Slatko od borovnica – recept kako se pravi

Kako to obično biva, kada neko “pusti buvu” odjednom se svi zalude za odredjenom namirnicom. Zaista je lako ljudima oblikovati mišljenje. Tako bi i sa borovnicom. Odjednom se pojavila i prezentovali su je kao nešto najzdravije na svetu, pa su svi pohrilili da je uzgajaju. Vremenom se, naravno, tržište zasiti i onda ona polako pada u zaborav. Isto je i sa aronijom, godži bobicama, i slično.

Ali, svo to slasno voće je zaista zdravo! Ono na šta sam htela da skrenem pažnju jeste da ne postoji ništa što je čarobno, nešto što se posebno izdvaja u odnosu na neku drugu vrstu. Svo voće i povrće su puni zdravlja, i nema potrebe da nešto favorizujemo naspram drugog.

Zato smo mi zasadili od svega pomalo. Malo malina, malo kupina, malo borovnica, malo groždja, malo jagoda…i tako dalje. Imamo i stubasto voće. Kada se napravi njihov miks dobijemo tanjir koji obiluje nutrijentima, i u tom tanjiru ima sve ono što je našem organizmu potrebno da bi se osećao odlično!

Često samo prodjem redovima i pojedem od svake vrste pomalo. Tako mi je najsladje!

Nekada volim da uzmem samo šaku borovnica i pojedem, nekada borovnice koristim za šejk. Medjutim to sve dok traje sezona. Šta ćemo kada nema više svežih borovnica?

E, zato mora koji kilogram da se skloni sa strane. Deo se zamrzne, a deo ide u neki od domaćih proizvoda.

Već sam pisala o džemu od borovnica, a sada vam pišem i u slatkom. Obožavamo sve proizvode od borovnice, a slatko je nekako..najsladje! Zaista jeste. Cele bobice su tu, tu je i sočan sirup, a njihova kombinacija je odlična. Ma, videćete već.

Slatko od borovnica se veoma lako priprema, tako da nemate brige. Sve što će vam biti potrebno jeste malo strpljenja i volje, sat vremena, i par sastojaka.

Osnovni recept

Potrebni sastojci za pripremu slatkog su:

  • 1 kilogram borovnica
  • 700 grama šećera
  • 1 limun

Postupak pripreme slatkog:

Kao što uvek kažem, pre svega, birajte zdrave borovnice. Kada kažem zdrave mislim na njihovo poreklo – potrudite se da borovnice kupite od ljudi koji prirodno uzgajaju, a ukoliko kupujete u marketu, takodje se raspitajte za poreklo. Ovo važi za one koji nemaju domaće borovnice. Mada, i vi koji imate, trudite se da ih što manje tretirate raznoraznim sredstvima, da bi bile što zdravije kada dodju na rod..

Odabrane borovnice dobro operite pod mlazom hladne vode, pa ostavite da se ocede.

U odgovarajućoj šerpi sipajte malo šećera pa preko toga sipajte deo borovnica. Dalje slažite red šećera, red borovnica. Završite šećerom. Protresite šerpu blago, da se šećer svuda lepo rasporedi i obloži borovnice.

Šerpu poklopite i ostavite da odstoji preko noći, ili na najmanje 5 sati, kako bi otpustila sok.

Sada ćete pomisliti kako sam slagala kada sam rekla da se brzo sprema, ali nisam. Vi samo složite borovnice, ostavite ih sa strane i slobodni ste do sutra.

E, sutradan je potrebno samo da stavite borovnice da se kuvaju na umerenoj temperaturi. One su u toku noći otpustile svoj sok pa nije potrebno dodavati vodu. Dakle, samo stavite na umerenu temperaturu da se polako krčkaju.

Tokom krčkanja, povremeno lagano protresite šerpu, ili baš lagano promešajte, kako ne bi zagorele borovnice pri dnu. Takodje, redovno skidajte penu koja će izlaziti na površinu.

Koliko dugo će se kuvati najviše zavisi od vaše ringle, ali, ne bi trebalo da potraje duže od sat vremena. Najčešće su gotove već kroz pola sata. Kako ćete znati da su gotove? Kada sirup postane gust nalik medu, odnosno kada prodjete varjačom kroz slatko i dno šerpe se vidi.

Tada ugasite ringlu, ali ostavite slatko na njoj. Dodajte kriške limuna i promešajte. Ostavite da ukrčka još malo dok se ringla ne ohladi.

Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa umotajte u ćebence, to jest neku prostirku, krpu. Ostavite da se slatko skroz ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek pošto ste skroz ohladi, možete da ga odložite u špajz, frižider ili gde inače držite zimnicu.

Nakon otvaranja, teglu slatkog držite u frižideru.

Savet +

Količinu, naravno, možete da povećate prema vašim potrebama. Ja uvek pišem za 1 kilogram kako bi vam bilo lakše da prilagodite mere sebi. Uvek mere srazmerno povećajte, ili smanjite. Od kilogram borovnica dobije se otprilike 2 tegle slatkog, zavisi kolike su tegle i koliko se ukuva.

Ako ne želite da koristite beli šećer, možete ga zameniti smedjim. Ne znam za recept bez šećera, jer je slatko poznato po tome što se radi sa sirupom od šećera.

Već sam pisala o tome da ne smatram da je to toliko važno, jer su još naše bake tako radile. Kada uzmete dnevno ili u nekoliko dana po kašiku dve domaćeg slatkog, ili namažete na hlebić, i dalje je daleko zdravije nego bilo koji kupovni slatkiš! 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija