijski potencijal (vrlo je nizak).

Ovde treba napomenuti da i palenta i griz ne mogu nikada biti zamena za celo zrno žitarice zbog toga što su oni poput brašna. U bebinoj ishrani se moraju naći i cele žitarice i povrće, kao i voće, a griz je samo dopunska hrana.

Preporuka je, dakle, da se griz uvek kombinuje sa povrćem, voćem, a kasnije i sirom, pavlakom, itd.

Kašica od griza je popularna žitarica za doručak koja se lako priprema. Mnogi stručnjaci koji se bave ishranom odlučuju se za ovo jelo jer sadrži vrlo malo kalorija. Povrh toga, nema dodatnih masnoća ili šećera.

Takođe, sadrži široku lepezu minerala i hranljivih materija kao što su kalcijum, selen i gvožđe.

Odličan je izvor vitamina kao što su folat, riboflavin i tiamin. Iako nedostaju rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsenoj kaši, griz i dalje služi kao zdravo jelo za doručak. Imajući sve ove zdravstvene prednosti u vidu, pitamo se da li je idealno davati bebama kašicu od griza?

Bebama se čvrsta hrana uvodi od 6. meseca. To znači da su njihovi nutritivni zahtevi od šestog meseca veći. Hrana bogata vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama treba da dopuni majčino mleko ili adaptirano mleko. Pirinčane pahuljice su obično prva hrana koja se daje bebi jer se lako vari.

Kašica od griza ili kašica od pirinča se preporučuju za bebe kojima se uvodi čvrsta hrana i obično se mešaju sa vodom ili majčinim /adaptiranim mlekom.

Griz je hranljiva kašica koja sadrži mnoge sastojke koji su korisni za rast i razvoj bebe. Kalcijum pomaže u jačanju kostiju i zuba. Gvožđe sprečava anemiju. Riboflavin daje energiju. Povrh toga, griz je bogat i drugim vitaminima i mineralima.

Ova žitarica se daje bebama kao jedna od prvih čvrstih namirnica jer se lako vari i hranljiva je.

Kada bebi uvodite griz prvo joj ponudite jednu kašičicu. Kako vreme prolazi, tako povećavajte količinu. Pošto griz sadrži ugljene hidrate koji daju energiju i otklanjaju glad i umor, savetuje se da ga dajete za doručak.

Recepti za kašice od griza za bebe

Običan griz sa vodom: u šerpici prokuvajte 1 dcl vode, a zatim smanjite vatru i dodajte 1 kašiku griza. Sve vreme dobro mešajte varjačom tako da razbijete sve grudvice. Možete potom pojačati vatru i dalje mešati. Kuvajte još tri minuta. Ova količina će biti dovoljna za doručak.

Kašica od griza sa bananom: u šerpici prokuvajte decilitar vode i tu sipajte kašiku griza, pa napravite finu kašicu bez grudvica uz pomoć neprestanog mešanja. Sa strane odvojite pola banane i dobro je izgnječite, a zatim ubacite u kašicu od griza i dodatno izmešajte.

Kašica od griza sa jabukom: pripremite 100 ml vode, jednu kašiku griza i jednu jabuku. Jabuku operite, a zatim oljuštite i očistite od semenki i peteljke. Stavite je u vodu i obarite. Vodicu u kojoj ste kuvali jabuku odvojte (100 ml) i kada provri, sipajte griz. Mešajte i smanjite vatru. Kada skuvate griz, izmešajte sa obarenom jabukom.

Kašica od griza i breskve: pripremite griz sa vodom tako što ćete skuvati kašiku griza u 100 ml vode. Breskvu oljuštite, isecite na kockice i prokuvajte. Potom breskvu ispasirajte i pomešajte je sa kašicom od griza.

Griz, jabuke i kruške: ova kašica se može davati bebama od 6 do 8 meseci. Potrebni sastojci su jedna kruška, jedna jabuka i 2 kašike griza. U dva i po decilitra provrele vode dodajte 2 kašike pšeničnog griza mešajući. Kuvajte griz na tišoj vatri oko pet minuta. Oljuštite krušku i jabuku, isecite na kockice i obarite. ispasirajte voćkice dodajući malo vode u kojoj se voće kuvalo. Nakon toga pomešajte ispasirano voće i kašicu od griza. Kada beba napuni 9 meseci više nije potrebno bariti voće, već ga možete izrendati.

Kašica od griza i tikvice: griz i tikvica je odlična kombinacija za laganu večeru. Skuvati 1 kašiku griza u 100 ml proključale vode. Sve vreme dobro mešajte kako biste dobili ujednačenu kašicu. Malu tikvicu operite i oljuštite, pa prokuvajte na pari da omekša. Nakon toga tikvicu ispasirajte. Pomešajte pire od tikvice i kašicu od griza, a možete dodati i nekoliko kapi maslinovog ulja.

I jedan i drugi sastojak su odlični za bebin stomak jer su veoma blage namirnice.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija