Slatko od ruža – recept kako se pravi

…Nije htela da je vidi kako plače. To je bila veoma ponosna ruža..

-I, uvek će te voleti?

-Ne, reče ruža. Jednoga dana ja ću uvenuti, i tada će prestati da mi se dive.

-Čudno, reče Mali Princ. Da si ti moja ruža, ja bih te i tada voleo. Vreme koje si uložio oko svoje ruže, tu ružu i čini tako dragocenom…

Osnovni recept

Neophodni sastojci za pripremu slatkog:

  • 100 latica ruža
  • 1 litar vode
  • 1 kilogram šećera
  • 1 limun

Postupak pripreme:

Najpre, bitno je da su latice majskih ruža, koje nisu prskane. Slatko od ruža se zato pravi u proleće, sa prvim procevetalim ružicama. Takvo slatko je obično najlepše, najintenzivnijeg ukusa i boje.. Bitno je da nisu prskane, to svi znamo zašto.

Vodu sipajte u odgovarajući lonac, ili šerpu, pa stavite da provri na umerenoj temperaturi. Kada voda provri, dodajte latice ruža pa ostavite da se kuvaju takodje na umerenoj temperaturi. Kroz 15 minuta, ruže će pustiti neku specifičnu boju, koja možda neće izgledati lepo, ali to je proces.

Nakon tih 15 minuta, dodajte sok od sveže cedjenog limuna, i ubrzo će stvari postati zanimljivije. Voda bi trebalo da se razbistri, tačnije, da dobije tu lepu jarku boju. Tada dodajte šećer, pa dobro promešajte i ostavite da se sve zajedno dalje kuva na nižoj temperaturi.

Kuvajte dalje, uz povremeno mešanje. Kada primetite da je voda postala gušća, odnosno da se pretvara u sirup, tada izvadite na hladnu tacnu malo slatkog, mešajte da se ohladi pa proverite da li gustina odgovara. Ako da, sklonite sa ringle, a ako treba ukuvajte još malo uz stalno mešanje.

Gotovo slatko dok je još toplo sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa umotajte u ćebe. Ostavite da se slatko tako ohladi na dnevnoj temperaturi, pa tek onda odložite u špajz ili frižider.

Postepeno hladjene bitno je, jer to kasnije sprečava slatko da se pokvari, takodje, sterilisane tegle od presudnog su značaja. Potom čuvanja na suvom, hladnijem i tamnijem mestu..

Kako se sterilišu tegle?

Pre nego što planirate da pripremite slatko, tegle dobro operite deterdžentom, najbolje dan pre kako bi deterdžent za to vreme “ispario”. Nemojte prati njime neposredno pre kuvanja slatkog. Dakle, čiste tegle ponovo operite pod mlazom tople, pa hladne vode, zatim poredjajte u odgovarajući pleh. Rernu zagrejte na 100 stepeni, pa ubacite pleh sa teglama. Kada se tegle osuše, proces je gotov, a to obično bude izmedju 15-30 minuta, u zavisnosti od rerne. Pazite da tegle ne popucaju, pa čim budu skroz suve izvadite ih. 

U tople, sterilisane tegle, potom sipajte toplo slatko (džem, marmeladu i sl.) pa zatvorite. Najpre celofanom, a onda poklopcem, pa u ćebe…dalji postupak je upravo hladjenje na dnevnoj temperaturi. Tek kada se tegle, odnosno slatko skroz ohladi, ide na neko hladnije i tamnije mesto.

Recept +

Sok od ruže, još jedan ukusan proizvod koji možete lako napraviti, a potom uživati u njegovom bogatom ukusu. Da ne pišem u posebnom postu, evo ovde na jednom mestu, kao bonus recept, kao ideja.. Zaista se veoma lako priprema, tako da vam je za pripremu potrebno samo malo vremena i volje.. Dobro, i latice ruže, voda..i limontus.

Neophodne sastojke za pripremu sam, dakle, već navela. Količina je proizvoljna, a priprema se na sledeći način..

U sterilisane tegle dodajte latice ruže, otprilike do polovine. Vodu pomešaje sa limontusom, pa prelijte preko latica. Tegle nemojte zatvarati, već ih samo poklopite nekim tacnama, ili čepom ali nemojte ga zavrtati, već ostavite da može vazduh da prolazi.

Tegle odložite na neko mesto gde će imati dovoljno sunca, veći deo dana. Tako će, kroz 5 dana, voda da poprimi boju i ukus ruža, a ruže će postati onako sivkaste, što znači da je sve prešlo u vodu. I sok je gotovo.

Dakle, nakon što se taj proces dogodi, procedite sok, pa sipajte u sterilisane flaše i sada dobro zatvorite. Odložite ih u frižider, i popijte u roku od mesec dana. Koliko će tačno trajati, zavisi od mnogo čega, nekada je sok dobar i po tri meseca, zato što ima limontus pa ne bi trebalo da se brzo pokvari.

Kuva se bez šećera, i to je prednost, jer je dosta zdravije, a vi po ukusu možete dodati malo meda svaki put kada sipate sok u čaše.

Ovako pripremljen sok možete držati u zamrzivaču, pa po potrebi izvaditi i konzumirati. U tom slučaju može dosta duže da potraje, jer se zamrzava.

Ukoliko želite sirup od ruža, onda u procedjen sok dodajte šećer (količina šećera jednaka je količini tečnosti, dakle 1:1) dobro promešajte pa ostavite još 24h, da se šećer otopi i da se napravi sirup. U tom slučaju možete držati u špajzu, odnosno samo na nekom malo hladnijem i tamnijem mestu.

Dva nesvakidašnja, ali veoma dobra i proverena recepta. Probajte, unesite malu, ali efikasnu promenu u vaš dan! 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija