Jelovnik za bebe po mesecima

Kako izgleda ishrana bebe po mesecima? Koliko puta na dan beba treba da doji od šestog meseca? Kako se beba hrani nakon šestog meseca? Šta sve može biti bebin večernji obrok?

Mnogo je pitanja koje roditelji postavljaju sebi, iskusnim prijateljima ili pedijatrima i mnogo je nedoumica u vezi sa ishranom bebe.

Naravno, ova pitanja su važna i svakako treba da se odgovori na njih kako bi odrastanje vašeg deteta bilo sigurno i zdravo.

U tekstu koji sledi, pokušaćemo da pomognemo savetima i odgovorima na neka od ovih pitanja.

Navešćemo predloge jelovnika za bebe po mesecima i predložićemo kako da ishrana vašeg deteta bude raznovrsna i zanimljiva.

Žitarice od 6. meseca

Žitarice su one koje se uvode kao prva namirnica pored majčinog mleka kada beba napuni 6 meseci.

Žitarice imaju finu ravnotežu proteina, masti i ugljenih hidrata i vrlo su optimalan izbor za prvu čvrstu hranu. U njima se nalazi gvožđe, kao i kompleks vitamina B, zajedno sa folnom kiselinom. Folna kiselina je vrlo važna jer se uz pomoć nje na pravi način koriste proteini koji su neophodni za pravilnu strukturu i izgradnju mišića.

U žitaricama, takođe, ima i dovoljno kalorija koje su važne zbog razvoja i rasta. Neki stručnjaci dozvoljavaju da se žitarice uvedu još od četvrtog meseca i predlažu da to budu žitarice obogaćene gvožđem.

Jedne od prvih žitarica koje beba treba da uzima jesu kukuruz i pirinač, zbog toga što se ove žitarica lako vare i nisu alergene jer nemaju gluten u sebi.

Gluten se nalazi u raži i pšenici i kod dece koja su osetljiva, može da izazove glutensku enteropatiju. Nakon šestog meseca, bebi se mogu davati kombinacije žitarica, dakle, ječam, raž, proso i pšenica.

Povrće

Kada je u pitanju povrće, obično se preporučuje da to budu namirnice blage po ukusu kao što su šargarepa, krompir, grašak, bundeva, karfiol, tikvice, kelj, a nešto kasnije i spanać i blitva.

Kada se povrće priprema, onda je vrlo važno da bude dobro skuvano i propasirano, a nešto kasnije sitno seckano ili izgnječeno.

Voće

Voće koje se prvi put uvodi mora da bude dobro propasirano, a kada beba malo poraste može biti sitno seckano i izgnječeno.

U početku se daju voćni sokići od jabuke, breskve, a posle i kašice od kruške, banane, jabuke, breskve.

Žumance i meso

Žumance i meso se uvode nešto kasnije i u zavisnosti od toga da li je beba anemična. Najbolje je početi sa junetinom, a zatim i sa belim pilećim mesom, kao i ćurećim.

Celo jaje se detetu daje tek kada napuni prvu godinu.

Ishrana između 4. i 6. meseca

Između 4. i 6. meseca neke mame samo doje bebu, ali stručnjaci za ishranu bebe u ovom periodu preporučuju da se tada počne sa dohranom.

To znači da treba uvoditi po jednu ili dve kašičice nove hrane postepeno i u vreme glavnih obroka u budućnosti.

Uvođenje treba da podrazumeva jednu vrstu namirnica na nekoliko dana. Kod nekih beba navikavanje na novu namirnicu traje oko nedelju dana.

Ako se pokaže da dete ne podnosi neku vrstu hrane, lako se prepoznaje i eliminiše. U tim trenucima ne treba prisiljavati bebu da jede ako ona ne želi neki novi ukus.

Uvek treba sačekati sledeći dan i probati ponovo. Ovde se zahteva veliko strpljenje roditelja.

Priprema hrane

Kada je u pitanju priprema hrane, napomenućemo da svaka namirnica mora da bude dobro oprana i očišćena, zatim oljuštena i sterilno spremljena, skuvana ili propasirana. U hranu tada nemojte stavljati začine.

Započnite sa kašicama od povrća ili voća. Od voća treba davati: breskvu, kajsiju, krušku, jabuku, šljivu (kašica, kompot). Od povrća treba davati: krompir, šargarepu i kašicu od žitarica. Supica se pravi od piletine ili nemasne teletine.

Posle svakog obroka, bebi treba ponuditi prokuvanu vodu.

Izbegavajte da dajete sledeće namirnice zbog moguće pojave alergija: citruse (grejp, limun, narandžu, mandarinu), jagodičaste plodove (malina, kupina, jagoda), koštunjave plodove (lešnik, badem, orah), zatim eurokrem, čokoladu, med, školjke, belanca, pšenicu, itd.

Ishrana između 7. i 8. meseca

Kada beba bude u uzrastu između sedam i osam meseci ova ista osnova kada je u pitanju ishrana ostaje.

Dakle, beba se doji od 4 do 5 puta na dan, uz voće i povrće koje se secka na sitne komadiće ili renda i daje se suplement u vidu vitamina D.

Ishrana između 8. i 9. meseca

Beba u uzrastu između osam i devet meseci i dalje doji, ali je redosled obrnut. Prvo treba davati čvrstu hranu, a tek na kraju, ukoliko beba želi, može sisati.

Tada bebi treba polako uvoditi nove namirnice, poput: tikvica, karfiola, spanaća, jogurta, sira, džigerice, kuvanog mesa, supica.

U ovom periodu se daje tvrdo kuvano žumance koje se može pomešati sa mlekom i to po jedna četvrtina više svake naredne nedelje. Sada se može stavljati i vrlo malo soli. Vodeni rastvor vitamina D ostaje kao obavezan pred kraj obroka.

Beba koja je napunila devet meseci može već sama uzimati hranu prstićima. Tada se može staviti za sto, u hranilicu, i jesti zajedno sa drugim članovima porodice.

Ishrana posle 10. meseca

Nakon desetog meseca starosti, dojenje je i dalje prisutno, a beba sada može jesti luk, grašak, kupus, mlevenu junetinu, sveže voće.

Posle jedanaestog meseca, bebu je dovoljno dojiti ujutru i uveče, a tokom dana treba da ima pet do šest obroka. Sastav ovih obroka treba da bude raznovrstan, a povrće i voće se daju u svežem obliku.

Nakon prve godine, beba može i dalje da doji, najviše tri puta na dan, a kada je u pitanju povrće, voće i druga hrana, onda će količina ovih namirnica zavisiti od bebinog apetita. Dete bi trebalo da učestvuje u svim obrocima porodice, a vodu, sok ili čaj treba da pije tek posle jela.

Ne preporučuje se davanje keksa, čokolade, bombona, uopšte slatkiša.

Jelovnik za bebe od 4. do 6. meseca

Uvođenje čvrste hrane je ogromna prekretnica koja predstavlja temelje zdravih prehrambenih navika.

Ovo je jedna faza koja zna biti veoma nezgodna i zastrašujuća za mnoge roditelje. Jedna od najvažnijih stvari koju treba zapamtiti jeste da ne postoji “pravi put” ili zlatni standard za uvođenje čvrste hrane bebi.

Ovde ćemo navesti namirnice koje će vam pomoći da imate ideju o tome koje su namirnice sigurne, zdrave i hranljive za vašu bebu.

Mnogi pedijatri preporučuju da bebe počnu sa čvrstom hranom od 6. meseca. Ipak, neki pedijatri kažu da je dozvoljeno davati bebi pojedine namirnice još od 4. meseca.

Namirnice koje se preporučuju od 4. do 6. meseca:

Žitarice i pahuljice: pirinač, ovas, ječam.

Voće: avokado, jabuke, banane, kruške.

Povrće: grašak, sladak krompir, šargarepa.

Bez proteina, bez mlečnih proizvoda.

Žitarice kao što su pirinač i ovas su najmanje alergene, pa većina preporučuje da se bebi daju kašice od ovih žitarica.

Takođe, uopšte ne morate prvo početi sa žitaricama. To može biti i voće, na primer avokado ili banana.

Kada je u pitanju voće, ono se može služiti kao sirovo nakon 8. meseca ili ranije ako su plodovi mekani i beba nema problema sa varenjem. Banane i avokado se nikada ne kuvaju. Do 12. meseca, povrće uvek služite kuvano, tako da nema opasnosti od gušenja.

Nikada ne zamenjujte majčino mleko ili adaptirano mleko pre pune godine dana. Mogući su ozbiljni zdravstveni rizici.

Kada razmišljate o uvođenju čvrste hrane, zlatno pravilo je da posmatrate i pratite bebu, a ne kalendar.

Bebe će verovatno jesti u početku samo pola kašike porcije hrane kada krenete da uvodite čvrste namirnice.

Nemojte očekivati da beba dovrši jelo, tj. da pojede sve. Zapamtite, ovo je potpuno novo iskustvo za vašu bebu. Kako beba bude rasla i jela sve više čvrstih namirnica, tako će joj se i porcije povećavati.

Takođe, zapamtite da majčino ili adaptirano mleko, pružaju kompletne hranljive namirnice koje su potrebne u ovom periodu.

Jelovnik za bebe od 6. do 8. meseca

Ukoliko vaša beba starosti od 6 do 8 meseci upravo počinje da jede čvrstu hranu, započnite sa ovim procesom polako, pripremajući veoma male količine bilo koje hrane koju ste izabrali da sa njome počnete.

Prvo podojite bebu, a onda joj ponudite malo čvrste hrane. Važno je da zapamtite da je majčino ili adaptirano mleko u ovom trenutku mnogo važnije i ne brinite ako beba neće da pojede više od nekoliko zalogaja.

Namirnice koje se preporučuju od 6. do 8. meseca:

Žitarice i pahuljice: pirinač, ječam, ovas.

Voće: avokado, kajsije, jabuke, banane, mango, nektarine, breskve, kruške, šljive, bundeva.

Povrće: sladak krompir, šargarepa, grašak, tikvica, boranija, paštrnak.

Proteini: piletina, ćuretina, tofu.

Mlečni proizvodi: pavlaka.

Probajte da mešate žitarice na koje beba nije imala reakciju, na primer smeđi pirinač i ovsenu kašicu sa kašicom od kruške.

Krenite sa spravljanjem vaše voćne kombinacije kada uočite da beba nema nikakve reakcije na to voće. Nakon osmog meseca možete početi i sa davanjem svežeg voća. Za mlađe bebe, voće treba prokuvati.

Kombinacije povrća su odlične za prvo vreme. Pre nego što krenete da kombinujete različito povrće, utvrdite da beba nije imala nikakve reakcije ni na jedno. Povrće kuvajte mekano i ispasirajte ga za početak.

Kada je u pitanju uvođenje mesa moramo reći da se meso sada preporučuje kao jedna od prvih namirnica.

Mnogi pedijatri, naročito u Kanadi, Velikoj Britaniji i evropskim zemljama, preporučuju meso kao jednu od prvih bebinih čvrstih namirnica. Meso može biti dobar izbor, ali ne treba da bude prva namirnica zaista. Bebi možete dati meso između 6. i 8. meseca.

Rano uvođenje mesa pomaže da beba dobije više gvožđa, cinka i proteina. U Americi se najčešće preporučuje da se meso uvede između 7. i 8. meseca, naravno uz savet pedijatra.

Jelovnik za bebe od 8. do 10. meseca

Vaša beba od 8 do 10 meseci starosti može puzati i pokušavati da se pridigne. U tom periodu ona možda i nije previše zainteresovana za hranu.

Može se dogoditi da iznenada počne da odbija da jede jer sada ima “važnija posla”.

Sa osam meseci beba može proširiti dijapazon kada su u pitanju žitarice. Sada može jesti pšenicu, kinou, speltu, susam, itd.

Od voća, beba može probati borovnice, trešnje, brusnice, urme, grožđe, smokve, kivi, mango, papaju, nektarine, pored onoga što je i ranije jela.

Kada je u pitanju povrće, beba sada može jesti artičoke, asparagus, brokoli, tikvice, šargarepe, karfiol, plavi patlidžan, pečurke, luk, papriku.

Proteine će beba uzimati iz leguma i mahunarki, junetine, piletine, žumanaca, šunke, ribe, svinjetine i ćuretine.

Od mlečnih proizvoda, beba može jesti švapski sir, čedar.

Jelovnik za bebe od 10. do 12. meseca

Vaša beba od 10 do 12 meseci je verovatno pronašla nekoliko namirnica koje su joj zaista omiljena hrana. U ovom trenutku su joj pravi zalogaji čvrste hrane veći deo obroka, i možda više neće voleti da jede kašice.

U ovom periodu, beba može početi da odbija hranu, ali teško da tada možete reći da je probirljiva.

Odbijanje hrane, pa čak i nekih omiljenih namirnica može biti posledica mnogo toga. Možda je jednostavno prezauzeta drugim stvarima jer neprestano istražuje svet oko sebe. Zbog toga joj je verovatno dosadno kada je postavite u hranilicu i tražite da bude mirna.

Iako ova faza ishrane može biti za vas frustrirajuća, ne bojte se jer neće trajati zauvek. Davanje bebi mogućnost da bira hranu koju želi i koliko želi je veoma važno. Pustite je da vas vodi i nemojte se nervirati.

Dokle god joj nudite uravnoteženu ishranu punu voća, povrća i proteina, ona će uzimati sve hranljive sastojke koji su joj potrebni.

Od 10. do 12. meseca, beba može jesti bilo koji tip žitarica, sve bobičasto voće i citruse, krastavce, kukuruz, spanać, paradajz, celo jaje, ribu i mleko.

Evo kako može izgledati jedan jelovnik za bebu od 8 do 12 meseci starosti:

  • beba doji kada poželi (obično je dovoljna količina mleka oko 600 ml);
  • doručak: 2 supene kašike kašice od žitarica i 2 kašike pasirane banane;
  • ručak: 2 kašike kuvane i ispasirane boranije i malo izgnječenih makarona;
  • užina: 2 kašike prokuvane i ispasirane kruške ili 2 kašike dinje ili 50 ml ovsene kaše;
  • večera: 15 g pilećeg belog mesa, iseckanog sitno i 2 kašike kuvanog brokolija, sitno seckanog.

Evo kako izgleda dnevni meni jedne bebe od 9 meseci:

Oko 7 sati ujutru beba doji. Oko 9 sati bebi se daje doručak: ispasirani avokado i 150 ml grčkog jogurta. Potom oko 11 sati beba ponovo doji, da bi oko 13 sati beba imala ručak – malo karfiola i brokolija na pari. Oko 15 h beba ponovo doji. Za večeru, negde oko 18 h, beba može uzeti malo pečene teletine, usitnjene i malo ispasirane šargarepe i prokelja skuvanih na pari.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija