Hladna salata sa makaronama

Dobro znate koliko višesatno spremanje obroka pored šporeta ume da bude naporno onim danima kada je napolju toplo. Sa toplijim vremenom nekako prirodno težimo laganijoj ishrani, rashladjujućem i osvežavajućem napicima, i znate već…

Jedan od obroka koji bi mogao da vam prija jeste hladna salata sa makaronama. Brza priprema a ukus fenomenalan! Šta nam više treba, zar ne?

Obrok salate su meni lično favorit. Inače obožavam pastu, kako u toplom tako i u hladnom obliku, pa sam možda pristrasna.

Dopada mi se i to što ne morate striktno da se pridržavate recepta već možete da improvizujete sa onim što imate u frižideru.

Za pripremu ove salate biće vam potrebno:

–  Pasta po izboru, ja najčešće koristim spiralne makarone ili penne
– Pršuta, ili suhomesnato po izboru
– Kukuruz šećerac
– Pečeni susam
– Pavlaka
– Majonez
– Začini po izboru, a ja sam ovog puta koristila so, peršun, mirodjiju i beli luk

Mere prilagodite u zavisnosti od toga da li pripremate za manje ili više osoba. Ova salata je takodje odlično posluženje povodom neke proslave.

Dakle, mašti na volju. Ja sam navela sastojke koje sam ovog puta koristila i koje lično volimo. Možete neki izostaviti, neki dodati, sve po vašem ukusu naravno. Lično volim pečeni susam i kukuruz šećerac, a od suhomesnatog jedino volim pršutu. Vi biste možda to skroz drugačije.

Pavlaka i majonez su neka klasika, ali možete koristiti u druge namaze – sirne, humus, pesto…
Začini su bitni, njih nemojte izostaviti, baš daju dodatni šmek.

Iseckaš, pomešaš i gotovo!

Osim dobrih sastojaka, ne bi škodilo da za pripremu ovog i bilo kog drugog obroka imate ovako dobrog saveznika kao ja. 🙂

Jasno vam je o kome je reč?

Blanco sudopera (moj model je NAYA-6) mi je potpuno promenila ugodjaj u kuhinji. Prelepa na oko, a što je još bitnije, veoma funkcionalna. Mala kuhinja daje više nereda, to zna svako ko mora da se snadje sa onoliko posudja a malom radnom površinom.

Iskustvo me je naučilo da je velika sudopera u maloj kuhinji ključ da ona izgleda pristojno. Ako nemate vremena da perete sudove odmah, potrpate u veliku sudoperu i stvar je privremeno rešena. Nekako ta gomila sudova odmah postane manja, pa i vama bude lakše.

Šalu na stranu, mada i nije da sam se šalila 🙂 Blanco NAYA 6 sudopera je zaista sjajna. Na njihovom sajtu možete pročitati sve detalje vezano za ovaj model, ali i mnoge druge. Izbor je težak jer su sve lepe, ali osim lepote krasi ih i, kao što rekoh, visoka funkcionalnost.

Uz ovu sudoperu sjajno se slaže slavina LINUS-S, koja ima crevo koje se izvlači, što dosta znači jer je sudopera velika i lakše se opere na taj način. Takodje je korisna kada unutra perem veliko posudje. Odabrala sam belu Silgranit boju i za sudoperu i za slavinu.

Odmah se javlja pitanje zaaašto bela sudopera? Budite bez brige, zaista je otporna na sve. Izmedju ostalog, cvekla i kurkuma su redovni gosti u mojoj kuhinji, i za sada nismo imali nikakvih nezgoda.

Jedini problem, ne samo kod ove već kod svih sudopera je kamenac. Kada završite sa pranjem sudova obrišite je suvom krpom. To će uveliko smanjiti pojavu žutih fleka. Te fleke od kamenca se svakako skidaju uspešno, ali bolje sprečiti nego lečiti što se kaže.

Još bih želela da pojasnim funkcionalnost. Kada to kažem mislim na to da možete odabrati razne dodatke za sudoperu, poput daske, šina i dozera u mom slučaju. Na slikama možete videti kako to izgleda.

Uz ove dodatke proširite radnu površinu, ja nad sudoperom pripremim najveći deo obroka. Pranje, seckanje, sečenje, a šine trpe visoku toplotu pa na njih spustim vreo pleh ili šerpu kada sklonim sa toplote, takodje trpe veliku težinu.

Naravno za sva dodatna pitanja koja imate, možete posetiti njihov sajt.

Takodje, posetite njihov Instagram profil koji mi se izuzetno dopada! Prezentacija je savršena, tako da već tu možete da steknete utisak kako i šta bi to izgledalo kod vas u kuhinji.

Nadam se da će vam recept i informacije o kuhinji biti od koristi. Prijatno! 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija