Palenta za bebe

Palenta, kačamak, pura, žganjci – sve su to imena za sjajno kuvano jelo od kukuruznog brašna. Zvanično, palenta se smatra tradicionalnim italijanskim jelom, ali se jede u skoro svim delovima sveta.

Ova zdrava hrana ima mnogobrojne prehrambene prednosti i uobičajeno je da se pravi od žutog kukuruza.

Pre nego što nastane palenta, potrebno je grubo samleti kukuruz u kukuruzno brašno.

Nakon toga, ovo brašno se kuva u vodi. Kada se skuva, konzistencija mu je gusta, a da bi dobilo pravu strukturu potrebno je da se kuva oko 40 minuta. Ukoliko kupite instant kukuruzno brašno, brže ćete ga skuvati jer je ono već skuvano, pa opet osušeno pre pakovanja.

Neke vrste palente se danas prodaju kao obogaćene vitaminima i mineralima. Na taj način se povećava njihova hranljiva vrednost. Ukoliko se palenta kuva sa mlekom, onda joj to dodatno daje nutritivne vrednosti.

Zbog čega je palenta dobar obrok?

Pre svega, palenta sadrži vlakna i proteine koji dovode do toga da se osećamo sitim. Vlakna poboljšavaju pravilno funkcionisanje sistema za varenje, prehranjuju zdrave bakterije u crevnoj flori i sprečavaju zatvor.

Palenta je bezglutenska hrana. Skoro svi drugi izvori vlakana, odnosno sve druge žitarice, sadrže gluten. Zbog toga je palenta odlična jer je bezbedna za sve ljude koji imaju problema sa celijakijom i osetljivošću na gluten.

U palenti se nalaze složeni ugljeni hidrati. Poznato je da se prosti ugljeni hidrati brzo razlažu i da oni dovode do povećanja nivoa šećera u krvi. Međutim, složeni ugljeni hidrati iz palente su dobri jer se sporo razlažu, pa sporo oslobađanje održava nivo šećera u krvi duži vremenski period.

U palenti se nalazi vitamin A koji je potreban za ispravno funkcionisanje pluća, bubrega i srca, pored ostalih prednosti.

Pošto se palenta pravi od mlevenog kukuruza, poznato je da je dobar izvor karotenoida. Karotenoidi snižavaju mogućnost rizika od različitih oboljenja, poput kancera i nekih vrsta očnih oboljenja.

U palenti nema puno masnoća, pa je ona dobra namirnica za sve one ljude koji vode računa o zdravlju srca i krvnih sudova. Svako ko želi da umanji unos zasićenih masnoća, kuva palentu sa vodom ili obranim mlekom.

Palenta u sebi krije esencijalne minerale poput magnezijuma, gvožđa i cinka.

Generalno, palenta je niskokalorična namirnica i vrlo je slična sa hranom koja se dobija kuvanjem nekih drugih integralnih žitarica sa vodom. Na 100 g, palenta daje 70 kalorija. Kao što vidimo, to je vrlo hranljiva namirnica čija je kalorijska vrednost mala.

Palenta u bebinoj ishrani

Palenta se smatra dobrom hranom za bebe pre svega zato što ne sadrži gluten. U palenti ima sasvim dovoljno vitamina, nutritivnih elemenata i minerala koji su neophodni organizmu da bi pravilno funkcionisalo.

Stručnjaci preporučuju da se palenta uvede u bebinu ishranu u periodu između 6. i 8. meseca. Ipak, različita su mišljenja i saveti u vezi sa ovom namirnicom, pa je najbolje da se posavetujete sa bebinim pedijatrom pre nego što krenete da joj dajete palentu.

Kačamak od kukuruznog brašna je tradicionalna početna čvrsta hrana koja se daje bebama od godinu dana.

Dok njen divan ukus, dobra količina proteina i svetložuta boja mogu izgledati kao idealna prva hrana za vašu bebu, postoji, ipak, nekoliko stvari o kojima bi trebalo da porazmislite. Uopšte, davanje kukuruzne palente bebi se negde ne preporučuje dok beba ne napuni godinu dana zbog mogućih alergijskih reakcija na kukuruz.

Kada vaša beba napuni šest meseci, vreme je da počnete da eksperimentišete da drugim namirnicama pored majčinog mleka ili formule. Uobičajena prva hrana uključuje pirinač, proso i pasirano voće i povrće.

Kukuruzne krupice se takođe mogu uvesti u ovo vreme i obično se mešaju ili sa vodom ili sa malom količinom majčinog mleka ili adaptiranog mleka. Međutim, zbog mogućih alergena u kukuruzu, to se obično ne preporučuje dok beba ne napuni jednu godinu.

Ovako kažu neki stručnjaci, dok drugi opet tvrde da je dozvoljeno započeti sa uvođenjem palente i pre nego što beba navrši godinu dana.

Palenta, kao i obično zrno kukuruza, sadrži mnogo proteina i ugljenih hidrata. Dok zrno kukuruza takođe sadrži tragove vitamina A, vitamina C, kalijuma i gvožđa, palenta ne sadrži vitamin A, C i, makar u tragovima, sadrži gvožđe.

Jedna porcija palente od 250 g sadrži 20 g ugljenih hidrata, 3 g proteina i 2 g masti, kao i 5% dnevne potrebne količine gvožđa.

Pošto je kukuruz uobičajeni alergen, ne preporučuje se da se palenta uvede pre nego što beba napuni 12 meseci. Rizik da vaša beba ima alergiju na kukuruz, veća je ako postoji porodična istorija bilo kog tipa alergije.

Beba sa alergijom na kukuruz može pokazati bilo koji od tipičnih simptoma alergije na hranu, uključujući grčeve, dijareju, ekcem, višak gasova, mučninu, povrćaanje, zatvor, vodnjikave ili crvene oči, zapušenost i curenje iz nosa.

Iako retko, u najgorem slučaju, alergija na kukuruz može dovesti do anafilaktičkog šoka. Ako se to dogodi, odmah se obratite lekaru.

Uvek je dobra ideja da uvodite novu hranu postepeno i to uvek u isto vreme u toku dana, kako biste pomogli u izdvajanju mogućih alergijskih reakcija. Ako neki od ovih simptoma potraje, kontaktirajte svog pedijatra.

Derivati kukuruza se nalaze u mnogim uobičajenim namirnicama, uključujući neke formule za bebe, prašak za pecivo, itd. Međutim, u većini slučajeva, količina kukuruza u ovim namirnicama je gotovo zanemariva.

Jednom kada utvrdite da vaša beba nije alergična na kukuruz, neka hrana sa kojom mešate kukuruzno brašno uključuje, pored vode i mleka, i pire krompir, šargarepu, pire od jabuka, pire grašak, integralni pirinač ili pirinač. Ove opcije se lako vare.

Da li je kačamak (palenta) dobra namirnica za bebe?

Kao što smo videli, palenta je jelo koje se lako priprema i koje može imati različite varijacije kada je u pitanju kombinovanje sa drugim namirnicama. Ovaj obrok se pravi od žutog ili od belog kukuruznog brašna, odnosno krupice (griza).

Kao što znamo, kukuruzni griz vrši pozitivan uticaj na zdravlje, ne sadrži gluten, pa je samim tim dobar izbor za prehranu vaših mališana.

U palenti ima sasvim dovoljno vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, taman toliko koliko je ljudskom telu potrebno da normalno funkcioniše.

Kačamak utiče na to da se spreče različite vrste bolesti. Kao što je već rečeno, u palenti se nalaze prirodne masnoće koje pospešuju rad creva i pomažu da se hrana bolje vari i da telo uzima neophodne zdrave sastojke iz nje.

Kukuruz je, posle pirinča i pšenice, jedna od važnijih žitarica na svetskom nivou. On je svakako zaslužan zbog toga što je palenta ovako blagotvorna i poželjna. Kukuruz daje ljudskom organizmu energiju u dužem vremenskom periodu.

U kukuruznom brašnu možemo naći folate, vitamine K, E, B6, tijamin, pantotenske kisleine, nijacin, riboflavin, itd. U isto vreme, u kukuruznom brašnu ima i cinka, magnezijuma, bakra, mangana, selena i kalijuma.

Domaći pedijatri smatraju da se palenta može uvesti u bebinu ishranu od 6. do 8. meseca. Ona u sebi sadrži isključivo prirodne supstance, a njene masti i šećeri utiču pozitivno na organizam i njegovo funkcionisanje.

Ipak, uvek je preporuka da se konsultujete sa pedijatrom pre nego što bebi date ovu hranu prvi put.

Kada iskombinujete ovu zdravu namirnicu sa povrćem ii kasnije sa jogurtom, beba će voleti palentu.

Palenta je važna i zbog toga što ona dovodi do jačanja ćelija u debelom crevu. palenta deluje antioksidantno, ojačava čitav imunitet organizma.

Idealno bi bilo da palentu pravite od domaćeg kukuruznog brašna.

Ako kupujete instant palentu u prodavnici za bebe, onda potražite onu koja je obogaćena beta karotenom i vitaminom C (askorbinskom kiselinom).

Kako pripremati palentu za bebu?

Kačamak, odnosno palentu za bebu možete spremati na više načina. Nijedan način nije težak za pripremu i u principu se palenta veoma brzo sprema.

Recept za bebinu palentu

Jedan od načina je da u šerpicu stavite tri i po šolje vode i u to dodate vrlo malo soli i malčice maslinovog ulja.

Pustite da voda provri i smanjite temperaturu skoro na minimum, a zatim dodajte jednu šolju kukuruznog brašna i konstantno mešajte. Mešanjem sprečavate grudvanje i dobijate na kraju jednu konzistentnu, gustu kašu.

Stručnjaci kažu da je najbolje mešati drvenom kašikom kako bi se sprečila oksidacija metala.

Bebina palenta sa tikvicom

I tikvica i palenta su dobre namirnice za uvođenje nemlečne, čvrste hrane u bebinu ishranu. Obe su lagane i imaju blag ukus.

Malu tikvicu operite i oljuštite, pa je skuvajte dok ne omekša. Potom tikvicu ispasirajte, a možete je i izblendati u blenderu.

U šerpici skuvajte jednu kašiku kukuruznog brašna sa vodom.

Palentu pomešajte sa ispasiranom tikvicom. Možete dodati i malo maslinovog ulja.

Palenta za bebe sa bananom

Potrebni sastojci: 100 ml vode, 50 g kukuruznog brašna, 1 manja banana, malo majčinog mleka, malo maslinovog ulja.

Priprema: stavite vodu u šerpicu i sačekajte da provri. Kada voda provri, dodajte malo maslinovog ulja i postepeno dodajte kukuruzno brašno dok neprestano mešate. Kada dobijete željenu gustinu, mešajte i dalje još dva minuta, a onda sklonite sa vatre. Sa strane ispasirajte bananu i pomešajte sa palentom.

Ako se palenta malo stvrdnula u toku hlađenja, slobodno možete dodati malo majčinog ili adaptiranog mleka kako biste dobili željenu gustinu. Sastojke možete staviti u blender, ako želite da kašica bude potpuno ujednačena.

Palenta za bebe sa jabukom

Potrebni sastojci: 2 kašike palente, jabuka, 200 ml vode.

Priprema: jabuku dobro operite, a zatim je oljuštite i iseckajte na kockice i prokuvajte dok ne omekša. Kada se jabuka skuva, ispasirajte je ili je izblendajte.

U istoj vodi u kojoj se jabuka kuvala, napravite kačamak. Ukoliko nema dovoljno vode, dodajte. Ako je palenta kupovna, tj. instant, onda neće biti potrebno više od 4-5 minuta. Kada skuvate palentu, dodajte jabuku i sve izmešajte.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija