Sok od koprive – recepti kako se pravi i lekovitost

Jasno je da svi izbegavamo koprivu u širokom luku, a to je zbog njene ne tako prijateljske naravi. Ume fino da opeče i upozori nas da se držimo podalje. Medjutim, kao što to često biva sa nekim ko na prvu loptu deluje opasno, kopriva je izuzetno lekovita, i, ako naučimo da joj pridjemo na pravi način, možda se jave neke simpatije.

Od koprive se pripremaju razni prirodni lekovi, melemi ali i napici – jedan od njih jeste i domaći sok od koprive. Osvežavajućeg ukusa i mint boje. Miriše na zdravlje. Miriše na energiju i prirodu.

Dakle, da biste sa koprivom uspostavili simpatije, bitno je da sa sobom ponesete debele rukavice i makaze. Jednu kutiju, u kojoj ćete stavljati njene listove. Tokom pripreme soka, takodje će vam biti potrebne rukavice na kratko, jer je kopriva neprijateljski nastrojena dokle god je ne potopite u vodu.

E, kada je potopite u vodu, onda povlači svoje opasne iglice i postaje pitoma. Tada je prava draž raditi sa njom. Videćete već.

U nastavku teksta slede recepti, kako da pripremite zdrav i ukusan sok od koprive. Takodje, ispisaću šta to koprivu čini tako moćnom biljkom, zbog čega se preporučuje kao jedan od najboljih prirodnih lekova. Uživajte u čitanju!

Sirup od koprive – osnovni recept

Prema osnovnom receptu, sok od koprive se priprema gotovo kao i svi ostali  – dodaje se šećer, voda i limun, zatim se kratko kuva i tako nastaje sirup. Sirup kasnije razredjujemo sa vodom, pa uživamo u njegovom ukusu!

Ovako pripremljen sok od koprive može dugo da stoji na hladnom i tamnom mestu, pa možemo da ga svrstamo u zimnicu. S obzirom da zimi nemamo mnogo izvora nutrijenata, moramo na vreme da mislimo pa pripremimo domaće proizvode tokom proleća i leta.. Sok od koprive svakako zaslužuje počasno mesto u vašem špajzu..

Neophodni sastojci za pripremu su:

  • 400 grama sveže ubranih vrhova koprive
  • 1 litar vode
  • 7 limuna
  • 1 kilogram šećera

Postupak pripreme:

*U uvodu sam već pomenula kako da uberete koprivu, ali ono što nisam pomenula jeste gde da je berete..? Birajte mesta koja nisu zagadjena, jer samim tim ni kopriva neće biti zagadjena, i kao takva može da se koristi za pripremu soka bez kuvanja. Birajte prostrane livade, zabačene delove grada ili dvorišta na selu, i slično.

Ubrane vrhove koprive najpre operite u nekoliko voda, kako bi se sa njih skinula eventualna prljavština, bacili i slično.

U odgovarajućoj posudi, odnosno loncu, sipajte vodu pa dodajte čistu koprivu, kao i kolutove limuna (5 limuna, 2 za kasnije). Njih prethodno operite mešavinom sode i vode, takodje da biste uklonili prljavštine i u ovom slučaju pesticide sa kore, jer se za sok koristi ceo limun. Lonac poklopite i ostavite da mešavine odstoji 24 sata, na nekom hladnijem mestu.

Nakon tih 24 sata, najbolje uz pomoć štapnog miksera, propasirajte sastojke. Tako će se napraviti tečna kaša, a kopriva i limun će otpustiti svoje sokove. Dobijenu kašu procedite kroz gustu gazu zatim, pa u bistar sok dodajte šećer. Od preostala dva limuna iscedite sok, pa tako svež dodajte u sok takodje.

Sve dobro promešajte, pa stavite lonac na ringlu, na umerenu temperaturu, da provri. Od trenutka vrenja kuvajte dalje još maksimalno 5 minuta, uz stalno mešanje. Pojaviće se pena, nju skidajte.

Dakle, nakon 5 minuta sklonite sa ringle, sačekajte da se prohladi pa sipajte u sterilisane staklene flaše, dobro zatvorite pa umotajte u ćebe i ostavite da se tako postepeno ohlade, na sobnoj temperaturi. Nakon toga odložite u špajz, odnosno na hladno i tamno mesto, i tamo čuvajte.

Ovako pripremljen sok ima rok trajanja i do 6 meseci. Medjutim, kada otvorite flašu, držite je u frizu sve vreme tokom korišćenja, a najbolje sok utrošite u roku od 7-10 dana.

Sok od koprive bez kuvanja

Sok kuvamo da bismo još malo produžili rok trajanja. Sokovi koji se ne kuvaju, obično imaju nešto kraći rok trajanja, pa uglavnom ne opstanu do zime i tokom zime. Ali, ja imam jedan trik – sok sipam u plastične flaše, pa u zamrzivač. Po potrebi odledimo i pijemo kao da smo ga sad napravili.

Sok od zove, odnosno bazgde, takodje je jedan od sokova koji se ne kuvaju, pa im je rok trajanja kraći. Zbog toga i kada je on u pitanju, primenjujem ovo za zaledjivanjem. Probajte, pa ćete sami proceniti da li vam ta varijanta odgovara.

Proces pripreme je prilično sličan..

Neophodni sastojci za pripremu su:

  • 400 grama sveže ubranih listova (vrhova) koprive
  • 1 litar vode
  • 7 limuna
  • 1 kilogram šećera

Postupak pripreme:

Takodje važi za berbu koprive, zatim za njeno pranje kroz nekoliko voda. Za limun takodje.

Pomešajte čistu koprivu i kolutove limuna sa vodom, u odgovarajućem loncu, promešajte, pa ostavite da odstoje 24 sata. Nakon toga propasirajte, procedite, pa dodajte šećer. Dobro promešajte, pa ponovo poklopite i ostavite da odstoji još 24 sata, odnosno dok se šećer potpuno ne otopi i dok se ne napravi sirup.

To je to, sok je gotov. Ako želite, možete praviti upola manju količinu pa flaše držati u frizu i potrošiti u roku od nekoliko nedelja. Druga varijanta jeste da sok sipate u plastične flaše, zamrznete pa koristite po potrebi. Odmrznut sok takodje obavezno držite u frizu i popijte u roku od nekoliko dana.

Sok od koprive bez šećera

Još jedan čuvar roka trajanja jeste i šećer. Njega takodje dodajemo zbog ukusa, a i nužan je da bi se napravio sirup.

Što se tiče prethodnim recepata, običan beli šećer možete zameniti istom količinom smedjeg šećera. I dalje će biti sladunjavo, ali je smedji šećer nutritivno bogatiji pa je zbog toga nešto bolja zamena. Takodje, možete dodati med ili agave sirup.

Ukoliko se odlučite za smedji šećer, proces pripreme je isti. Ukoliko se odlučite za med – ako sok kuvate, dodajte ga pošto provri i ohladi se, a ako sok ne kuvate onda ga dodajte takodje na kraju, pred samo sipanje u staklene flaše.

Još jedan način da pripremite sok od koprive bez dodatka šećera, jeste da ga pripremite svežeg. Priprema je slična kao kada pripremate čaj..

Neophodni sastojci za pripremu su:

  • 1 litar vode
  • 1 čaša sveže ubranih listova (vrhova) koprive

Postupak pripreme:

Vodu prokuvajte, pa u nju dodajte koprivu i promešajte. Zatvorite posudu poklopcem ili krpom, pa ostavite da odstoji nekoliko sati – najmanje 2 sata, a najviše 24 sata. Nakon toga procedite pa sipajte u staklenu flašu i odložite u frižider.

Ovako pripremljen sok popijte u roku od 24 sata. Možete praviti manje ili veće količine, u zavisnosti od toga za koliko osoba pripremate, ali imajte na umu da ne može da stoji duže od jednog dana jer se kvari, odnosno fermentiše pa kao takav nije pogodan za upotrebu.

Da biste obogatili ukus možete dodati kašičicu meda, stevije, malo soka od limuna, pomorandže i slično..

Sok od koprive i nane

Evo jednog veoma zanimljivog recepta, tačnije ukusa. Nana, odnosno menta, daje odličan ukus, jednu posebno osvežavajuću notu. Svi već dobro znao koliko je nana mirisna i ukusna, pa zašto da je ne iskoristimo i obogatimo naš sok od koprive.. Preporučujem da isprobate ovu kombinaciju!

Sok od koprive i mente takodje možete pripremiti na više način, sa ili bez šećera, sa ili bez kuvanja. Jednostavno dodate mentu kada i koprivu, dalje je proces pripreme isti, za bilo koji recept.

Koliko ćete nane dodati zavisi od toga koliko želite da njen ukus dominira. Na jedan litar vode ide otprilike 30 listova nane.

Lekovitost koprive

Obećala sam da ću par reči reći i o lekovitosti koprive, te zbog čega se preporučuje kao super hrana.. Mnogo šta je danas izvikano, odredjeni proizvodi, odnosno odredjene biljke bljesnu bez da znamo njihovu prethodnu istoriju, bez da znamo da li je to zaista tako..

Kada je kopriva u pitanju, ma koga god da pitate, najstariju osobu u vašoj okolini, sigurno će imati samo reči hvale. Još su naši preci koristili koprivu da bi sprečili i ublažili simptome mnogih bolesti i tegoba..

Naime, kopriva se koristila još u prvom veku, i to najčešće kao lek za slabost oganizma, najčešće usled gripa. Takodje se, još tada, koristila za detoksikaciju organizma, što je zapravo i pomagalo da se organizam očisti od svih napasnika zvanih bakterije i virusi. Danas, koprivu takodje možete koristiti u iste svrhe, štaviše preporučuje se!

Ono za šta se kopriva takodje koristila još od davnina, jeste kao lek za sve stomačne probleme. Odnosno, kao diuretik, pomagala je da očistimo naša creva. To je još jedan od načina na koji se naš organizam čisti – redovno pražnjenje creva je od velikog značaja za naš organizam.

Osim što pomaže pražnjenje creva, takodje održava zdravlje naše bešike. Uspešno otklanja ili smanjuje simptome upale bešike i svih urinarnih infekcija i ostalih problema. Takodje se preporučuje osobama koje imaju pesak ili kamen u bubregu, jer pomaže njihovo lakše izbacivanje.

Kopriva još pomaže da rane brže zarastu, pa se tako preporučuje melem od koprive za teže i lakše opekotine, za ožiljke na licu i strije. Odnosno, za sve nesavršenosti na našoj koži. U kratkom roku, redovnom primenom, kopriva ostavlja odlične rezultate.

Nešto kasnije, u otprilike 17 veku, kopriva se najčešće koristila kao protivotrov. Onda možete da zamislite koliko je njen učinak snažan. Ukoliko vas ujede neka opasna, otrovna životinja, kopriva će poslužiti kao najbolji protiv otrov – deluje u kratkom roku, veoma efikasno.

Zaista možemo reći da kopriva deluje pozitivno na čitav naš organizam, odlične su čak i njene iglice, koje kada nas opeku leče. Iako nimalo prijatan osećaj, ali peckanje koprive ublažava bolove u kostima i zglobovima, pomaže ljudima sa artritisom, pomaže kod upala i različitih bolova. Ako ste dovoljno hrabri, namerno upadnite u koprive! Možda deluje ludo, ali učinak sami procenite. 🙂

Danas je kopriva najpoznatija po tome što sadrži visok procenat minerala gvoždje, što znači da se uspšeno bori protiv malokrvnosti, odnosno anemije. Kopriva za anemiju nabolji je lek, dostupan, prirodan i pogodan za upotrebu. Ukoliko imate manjak gvoždja u organizmu, što dalje donosi brojne posledice (znam, prošla sam kroz to), potražite spas u ovoj moćnoj biljki.

…I dalje nisam odgovorila na pitanje, šta to kopriva sadrži pa je tako blagotvorna?

Kopriva u svom sastavu sadrži brojne nutrijenate, koji su esencijalni, te kao takvi važni za naš opstanak. Sve ono što naš organizam ne proizvodi sam, moramo da unosimo preko drugih izvora, odnosno hrane i pića.

Kopriva u svom sastavu sadrži brojne vitamine, pre svega – vitamin C, zatim vitamine grupe A, B i K. Znamo da je vitamin C odličan antioksidans, te da pospešuje izbacivanje slobodnih radikala. Pomaže detoksikaciju organizma, čuva naš imuni sistem. Vitamin A je nužan za pravilan rast i razvoj organizma, dok je vitamin B2 zadužen za očuvanje našeg nervnog sistema. Vitamin K čuva naše kosti i pomaže da naša krv bude zdrava.

Kopriva od minerala sadrži najpre gvoždje, koje smo već pomenuli. Zbog čega se preporučuje anemičnim osobama i trudnicama. Takodje sadži magnezijum, koji je nužan za očuvanje našeg kardiovaskularnog i nervnog sistema. Magnezijum još pomaže pri bolnim menstruacijama, i generalno slabosti organizma. Još sadrži silicujum, ne tako poznat ali veoma važan mineral koji čuva zdravlje naše kože. Sprečava i suzbija pojavu akni, zatim gljivica, ekcema, psorijaze i ostale neprijatne pojave na našoj koži.

Što se tiče ostalih nutrijenata, važno je pomenuti zdrave masne kiseline, ugljene hidrate i belančevine. Potom sadrži mravlju, silicijsku i sirćetnu kiselinu, kao i pantotensku. Pantotenska kiselina je posebno važna u trudnoći, jer štiti plod od negativnih uticaja.

Kopriva se još koristi za očuvanje naših vlasi – verovatno znate da je šampon od koprive jedan od najboljih šampona. Prirodni naravno, bez dodatih nepotrebnih hemikalija. Njega možete lako pripremiti, tako što ćete sveže listove potopiti u vrelu vodu, i ostaviti da se smlači, zatim tom vodom oprati kosu. Nakon redovnog korišćenja možete da primetiti sjaj, mekoću ali i dužinu. Zar sve žene ne sanjaju o tome?

To bi bilo to, za sada, u ovom tekstu. Verovatno već znate za mnoge prednosti koprive, ali nije na odmet da se podsetite. Isprobajte recepte, uživajte u njenom ukusu i njenim prednostima za zdravlje. Iskoristite sve prednosti koprive, i ne samo nje..iskoristite prednosti svih biljaka koje vam priroda nudi. Informišite se, pa krenite u potragu. Mnogo toga možete gajiti i kod kuće, u svojoj bašti ili na terasi..

Koprivu ne, doduše, ali je svakako možete naći na gotovo svakoj livadi, jer je ona korovita biljka – nažalost, danas se sve više smatra upravo korovom, umesto najboljim prirodnim lekom. Pripremite i neka jela od koprive, iskoristite njen pun potencijal. I vaš! 🙂

 

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija