Kako napraviti domaći sladoled – najbolji recepti

Stigli su lepi dani, a stiže nam i leto uskoro.. Ovo proleće mi se dopada, pretežno je sunčano tako da dozvoljava da se dosta vremena provodi napolju i odmara.. Ipak, u pauzama izmedju odmora, trebalo bi napisati po koji tekst.

Odlučila sam da danas pišem o domaćem sladoledu. Valja se na vreme pripremiti za vrele letnje dane, kada nam ništa drugo do sladoleda i rashladjujućeg pića i nije potrebno. Možda bi bilo pametnije da pišem o nekim dijetalnim salatama, ali, biće i toga. Već imate na sajtu tekst o dijetalnim salatama sa piletinom, pa proverite!

Mada, i recepti za sladolede koje ću ispisati u tekstu dalje, takodje spadaju u one zdravije varijante. Ja obožavam sladolede, a kako znam, kao i svi vi, da kupovni sladoledi nisu dobra opcija i da su veoma kalorični, bacila sam se u potragu za zdravim receptima. Pa, evo ih!

Sladoled od banane

Najjednostavniji, i meni najomiljeni način pripreme sladoleda jeste upravo ovaj. Zašto? Zbog toga što se tako lako i brzo pravi, da nećete moći da poverujte, kako nešto sa tako malo vremena i sastojaka bude tako ukusno.

Naime, sve što je potrebno jeste da:

  • Zaledite onoliko banana za koliko osoba želite da pripremite sladoled, a imajte na umu da je 1 veća banana uglavnom dovoljna za jednu osobu.
  • Izvadite banane iz friza i izblendirate uz pomoć secka, blendera ili štapnog miksera. 

Da, da, nisam pogrešila, sladoled je gotov!

S obzirom na to da je banana sama po sebi već dovoljno slatka, nije potrebno dodavati nikakve zasladjivače. Ipak, ukoliko želite, možete dodati med ili neki drugi, zdraviji zasladjivač. Banana je osnova, a vi možete dodati drugo voće ili orašaste plodove, itd, i na taj način dobijete još bogatiji sladoled. I ukusom, i nutritivnom vrednošću.

Sladoled od jagoda

Dakle, sladoled od banane, odnosno banana, može da bude osnova ostalim ukusima. Pa tako, da biste pripremili sladoled od jagoda, potrebno je da:

  • Osim banana, zaledite i jagode, a količina je proizvoljna. Ukoliko želite da ukus jagoda dominira, uvek stavite duplo više od banana. Na primer, stavite 200 grama banana, i 400 grama jagoda.
  • Zaledite ih, pa u blender i to je to. 

Osim ovog, najlakšeg načina na svetu, domaći sladoled od jagoda možete pripremiti i na sledeći način:

  • Zaledite 500 grama jagoda.
  • Izvadite ih i ubacite u blender, zatim dodajte 300-500ml jogurta i jednu kašiku meda. 
  • Izblendirajte i sladoled je gotov. 

Ovako pripremljen sladoled je nešto kremastiji, a zasladjivač je potreban jer jagode same po sebi nisu dovoljno slatke. U kombinaciji sa bananom ne morate dodavati šećer jer su u tom slučaju banane zasladjivač. Jogurt je dobar dodatak jer daje taj kremast ukus, pritom je takodje zdrav i pospešuje varenje. Na taj način, zaista spajamo lepo i korisno – ukusno a zdravo. Zahvalite mi se kasnije 😀 😀

Sladoled od čokolade

Uvek pre nego što krenem sa pisanjem tekstova, istražim šta je to što većina vas pretražuje.. U ovom slučaju, sladoled od čokolade je definitivno favorit. Kako i ne bi, kada svi volimo (obožavamo) čokoladu.

Pročitala sam jedan zanimljiv tekst koji želim da podelim sa vama..

Svi dobro znamo koliko su slatkiši zarazni, te koliko smo se navukli na njih. Masnoće su okarakterisane kao nešto loše, štetno, dok su ugljeni hidrati postali zvezde. Zanimalo me je šta je ispravno, i da li ikada čovek nešto može da dokuči do kraja zapravo. Živimo sa telom a tako malo znamo o njemu – kako sve što pojedemo dospe do krvotoka i kako se dalje širi kroz organizam, te kako utiče na naše zdravlje, kako fizičko tako i mentalno?

Ovaj tekst vam može pomoći da malo bolje razumete kako bi naša ishrana trebalo da izgleda ukoliko želimo da imamo idealnu težinu, i pre svega da se osećamo dobro. Osim ovog teksta koji izdvajam kao najbolje objašnjen, čitala sam dosta drugih, i pogledala dosta klipova na tu temu..

Pročitajte pa slobodno pišite koje je vaše mišljenje, i da li imate iskustva sa ovakvim načinom ishrane, i da li donosi dobre rezultate!

Odaljili smo se od teme, ali želela sam da pojasnim zbog čega volimo čokoladu, odnosno slatkiše. Nije lako odvojiti se od ovog poroka, ali je svakako moguće uz adekvatnu ishranu i malo volje. Još želim da kažem da pojesti ponekada nešto slatko, testo i slične loše okarakterisane namirnice, nije ništa strašno. Bitno je da vam one ne budu stil života.

Ipak, kada želim da biram, uvek odaberem što kvalitetniju čokoladu, sa što većim procentom kakao delova..

Za pripremu sladoleda od čokolade potrebno vam je:

  • 2-3 zaledjene banane (uvek osnova), 2 štangle crne čokolade, 2-3 urme ili kašičica meda, šta više volite.
  • Banane zaledite, zatim izblendirajte zajedno sa čokoladom i urmama. Urme su super u ovoj kombinaciji, ali ukoliko ih ne volite dodajte kašičicu meda. Možete pravite i bez zasladjivača, jer su banane pa i čokolada već dovoljno slatki.

Eto, iako čokolada, opet je ovo dosta zdravija verzija sladoleda. Pravila sam sladolede na različite načine, ali moram iskreno priznajem da sam ovom metodom oduševljena.

Kombinujete različite zdrave sastojke pa pronadjite svoj omiljeni ukus. Neka banana bude osnova, ali i ne mora, zaledite drugo voće, dodajte malo jogurta i meda i eto zdravog sladoleda. Možete pripremiti i sa mlekom, običnim ili biljnim.

Igrajte se sa ukusima i sastojcima, nema puno prostora za greške.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija