Slatko od trešanja – recept kako se pravi

Ljudi, počela je sezona trešanja! Barem kod nas u dvorištu. Već je više od polovine trešanja crveno, čekaju da ih uberem i smažem. Najviše volim da stojim ispod trešnje, berem i jedem, tu, na licu mesta! Ništa sladje. Ustvari, postoji nešto sladje, a to je slatko od trešanja. 😀

Volim da jedem sirovo voće najpre, ali, kako nije dostupno cele godine – snadji se. Tako se ja snadjem pa uberem koji kilogram i napravim ukusno slatko koje ostavim za zimu. Kada se poželim proleća i ukusa voćkica, skoknem do špajza i očas posla se podsetim.

Ako volite trešnjice onda pripremu slatkog uvrstite kao obavezu tokom narednog perioda.. Osim što možete ostaviti za zimu, slatko od trešanja možete pripremiti tako da vam posluži kao preliv, dodatak kolačima i tortama, ili kao poslastica za svaki dan. Bitno je da pripremite, a ono će spremno da čeka trenutak kada ćete ga iskoristiti..

Pišem vam osnovni recept, sa svim propratnim varijacijama.. Priprema zaista nije komplikovana – potrebno je par osnovnih sastojaka, i malo volje! Sigurna sam da je imate, jer ko ne bi kada pomisli na mirisno i slasno slatko od trešanja!

Osnovni recept

Sastojci koji će vam biti neophodni za pripremu:

  • 1 kilogram trešanja
  • 1 kilogram šećera
  • 200 mililitara vode
  • 1 limuna

Postupak pripreme:

Da odmah napomenem, ova količina je osnovna, prema kojoj gotovo uvek pišem recepte jer je tako lakše svima. Isto tako, uvek pravim veće količine jer se to kod nas brzo pojede. Dakle, prema vašim potrebama, povećajte količinu trešanja, a srazmerno tome i ostale sastojke – bitno je da razmera uvek bude ista.

Malo dosadniji deo kod pripreme jeste čišćenje trešanja – lepo ih operite pa izvadite koštice. Pažljivo to radite, jer sigurno ne bi bilo prijatno da bilo ko naleti na košticu dok uživa u ukusu, i tako ostane bez zuba! 😀 I da, idite tim redom, prvo pranje pa čišćenje, zbog toga što očišćene trešnje gube sok tokom pranja. Otvorene su pa tako tokom pranja ispirate njihov sok.

Još je bitno da trešnje koje odaberete budu taman zrele – nije dobro da koristite one koje nisu još uvek zrele, zelene, ali isto tako nije dobro ni da koristite one koju su prezrelo, kao i one trule. To se podrazumeva, al’ da ipak napomenem. Jedna trula trešnjica može sve da pokvari. Pa tako, odbacite sve trešnjice koje nisu dobre, pa tek onda izmerite jedan kilogram.

E, sada kada su trešnjice spremne, idemo dalje. U odgovarajuću šerpu sipajte šećer, pa dodajte vode.

Koliko ćete šećera koristiti takodje zavisi od vašeg ukusa. Kada pripremam slatko najčešće je to razmera 1:1, posebno kod voća koje nije mnogo sladunjavo. Možete povećati ili smanjiti količinu šećera, a meni je ova razmera odgovarajuća.

Što se tiče vode, potrebno je da je dodate koliko da prekrije šećer, pa tako, ako sipate malo više šećera, dodajte i malo više vode, i obrnuto. Ne preterujte, da slatko ne bi bilo retko – držite se toga “da prekrije šećer”.

Ostavite vodu i šećer da proključaju na umerenoj temperaturi. Od trenutka ključanja neka se krčkaju dalje još nekih 15-20 minuta, jer je potrebno da se napravi sirup, u kojem ćete kuvati trešnje. Nije potrebno da sirup bude gust, ali svakako malo gušći od vode..

Dakle, kada sirup bude gotov, dodajte trešnje i kuvajte dalje na niskoj temperaturi. Tokom kuvanja skidajte penu koja će se pojavljivati, i povremeno promešajte kako ne bi zagorelo. Slatko je gotovo kroz pola sata, a da biste bili sigurni, izvadite kašiku slatkog na tanjirić, sačekajte par minuta da se ohladi pa proverite da li vam gustina odgovara.

Na kraju slatkom dodajte kriške limuna, a možete i neki začin po ukusu – vanilu, cimet i slično. Promešajte, pa sklonite sa ringle. Sačekajte da se malo prohladi, pa onda sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Slatko sipajte sa kriškama limuna, on će produžiti rok trajanja.

Slatko ostavite da se hladi na dnevnoj temperaturi, pa tek kada se dobro ohladi odložite u špajz ili friz. Kada otvorite teglu, kasnije je držite u frizu da se slatko ne pokvari. Koristite ga kao namaz za palačinke, kao glazuru nekih kolača ili torti, kao dodatak filu i slično. Ja volim da namažem par kašičica na prepečen hleb – to mi je idealan doručak!

Savet +

Što su trešnje krupnije i sladje, to je i slatko lepše. Ja volim kada iz njih curi onako tamno crveni sok, više bordo-ljubičasti.. Mada, volim i slatko od belih trešanja. Ono je super! Isti je proces pripreme, potpuno, samo je boja slatkog drugačija. Isto voće a dva različite poslastice.

Kao mala nisam volela te bele trešnje, nisu mi delovale tako sočno kao ove crvene. Medjutim, sada ih volim i rado ih jedem, i spremam slatko od njih. Slatko od belih trešanja je nežno, odlično je kao posluženje gostima, ali ga takodje možete koristiti kao dodatak drugim poslasticama, kao preliv ili glazuru.

Namenu odredite sami, a recept je tu. Ostaje samo da pripremite slatko, pa potom uživate u njegovom ukusu, i eksperimentisanju! Srećno! 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija