Kompot od šljiva – najbolji recept

Kompot od šljiva, osim što je veoma ukusna poslastica, može da vam posluži i kao lek.

Sigurno znate koliko su šljive dobre za naš organizam, jer pomažu pražnjenje creva. Čista creva su više od pola zdravlja, jer se upravo u njima nalazi mnoštvo neurona.  I to ste sigurno naučili, iskustveno, ukoliko ste nekada imali opstipaciju ili dijareju. Problem sa stomakom automatski donosi nervozu. Mnogi naučnici kažu da je naš stomak naš drugi mozak.

Taj osećaj nadutosti, bola ili grčeva, ume da bude veoma neprijatan. Meni se često dešava da ne spavam celu noć, upravo iz tog razloga. Zapravo, razlog bi bio prejedanje tik pred spavanje. Zato ja uvek savetujem preventivu – ne radite ono za šta znate da će da vam šteti!

U slučajevima kada ne možete to da ispoštujete, kao što se i meni dešava, naravno, kompot od šljiva može da bude spas. Kako od svežih, tako i od suvih šljiva. Ma, nekada taj zatvor i ta nadutost dodju eto onako, barem u mom slučaju. Neko, kao ja, jednostavno genetski ima lenja creva i dešava se da i kada se pridržavamo svega, nadutost se javi.

Možete da zaključite da me taj problem prati, pa sam vremenom zaista dosta istraživala i isprobavala različitu hranu, da otkrijem šta je to što meni prija. Definitivno su to voće i povrće, u njihovom najčistijem obliku. Sve ostalo može da napravi problem, samo ćuti i čeka idealan trenutak. Mada idealan trenutak da vas boli stomak ne postoji, ako mene pitate.

No, da ne dužim više, samo sam želela da napravim mali uvod i skrenem vam pažnju na značaj kompota od šljiva za zdravlje. Možete ga napraviti samo kao poslasticu, a možete malo doterati recept tako da vam bude od pomoći pri opstipaciji i sličnim problemima.

Osnovni recept

Potrebni sastojci:

 • 1 kilogram šljiva
 • 150 grama šećera
 • 300 mililitara vode

Postupak pripreme:

Birajte taman zrele i zdrave šljive, nemojte koristiti one prezrele, a ni one nezrele. Neka budu što zdravije, u smislu da nema puno oštećenih delova. Šljive operite pod mlazom hladne vode, pa svaku šljivu presecite na pola.

U odgovarajućoj šerpici pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte na umerenoj tempraturi, oko 20 minuta da se napravi sirup.

U medjuvremenu sterilišite tegle, pa u svaku teglu sipajte odredjenu količinu šljiva. To sad zavisi kolike tegle koristite. Svaku napunite do pola.

Prelijte zatim dobijenim sirupom, ali ga prethodno malo ohladite, da ne bude vreo već onako mlak. Zatim dobro zatvorite tegle, pa poredjajte u odgovarajući lonac. Na dno lonca prethodno stavite jednu krpu, pa tek onda poredjajte. Sipajte vode malo ispod polovine tegli, pa stavite da se pasterizuju na najnižoj temperaturi, oko 20 minuta. Budite tu i pazite da tegle ne popucaju.

Nakon pasterizacije, tegle umotajte u debelo ćebe i ostavite da se tako hlade na dnevnoj temperaturi. Pošto se tegle ohlade, odložite ih na hladno i tamno mesto, gde inače držite zimnicu. Otvorenu teglu kasnije držite u frizu.

Kompot od šljiva bez šećera

Potrebni sastojci:

 • 1 kilogram šljiva
 • 300 mililitara vode
 • 1 limun
 • Med po potrebi

Postupak pripreme:

Priprema je prilično slična, samo što u ovom slučaju nema šećera – zamenjujemo ga medom. Stavila sam količinu po potrebi, jer zavisi koliko želite da bude slatko, i da li. Na jednu teglu kompota ide od 1-3 kašike meda.

Dakle, operite i očistite šljive, presecite na pola. Poredjajte u sterilisane tegle.

Vodu stavite da provri, a minut-dva pre nego što provri dodajte limun isečen na kolutove. I limun prethodno operite, najbolje mešavinom sode i vode, jer na njemu često ima ostataka od prskanja. Dobijenom vodom prelijte šljive u tegli. Dodajte med po ukusu i promešajte.

Tegle dobro zatvorite, i takodje pasterizujte – poredjajte ih u odgovarajući lonac, u koji ste prethodno na dno stavili krpu, pa sipajte vode malo ispod polovine tegli. Pasterizujte na najnižoj temperaturi oko 20 minuta, i naravno, pazite da tegle ne popucaju. Nakon toga ih umotajte u ćebe i ostavite da se tako ohlade na sobnoj temperaturi.

Tek kada se tegle potpuno ohlade, odložite ih u špajz ili gde već držite zimnicu. Jednom otvorenu teglu kasnije držite u frizu, da bi produžili rok trajanja. Mada ne sumnjam da će se ubrzo pojesti.

Ovako pripremljen kompot je dobar za probavu, odnosno protiv zatvora. Preporučujem da ga popijete uveče, negde oko 18h i ne jedete ništa više. Trebalo bi da do ujutru reši stvari. Dešavalo mi se da ubrzo reaguje stomak, a dešavalo se i da ne reaguje, tako da znate.. Nekada je potrebno uraditi više nego pojesti kompot.. I, ne preterujte, jedna šolja kompota je više nego dovoljna. Ako preterate, može imati kontra-efekat, kao i sve ostalo..

Kompot od suvih šljiva

Potrebni sastojci:

 • 500 grama suvih šljiva 
 • 2 litara vode
 • 1 limun
 • Šećer ili med po potrebi

Postupak pripreme:

Suve šljive prelijte sa navedenih 2 litara vode i ostavite tako nekih 2 sata, kako bi nabubrele.

Nakon tog vremena, šljivama dodajte limun isečen na kolutove, i šećer ili med. Ako dodajete šećer, dodajte oko 150 grama, a ako se odlučite za med, njega ćete dodati naknadno.

Dakle, šljive se kuvaju zajedno sa tom vodom u kojoj su bile dva sata, ništa ne cedite i ne prosipate, samo dodate limun i šećer ili med.

Kuvajte kompot na umerenoj temperaturi oko 20 minuta, odnosno dok šljive ne omeknu. Kada fino omeknu, kompot je spreman. Sklonite sa ringle, pa sada po želji dodajte med ako niste dodali šećer, i dobro promešajte. Ako ste dodali šećer, to je to.

Kompot sipajte u sterilisane tegle, pa dobro zatvorite. Uradite pasterizaciju kako je navedeno u prvom receptu, da se ne ponavljam. Takodje je potrebno da tegle nakon pasterizacije umotate u ćebence i ostavite da se kompot tako ohladi, na sobnoj temperaturi. Tek nakon toga odložite na mesto gde inače držite zimnicu.

..

Najčešće navodim količinu od 1 kilogram, kako biste mogli lako da prilagodite mere. Ukoliko pripremate kompot od šljiva za zimu, onda pripremite veću količinu. Kompot možete pripremiti i u manjim količinama, kada vam se jede. Poslužite zamrznute šljive ili suve.

Odlično je osveženje leti, tako što u njega dodate par kockica leda. Zimi pak može da posluži kao topli napitak, ako ga upravo skuvate ili samo malo podgrejete.

U svakom slučaju, ako ne dodate veću količinu šećera, a ja uvek preporučujem med, dobićete jedan zdravi napitak, štaviše užinu jer su tu komadi šljiva koji mogu fino da zasite. 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija