Slatko od kajsija – recept kako se pravi

Dodje dan kada mi ponestane inspiracije.. Svaki dan pisati tekstove i smišljati koji recept bi sledeći mogao da bude objavljen, nije nimalo lak zadatak. Iako mnogo volim sve što ima veze sa hranom, i doslovno sam sve vreme dok sam budna okružena istom – što tudjim receptima, slikama, savetima, klipovima…tako i svojim idejama, i svojim receptima i obrocima..

Malopre su mi na pamet pale kajsije – ovih dana pišem najčešće o džemu, slatkom i sve što spada u tu kategoriju. Voćkice samo pristižu, jedna za drugom, pa mi tako i ideje padaju na pamet. Trudim se da iskoristim što više voća i napravim domaće proizvode, koji će fino da posluže onim danima kada se uželimo voćnih ukusa..

Kada ne mogu da zatvorim špajz i tražim još jedan milimetar slobodnog mesta u frizu, znam da sam odradila svoj maximum.

Danas, dakle, spremamo slatko od kajsija – zar ima potrebe da govorim nešto što vas mora ubediti da probate, sem same činjenice da su KAJSIJE u pitanju? Ne znam za vas, ali ja ih obožavam!

Nudim vam dva proverena recepta – sa sodom bikarbonom, i sa krečnom vodom.. Kajsije u komadu, sirup sladunjav.. Slatko od kajsija je definitivno najbolje posluženje za vaše drage goste, ali i za vas same! Uz šolju hladne vode ili limunade leti, a zimi uz topao čaj. Ma kakve čokolade i čokoladice!

Slatko od kajsija sa sodom

Neophodni sastojci za pripremu:

  • 1 kilogram kajsija
  • 1 kašičica limontusa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kilogram šećera
  • Vode po potrebi

Postupak pripreme:

Verovatno je da će vam oko prvo zapaziti količinu šećera. Slatko je u pitanju – slatko. Po ukusu možete da smanjite količinu šećera, a običan beli šećer možete da zamenite smedjim. Recepte bez šećera za sada nisam isprobala, a ako budem, a verovatno hoću, napraviću izmene i dodati nove recepte..

Kajsije očistite od koštica, a zatim ogulite kožicu. Ovo nije neophodno, ali je preporučljivo jer će se tokom kuvanja kasnije iskrzati, pa u slatkom neće izgledati baš fino – a nije ni ukusno kao takvo. Malo truda za dobar ukus kasnije, šta nam teško..

Očišćene kajsije preručite u odgovarajuću šerpu, zatim nalijte vode koliko da ih prekrije. Dodajte sodu i limontus pa dobro promešajte da se sjedine sa vodom. Neka kajsije odstoje u toj mešavini oko 15 minuta..

Za to vreme, dok kajsije odmaraju, ušpinujte šećer. Sipajte šećer u odgovarajuću šerpu, pa dodajte vode toliko da ga prekrije, pa špinujte na umerenoj temperaturi. Kada voda postane sirup, spremno je. To će taman biti kroz tih 15ak minuta.

Kajsije ocedite od vode u kojoj su stajale, pa preručite sada u ušpinovan šećer. Neka temperatura i dalje bude umerena, nastavite sa kuvanjem. Tokom kuvanja će se pojavljivati pena, koju ćete morati redovno da skidate. Kada pena prestane da se pojavljuje, slatko je gotovo.

Sklonite sa ringle, sačekajte da se malo prohladi pa sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite da se slatko ohladi na dnevnoj temperaturi. Tek onda odložite u špajz ili friz.

Slatko od kajsija sa krečnom vodom

Neophodni sastojci za pripremu:

  • 1 kilogram kajsija
  • 1 kilogram šećera
  • 1 limun
  • Krečna voda

Postupak pripreme:

Krečna voda se kupuje, a možete je napraviti tako što ćete 1 kilogran kreča preliti sa 10 litara vode. Kada kreč spadne, ono što ostane je zapravo krečna voda. Dakle, kupite je. 😀

Kajsija takodje očistite od koštica i ogulite kožicu, ali pazite kada odstranjujete koštice da ostanu lepe, u komadu. Prelijte ih potom krečnom vodom – bitno je samo da ih voda prekrije, pa ostavite da odstoje tako oko sat vremena.

Nakon tih sat vremena, kajsije ocedite od vode, pa ih lepo operite pod mlazom hladne vode – nekoliko puta, da se lepo isperu od vode u kojoj su prehodno stajale.

U odgovarajućoj šerpi sada redjajte red kajsija, red šećera, i sve to zalijte sokom od jednog limuna. Ostavite da tako odstoje najmanje 12 sati.

Nakon tog vremena, dodajte 1 čašu vode pa stavite kajsije da se polako krčkaju na umerenoj temperaturi. Stalno skidajte penu koja će se pojavljivati tokom kuvanja, i kada pena prestane da se pojavljuje slatko je gotovo. Znaćete da je gotovo kada sirup postane fino gust – a možete proveriti i tako što ćete izvaditi malo slatkog na tanjir, i prohladiti. Ako gustina odgovara, to je to.

Slatko sklonite sa ringle, ostavite da se prohladi pa sipajte u sterilisane tegle. Dobro ih zatvorite pa ostavite da se slatko ohladi na dnevnoj temperaturi. Tek kada se skroz ohladi, odložite u špajz ili na neko hladno i tamno mesto, i tamo čuvajte do upotrebe. Nakon upotrebe, držite u frizu.

Savet +

Slatko od kajsija možete pripremiti i bez sode ili krečne vode, tako što ćete ih jednostavno izostaviti. U tom slučaju samo ušpinujte šečer i dodajte kajsije, pa kuvajte dok sirup ne postane gust a kajsije ne omeknu. Na kraju samo dodajte sok od limuna, što će pomoći da slatko duže traje. Razmere su iste kada je priprema u pitanju 1:1, odnosno, na kilogram kajsija ide kilogram šećera, i 1 limun. Vode uvek dodate koliko da prekrije šećer.

..Kada čistite kajsije, možete koristiti cevčicu ili neki štapić da izvadite koštice a da ne otvarate kajsiju. To u slučaju ako želite da kajsija ostane u komadu. Slatko možete da pripremite i tako što ćete kajsije iseći na manje komade. Sve po vašem ukusu.

Već sam pomenula da je preporučljivo da ih oljuštite pre kuvanja, kako se kožica kasnije tokom kuvanja ne bi raspala.

Naravno, koristite zdrave, sveže kajsije bez trulih delova i oštećenja. Tako smanjujete rizik da se slatko pokvari.

I, ono što je jednako bitno jeste da sterilišete tegle pre nego sipate slatko, jer će to da produži rok trajanja. Postepeno hladjenje na sobnoj temperaturi pre odlaganja u špajz ili friz, takodje. Kada jednom otvorite teglu, držite je u frizu što će tako produžiti rok.

..Eto, nadam se da nisam nešto preskočila. Ako jesam, budite slobodni da me opomenete. Prihvatam kritike! 😀

Nadam se još da će vam recepti poslužiti, te da ćete obogatiti vaš špajz za još koju teglu.. Samo, oprezno, slatko od kajsija može da postane vaš omiljeni slatkiš! Ako ste spremni na taj rizik, upustite se u pripremu! Zaista, sigurna sam da slatko od kajsija može lako da osvoji vaše čulo ukusa..fino na izgled, još finije kada klizi niz grlo.. 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija