Karfiol za bebe

Karfiol je neverovatno zdravo povrće i značajan je izvor hranljivih materija.

Sadrži jedinstvena biljna jedinjenja koja mogu umanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući srčana oboljenja i kancer.

Pored toga, konzumiranje karfiola pomaže u smanjenju telesne težine i vrlo lako se dodaje na vaš svakodnevni meni.

Karfiol sadrži mnoge nutrijente

Nutritivni profil karfiola je veoma impresivan. Karfiol ima veoma malo kalorija, a tako puno vitamina. Zapravo, karfiol sadrži skoro sve vitamine i minerale koji su vam potrebni.

Daćemo pregled hranljivih sastojaka koji se nalaze u porciji od 128 g karfiola.

Ukupan broj kalorija u karfiolu je 25, od toga vlakana ima 3 g, vitamina C ima 77 % od preporučenog dnevnog unosa, vitamina K ima 20 %, vitamina B6 ima 11 %, folata ima 14 %, pantotenske kiseline 7 %, kalijuma 9 %, mangana 8 %, magnezijuma 4 % i fosfora 4 %.

Karfiol je pun hranljivih vlakana

U karfiolu se nalazi velika količina vlakana koji su korisni za sveukupno zdravlje. Na jednu porciju karfiola dolazi 3 g vlakana, što je 10 % vaših dnevnih potreba.

Vlakna su važna zbog toga što ona hrane zdrave bakterije u crevima, a to pomaže da se smanji upala i da se promoviše digestivno zdravlje.

Kada unosimo dovoljno vlakana, to pomaže da izvršimo prevenciju mnogih digestivnih problema kao što su konstipacija, divertikulitis i upalna bolest creva.

Štaviše, studije pokazuju da je povrće koje je bogato vlaknima, kao što je i sam karfiol, povezano sa smanjenim rizikom od bolesti kao što su srčana oboljenja, kancer i dijabetes.

Vlakna mogu igrati ulogu u sprečavanju gojaznosti zbog njihove sposobnosti da doprinesu osećaju sitosti i tako smanje ukupan unos kalorija.

Odličan izvor antioksidanasa

Karfiol je sjajan izvor antioksidanasa koji štite ćelije od štetnih slobodnih radikala i upala.

Slično kao i druge kupusnjače, karfiol je izuzetno bogat glukozinolatima i izotiocijanatima, dvema grupama antioksidanasa koji usporavaju rast kancerogenih ćelija.

Karfiol sadrži karotenoide i flavonoide, takođe antioksidanse, koji imaju antikancerogene efekte i mogu smanjiti rizik od brojnih drugih bolesti, uključujući i srčana oboljenja.

Štaviše, karfiol sadrži velike količine vitamina C koji deluje kao antioksidans. On je dobro poznat po svojim antiupalnim efektima koji poboljšavaju imunološko stanje i smanjuju rizik od srčanih bolesti i kancera.

Bogat holinom

Karfiol ima dosta holina, esencijalnog nutritijenta koji fali mnogim ljudima. Jedna porcija karfiola sadrži 45 mg holina, što je oko 11 % adekvatnog unosa za žene i 8 % za muškarce.

Holin ima nekoliko važnih funkcija u organizmu. Igra glavnu ulogu u održavanju integriteta ćelijskih membrana, sintetisanju DNK i pruža podršku metabolizmu.

Holin je takođe uključen u razvoj mozga i u proizvodnju neurotransmitera koji su neophodni za zdrav nervni sistem.

Štaviše, on pomaže u prevenciji akumulacije holesterola u jetri.

Pored holina, karfiol je takođe bogat sulforafanom.

Low Carb alternativa žitaricama i legumima

Karfiol je neverovatno raznovrstan i može se koristiti kao zamena za žitarice i mahunarke u vašoj ishrani.

Ne samo da je ovo fantastičan način da povećate unos povrća, već je posebno koristan za one koji poštuju ishranu sa što manje ugljenih hidrata.

To je zato što karfiol sadrži znatno manje ugljenih hidrata od žitarica i mahunarki.

Karfiol se veoma lako dodaje u svakodnevnu ishranu

Ne samo da je svestran, već se i vrlo lako dodaje u svakodnevni meni. Za početak, možete ga jesti i u sirovom obliku, što zahteva vrlo malo pripreme.

Možete uživati u sirovim cvetićima kao užini koju umačete u humus.

Karfiol se može kuvati na razne načine, kao što su kuvanje na pari, dinstanje ili pečenje. Karfiol je odličan prilog koji se može kombinovati sa raznim jelima.

Prilično je jeftin i široko dostupan u većini trgovina.

Uvođenje karfiola u ishranu vaše bebe

Dok uvodite vašu bebu u svet polutvrde i čvrste hrane, važno je znati koje povrće dodati njenoj ishrani i u kom uzrastu. Ovo znanje je posebno neophodno kada se odlučite za pripremanje domaćih kašica za bebe.

Domaće kašice omogućavaju bolju kontrolu nad sastojcima koji se daju bebi.

Kao i mnoge majke, ako vam je problem karfiol, imamo dobre vesti za vas – karfiol može biti odličan dodatak ishrani vašeg deteta i može pomoći u obezbeđivanju neophodnih hranljivih materija za zdrav rast.

Karfiol je veoma bogato povrće koje sadrži folnu kiselinu, kalcijum, vitamine A i C i ima dosta vlakana. Vašu bebu možete upoznati sa karfiolom kada je stara između 8 i 10 meseci.

Uvođenje karfiola u ranijem periodu se ne preporučuje jer je ovo povrće pomalo teško probavljivo i može izazivati gasove.

Probavni sistem bebe nije u potpunosti razvijen dok ne navrši šest meseci života i zbog toga je bolje čekati.

U nekim slučajevima karfiol može izazvati i nelagodnost i bol. Najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom pre nego što to uradite, pogotovo ako beba ima preosetljiv stomak.

Iako nije poznato da karfiol izaziva alergije kod beba, najbolje je da se uvede odvojeno, tako da će u slučaju bilo kakve neželjene reakcije biti lako identifikovan uzrok.

Zbog čega je karfiol dobar za bebe

Pošto karfiol sadrži sulforafan, on štiti bebinu kožu od štetnih efekata ultravioletnih zraka. Druga stanja na koži kao što su inflamacije, ćelijska oštećenja, kancer kože ili eritema, takođe mogu biti preventivno sprečena.

Karfiol pruža vitamin C organizmu što bebine kosti čini jačim i zdravijim. On pojačava proizvodnju kolagena, pa su kosti i zglobovi zaštićeni od upalnih oštećenja.

Takođe sadrži i vitamin K što je takođe korisno za kosti bebe.

Visok sadržaj vlakana u karfiolu pomaže dobrom varenju i pomaže da se uklone toksini iz organizma. Ne dozvoljava razvoj određenih bakterija štiteći unutrašnju sluznicu želuca.

Kako izabrati i čuvati karfiol?

Kada kupujete karfiol za bebu na pijaci, izaberite onaj koji je težak u poređenju sa svojom veličinom.

Budite sigurni da su listovi zeleni, sveži i hrskavi. Karfiol je ustajao ako su mu listovi bledi. Sami cvetovi treba da budu kremasto bele boje. Ako imaju smeđe mrlje, to je znak da je karfiol star.

Najbolje je izbegavati zamrznuti karfiol osim ako ne planirate da pravite čorbicu.

Dok držite karfiol u frižideru, nemojte ga zatvarati u plastičnu kesicu jer će to pospešiti akumlaciju vlage.

Svež karfiol održava svoj nutritivni sastav i kvalitete oko nedelju dana kada se drži u frižideru.

Kako kuvati karfiol za bebu?

Veoma je lako kuvati karfiol jer prethodna priprema podrazumeva samo uklanjanje zelenih listova i seckanje cvetova odmah iznad stabljike.

Kada to uradite, dobro ga operite pod mlazem hladne vode. Iseckajte ga na male parčiće i pustite da malo odstoji u vodi.

Najbolje je kuvati karfiol na pari oko 8 do 10 minuta. Takođe, možete ga prokuvati u šerpici oko pet minuta. Da biste bili sigurni da će svi nutritijenti biti iskorišćeni, najbolje je da koristite vodicu u kojoj se karfiol kuvao kako biste napravili kašicu.

Jednostavni recepti sa karfiolom za bebu

Vaša beba će voleti ukus karfiola ako ga kuvate tako da dodajete različite sastojke kako biste pojačali ukus i zadržali hranljive materije.

Kašica za prvo davanje karfiola

Karfiol operite hladnom vodom i odsecite zelene listove. Bele cvetove iseckajte na komade, pa ih kuvajte na pari sve dok ne omekšaju.

Posle toga ga ispasirajte, a možete dodavati i vodu u kojoj ste ga kuvali kako biste dobili željenu gustinu.

Kašica od tikvice, jabuke i karfiola

Karfiol dobro operite hladnom vodom, pa odsecite zelene listove. Iseckajte bele cvetove na kockice i skuvajte ih na pari. Posle toga dodajte tikvicu i jabuku i skuvajte dok voće i povrće potpuno ne omekša.

Posle toga ispasirajte, a vodu možete dodavati kako biste dobili željenu gustinu kašice.

Pire od karfiola, brokolija i krompira

Ove dve namirnice možete davati bebi koja ima 8 meseci. Potrebno vam je pola šake cvetova karfiola, jedna šaka cvetova brokolija i jedan krompir.

Krompir oljuštite i iseckajte na komadiće pa ga kuvajte u šerpici sa malo vode. Kada voda provri, spustite komadiće brokolija i karfiola. Sve zajedno kuvajte oko 15 minuta, dok je šerpica poklopljena.

Kada namirnice omekšaju, ispasirajte ih, a možete dodati i malo vodice u kojoj se povrće kuvalo kako biste postigli željenu gustinu.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija