Topli sendviči iz rerne

Koliko volite tople sendviče od 1 do previše?

Oduvek sam volela sendviče u najrazličitijim oblicima, pre svega jer su veoma praktični, a zatim i jer su ukusni. Posebno volim tople sendviče. Po mogućstvu sa što više sira!

Sve u dva okrajka hleba pa u toster ili na tiganj, da se fino zapeče.

I kako bi rekli na top-shop reklami – Ali, to nije sve! Tople sendviče možete da pravite i u rerni! Da, da. I to je možda najbolja varijanta, jer se tako dobro zapeku, budu tako hrskavo-mekani.. Ma, znate onaj osećaj čiste savršenosti u ustima, pri svakom zalogaju.

Da ne bude kako ciga hvali svoga konja, nego da vi to lepo isprobate pa da se uverite u reči koje ste ovde pročitali.

Zaista, priprema toplih sendviča je veoma jednostavna, a dom će vam zamirisati na porodičnu atmosferu! Pripremite ove ukusne sendviče za doručak ili večeru danima kada ste svi na okupu, pa uz dobre zalogaje i zanimljive priče, provedite kvalitetno vreme.

Ako živite sami, eto razlog više da počastite sami sebe, i da zaključite kako je ipak čovek najsrećniji kada je sa sobom na ti, i kada sam sebi ume da napravi atmosferu koja budi osećaj zadovoljstva..

Recept

Potrebni sastojci:

  • Kriške hleba
  • Jaja
  • Mleko
  • Sir
  • Suhomesnato, slanina, piletina, riba ili meso po izboru
  • Povrće po izboru
  • Kečap, majonez, senf, pavlaka ili preliv po želji
  • Začini
  • Ulje ili maslac

Postupak pripreme:

Ne želim da pišem precizne mere jer to zaista zavisi od mnogo čega, pa vam neće toliko biti bitne. Više je bitno da navedem šta sve može da dodje u obzir, te vas na taj način navedem da napravite vaš savršeni izbor.

Za početak ćete kriške hleba, da li isečene kriške starog hleba ili kupovnog tosta, umočiti u mešavinu mleka i jaja. Kao kada pripremate prženice. Na taj način, topli sendviči će dobiti onaj hrskavo-mekani ukus o kojem sam vam govorila. Ako želite da bude samo hrskavo, onda ovaj korak možete preskočiti, pa možete samo na krišku hleba, bez prethodnog umakanja, posložiti ostale sastojke.

Dakle, kriške hleba (namočene ili ne) poredjajte na nauljen pleh. Možete ga nauljiti sa malo maslinovog na primer, ili maslacem, za dodatni ugodjaj. Naravno, možete koristiti ulje koje vam je dostupno.

Na kriške hleba sada stavljajte šta god vam je volja.

Obično prvo ide neki sir, po mogućstvu topivi poput kačkavalja, ali, vi možete da iskoristite i mladi kozji sir, fetu, krem sir i slično.

Preko sira poredjajte suhomesnato ili meso po izboru, a meso možete i da preskočite. Ja najčešće dodajem suvi vrat, pršutu ili pečenicu. Neretko dodam i cepkanu kuvanu piletinu, ali i usitnjenu slaninicu.

Preko mesa sada može neko povrće – paradajz, tikvica, patlidžan, grašak, kukuruz… Opet, šta vam je dostupno i šta volite.

Na kraju možete dodati neki preliv poput kečapa i slično, a onda idu začini. Najčešće biram origano, mirodjiju i bosiljak, jer imaju fini šmek. I uvek malo soli.

Sada, po želji možete preko toga staviti još jednu krišku hleba, da bude zatvoreni tost hleb, ili pak otvoreni tako što ćete samo tako zapeći. To je opet po vašem izboru.

..

Pecite na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, sve zavisi od vaše rerne.. Neka se sendvič lepo zapeče, neka sir fino ukrčka..

..

Postoji zaista bezbroj kombinacija, što sa mesom ili bez, sa ili bez mlečnih proizvoda, i tako dalje. Možete raditi i slatke tople sendviče, tako što ćete izmedju dva tost hleba da stavite krem! Ili džem! Ili čokoladu!

Idem ja časkom do kuhinje.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija