Slatko od dunja – recept kako se pravi

Moram priznati da nikada nisam bila neki veliki fan dunja, medjutim, svi moji jesu. Vole i džem, i kompot, a posebno slatko. I tako, naučih ja da pravim i slatko od dunja, ni kriva ni dužna!

Šalu na stranu, slatko od dunja jeste ukusno, posebno onima koji vole miris i ukus dunje. Onako, taman slatko, uz čašu hladne vode leti, ili šolju toplog čaja zimi, idealno. Šta će nam bilo koji kupovni slatkiš dokle god imamo naše domaće..?

Nekada se znalo, gosti su se uvek dočekivali slatkim, a domaćice su se “takmičile” koja će imati bolje opremljen špajz, i redovno su razmenjivale recepte i učile jedna od druge. Nekada je bilo popularno da žena zna da spremi svašta nešto, dok danas, čini mi se, kao da je sramota.

No, nećemo o tome. Ovde je reč o slatkom, a kada ste već tu, sigurno pripremate domaće proizvode. Drago mi je zbog toga. Posebno mi je drago što se ovo slatko veoma brzo i lako priprema, pa nećete odustati od ideje.

U nastavku teksta slede provereni recepti za slatko od mirisnih dunja!

Osnovni recept

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram dunja
  • 500 grama šećera
  • 200 mililitara vode
  • 1 limun

Postupak pripreme:

Najveći posao sa svim proizvodima koji se pripremaju od dunje, jeste čišćenje dunja. One su tvrde, i seckanje ume da bude jako naporno. Ako nemate muškarca u blizini. I ako imate, jer njih to često ne zanima. Pa tako, moramo da osmislimo način na koji ćemo dunje lakše očistiti.

Dunje operite kako bi se skinula prljavština, kao i one sitne dlačice što su po njima. Zatim ubacite u ključalu vodu, i kuvajte do 5 minuta. Na taj način će dunje omekšati, pa tako, kada ih izvadite iz vode, dok su još tople oljuštite ih i isecite na manje komade.

Uvek stavite par dunja više, jer tokom čišćenja otpadne poneka, a potrebno je da ima kilogram očišćenih dunja..

Sada kada ste lako sredili dunje, sledi priprema sirupa..

U odgovarajućoj šerpi pomešajte vodu i šećer, pa stavite da provri. Smanjite temperaturu pa kuvajte dalje još 15ak minuta, koliko je potrebno da se napravi sirup, nešto redji od meda.

U sirup dodajte pripremljene dunje, zatim lagano promešajte. Ostavite da se slatko krčka na umerenoj temperaturi.. Povremeno blago promešajte, i skinite penu koja će se pojavljivati na površini. Slatko bi trebalo da bude gotovo kroz nekih pola sata, manje-više, sve zavisi od vaše ringle i dunja.

Svakako, da biste proverili da li je slatko gotovo, izvadite 1-2 kašike slatkog na hladan tanjirić, ostavite da ohladi pa proverite da li vam gustina odgovara. Još ćete znati po tome što će sirup sada postati gust kao med, a dunje mekane.

To je to, gotovo slatko sklonite sa ringle pa dodajte kolutove limuna. Sačekajte par minuta da se malo prohladi, da ne radite dok je vrelo. Iz iskustva.

Dok je još toplo, slatko sipajte u sterilisane tegle pa dobro zatvorite, i ostavite da se slatko hladi na sobnoj temperaturi. Po mogućstvu tegle umotajte u ćebe ili neki prekrivač, čaršav..pa ostavite da se tako hladi.

Tek pošto se slatko skroz ohladi, odložite na mesto gde inače držite zimnicu.

Savet +

Slatko od dunja možete pripremiti i sa rendanim dunjama! Da, i takvo slatko je dobro za mazanje, liči džemiću. Možete mu dodati neki aromatičan začin, poput cimeta ili vanile, i dobićete zaista super namaz za palačinke ili tost. Takodje, možete dodati orašaste plodove, orahe najpre, i tada je idealno za posluženje.

Slatko od rendanih dunja se, dakle, priprema takodje jednostavno i od istih sastojaka (ista razmera kao u osnovnom receptu), s tim da ćete u ovom slučaju dunje čistiti odmah, bez prethodnog kuvanja, što maalo otežava posao. Tvrde su i često ih nije lako savladati, ali sav trud vredi, verujte.

Takodje ih dobro operite, zatim otvorite pa očistite od petiljki i semenki. Kako koju dunju očistite, potapajte u vodu sa par kapi limuna, jer oksidiraju (postaju tamnije). Očišćene dunje onda izrendajte, dok se kuva sirup..

Sirup isto skuvajte od vode i šećera, pa dodajte rendane dunje i kuvajte dalje oko pola sata da se sve fino zgusne.

Isto toplo slatko sipajte u sterilisane tegle, pa kada se skroz ohladi odložite na mesto gde držite zimnicu inače.

Dakle, veoma jednostavno. Možete pripremiti isto slatko na dva načina, jedno sa, a jedno bez dodatka. Od istog voća dve poslastice! Tako se možete hvaliti pred gostima, i,  pre svega, oni će uživati u finim ukusima a vi ćete se osećati ponosno! :))

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija