Slatko od kupina – recept

Da li volite kupinu? Da li ste toliko hrabri da volite njen oštar ukus i žestinu? Ako jeste, onda znate kakva se moć krije iza te žestine! Boja, ukus, izgled, sve nam govori da sa njom nema šale. Ili je voliš, ili je ne voliš.

E, pa, ja je obožavam. Baš je volim zato što je tako jedinstvena i svoja. Volim je jer mi daje instant energiju, jer me odmah razbudi i natera da budem u trenutku i osetim taj njen ukus.

Kupine najviše volim u svežem stanju, ali volim ja i sok i džem od kupina, a možda za nijansu više volim slatko od kupina. Danas pišemo o njemu.

Jednostavna priprema – kratko kuvanje i minimalno vremena, to je verovatno i vama bitno kod pripreme zimnice i tome slično. Meni jeste, ako ćemo iskreno, koliko god volim kuhinju i vreme provedeno u njoj, isto tako volim vreme provedeno napolju, a tu su i ostale obaveze. Zato uvek tražim balans.

Da ne dužim više, vreme je za…

Recept

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram kupina
  • 700 grama šećera
  • 1 limun

Postupak pripreme:

Za slatko birajte one krupne kupine, taman zrele ali nikako prezrele da se ne bi raspale tokom kuvanja. Naravno, nemojte birati ni one koje nisu dovoljno zrele. Uvek mi je teško da objasnim ovaj deo, ali sigurna sam da već znate kakve kupine su potrebne. Dakle, taman zrele, onakve kakve biste inače jeli u svežem stanju.

Dobro ih operite pod mlazom hladne vode, pa ostavite da se prosuše. Potom ih preručite u odgovarajuću šerpu, tako što ćete redjati red kupina red šećera. Završite redjanje šećerom, pa još malo protresite šerpu da se šećer rasporedi ravnomerno i obloži kupine.

Šerpu prekrijte čistom krpom i ostavite da odstoji nekoliko sati, a najbolje preko noći. Sad se pitate kako sam rekla da je priprema kratka a mora da stoje preko noći!? Pa, one stoje, ne radite ništa sa njima tokom tog vremena – samo ih pripremite i ostavite, pa sutradan kad uhvatite vreme sledi kuvanje.

Dakle, nakon što odstoje par sati ili preko noći, kupine će otpustiti sopstveni sok i kuvanje može da počne. Nema potrebe da dodajemo vodu, jer će slatko biti ukusnije kada se krčkaju u sopstvenom soku.

Stavite da se kuvaju na nekoj umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje da ne bi izgorelo. Uredno skidajte penu koja će se pojaviti na vrhu tokom kuvanja.

Slatko će biti gotovo kroz nekih 15-20 minuta, sve zavisi od jačine vaše ringle. Nakon 15 minuta vi izvadite malo slatkog na tacnu, stavite u friz da se prohladi pa proverite da li vam gustina odgovara. Ili, znaćete da je gotovo ako je onaj vodeni deo nešto redji od meda, kapi teže padaju sa kašike..

Na samom kraju u slatko dodajte limun isečen na kriške, a prethodno ga dobro operite pod mlazom hladne vode i malo sode bikarbone, kako biste skinuli eventualne prljavštine i pesticide ukoliko je limun kupovni.

To je to, sklonite sa ringle, sačekajte da se malo prohladi pa sipajte u sterilisane tegle. Dobro zatvorite, pa umotajte tegle u ćebe i ostavite da se slatko tako ohladi, na sobnoj temperaturi. Tek kada se slatko skroz ohladi, možete ga odložiti na mesto gde držite zimnicu inače, ili u fržider.

Nakon što otvorite teglu slatkog, držite je u frizu kako bi smanjili rizik od pojave budji, odnosno kvarenja.

..

Recept možete izmeniti po vašem ukusu, ali neke osnove su tu. Možete dodati malo više ili manje šećera, a ja smatram da je ova količina taman. Kilogram šećera je previše, a nešto manje od 700 grama bi opet možda bilo malo ako ste ljubitelj slatkog. Ovako je onako baš umereno. Limun dodajte obavezno jer em doprinosi ukusu, em nam je na neči način konzervans.

Naravno, ispisala sam recept za kilogram kupina, a vi možete pripremiti veću količinu, samo u tom slučaju srazmerno povećajte ostale sastojke.

U slatko od kupina možete dodati neke aromatične začine, ili čak orašaste plodove poput badema i oraha, a osim limuna možete da dodate i kolute pomorandže, limete ili nekog citrusa po vašem ukusu.

..

Zaista je sve stvar vašeg ukusa, a ako prvi put pripremate slatko, držite se recepta pa od nekog narednog puta eksperimentišite ili menjajte ono što vam se prvi put nije dopalo. Ukusi su različiti, pa tako ne može i neće recept baš svakome da se dopadne i da odgovara.

Ostaje da je priprema kratka, iako čekamo da kupine otpuste sok i kasnije da se ohlade na sobnoj temperaturi, samo kuvanje verovatno neće trajati duže od pola sata i to je sasvim u redu. Da ne pominjem da je potrebno samo da ih operete, nema čišćenja i ostalog.

Eto, nadam se da će recept poslužiti te da ćete uživati u degustaciji slatkog od kupina! Prijatno. 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija