Večera za bebe

U ovom tekstu ćemo pokušati da predstavimo namirnice i količinu namirnica kojima bi trebalo da hranite vaše dete u prvoj godini.

Fokus će biti na večeri i na tome šta bi beba od 6 do 12 meseci starosti mogla da jede za večeru.

Predstavićemo vam predloge recepata, kombinacije namirnica i dati vam sve neophodne informacije iz ove oblasti.

Kada je u pitanju količina hrane, uglavnom će to biti opšte preporuke, pa nemojte brinuti ukoliko vaše dete jede malo manje ili malo više nego što je ovde sugerisano. Uvek je dobra ideja diskutovati o planu uvođenja čvrste hrane sa lekarom vašeg deteta pre nego što sa tim započnete.

Takođe, ne morate uvoditi određene namirnice po nekom specijalnom redu. Na primer, ako želite da date svom detetu da oseti ukus tofua u 6. mesecu starosti, slobodno to učinite, čak iako tofu nije na listi namirnica sve do 8. meseca.

Takođe, žitarice su tradicionalna hrana za bebu od pola godine u nekim zemljama, ali mi smatramo da je uvek bolje započeti sa pasiranim voćem i povrćem umesto cerealija.

U većini slučajeva, uopšte ne morate čekati sa uvođenjem visokoalergenskih namirnica kao što su jaja, riba i kikiriki.

Ukratko o ishrani bebe od rođenja do 4. meseca

Od rođenja do 4. meseca starosti, beba ima urođeni refleks koji joj pomaže da potraži majčino mleko i uvek kada je u prilici hrani se dojenjem. U to vreme, beba se hrani isključivo majčinim mlekom ili formulom.

U ovom periodu, mame ponekad brinu zbog toga što ne znaju koliko je dojenja potrebno i da li je beba uzela dovoljno mleka.

Znaci da je beba uzela dovoljno hrane su sledeći: vaše grudi su mekše nakon dojenja, beba izgleda opuštenije i zadovoljnije nakon obroka, beba nastavlja da dobija na težini, itd.

U ovom ranom periodu, digestivni trakt bebe se još uvek razvija, pa čvrsta hrana ne sme da se uvodi.

Ukratko o ishrani bebe od 4. do 6. meseca

U ovom periodu morate pratiti znake koji će vam biti neophodni za uvođenje čvrste hrane.

Jedan od prvih znakova za uvođenje čvrste hrane jeste da beba može da drži glavu uspravno i da može sedeti pravo u svojoj stoličici, odnosno hranilici. U to vreme, beba je značajno dobila na težini (duplo je teža nego na rođenju) i teška je najmanje 6 kg.

Takođe, beba može obuhvatiti kašičicu svojim ustima i može pokretati hranu sa prednje do zadnje strane u ustima. U tom periodu beba jede majčino mleko ili formulu, kašice od povrća i voća (jabuka, banana, breskva), kašicu od mesa (piletina, svinjetina, teletina), polutečne kašice od žitarica i male količine nezaslađenog jogurta.

Ako vaša beba ne želi da jede ono što joj nudite prvi put, probajte ponovo za nekoliko dana. Uvodite nove namirnice jednu po jednu.

Sačekajte dva ili tri dana, ako je moguće, pre nego što joj ponudite novu namirnicu. Sačekajte tri dana ako vaša beba ili porodica ima istoriju alergijskih bolesti.

Ukratko o ishrani bebe od 6. do 12. meseca

Znaci da je beba spremna za uvođenje čvrste hrane su isti kao i u periodu opisanom u prethodnom pasusu.

Bebu u ovom periodu hranite i dalje majčinim mlekom ili formulom, kašicom od voća (banana, kruška, jabuka, breskva, avokado), kašicom od povrća (dobro skuvana šargarepa, krompir, tikvica), kašicom od mesa, malim količinama nezaslađenog jogurta, kašicom od leguma (pasulj) i zobenom kašicom.

Kada je u pitanju količina, treba reći da se ona postepeno povećava. U početku se daje i kašičica voća, da bi se postepeno povećala do 2-3 kašike tokom 4 obroka dnevno; potom jedna kašičica povrća, da bi se postepeno povećala na 2-3 kašike tokom četiri obroka na dan.

U uzrastu od 8. do 10. meseca beba je već u stanju da podiže predmete koristeći palac i kažiprst i može prenositi stvari iz jedne ruke u drugu. Takođe, beba tada sve stavlja u usta i pomera vilicu kao da žvaće.

Beba se tada može hraniti malim količinama pasterizovanog sira, običnog belog sira i jogurta, pireom od šargarepe, tikvica, krompirića, banane, breskve, kruške i avokada. Mogu joj se davati izuzetno mali parčići kajgane, kuvanog krompira, dobro skuvane spiralne testenine, mali parčići kuvane piletine, ribe bez kostiju, itd.

U uzrastu od 10. do 12. meseca, beba već može da guta lakše, ima više zubića i ne izbacuje hranu iz usta jezikom; takođe, beba tada pokušava da koristi kašičicu.

Treba je hraniti majčinim mlekom ili formulom, mekanim pesterizovanim sirom, jogurtom, kašicom od voća ili malim parčićima voća, zalogajčićima povrća koje je mekano skuvano, malim parčićima kuvanog mesa, malim parčićima hleba, dobro skuvanom testeninom, itd.

Kako treba da izgleda večera za bebe stare od 6 do 12 meseci?

Dug i miran san je najvažniji i za roditelje i za decu. Zbog toga je večera jedan od najvažnijih obroka za bebu, jer će odgovarajući obrok u večernjim satima bitno uticati na blaženi san vašeg deteta, kao i na njegov zdrav razvoj i rast.

Da bi beba lako zaspala i da ne bi imala nikakve probleme u toku noći, pored rituala koje upražnjavate pred spavanje, dosta računa treba povesti i o večeri. Večera bebi treba da prija, ali i da je zasiti, s tim što nikako ne sme da joj padne teško i da je dovede do toga da se u snu muči sa varenjem.

Otprilike negde između 4. i 6. meseca sve bebe, pored mleka, polako počinju da uzimaju i dopunsku hranu koja je obično kašasta. Mnogi roditelji tada nisu potpuno sigurni šta bi trebalo da daju bebi pred spavanje, odnosno za večeru. Koja je kašica najbolja za ovaj deo dana?

Preporuke stručnjaka koji se bave dečijom ishranom jesu kašice od žitarica i mleka. Smatra se da su ovakve kašice lako svarljive, da lepo zasite bebu i na taj način obezbeđuju miran san. Mleko je puno belančevina koje su važne za razvoj, a žitarice i pahuljice od njih napravljene su tu da bi dale potrebnu energiju.

Ako se koriste pahuljice od integralnih žitarica onda je to još bolje zbog toga što integralne žitarice daju energiju u jednom dužem vremenskom periodu. Tako beba duže spava i ne budi se zbog gladi.

Vodite računa da beba ne bude isuviše umorna kada joj dajete večeru. Beba ne bi trebalo da se uspava tokom uzimanja obroka. Izaberite odgovarajuće vreme za večeru posle kojeg će beba imati vremena da polako počne da je vari, da je malo pomazite i tek onda da zaspi.

Kada se bebi uvodi nova hrana, ona je obično ispasirana tako da beba može da je proguta i svari lagano. Takođe, ova hrana treba da bude hipoalergenska.

Najbolje je da se konsultujete sa pedijatrom pre uvođenja bilo koje nove namirnice u bebinu ishranu.

Sada ćemo navesti namirnice koje se smatraju naboljim za bebu staru 6 meseci.

Sa dojenjem ili sa formulom se nastavlja jer je mleko glavni izvor hranljivih sastojaka za bebu do godinu dana. Beba se doji na svaka dva-tri sata ili onda kada ona to traži.

Voće koje beba od 6 meseci sme da jede jeste naravno pripremljeno u obliku kašice (ispasirano, miksovano, prokuvano). To su jabuke, avokado, kajsije, banane, nektarine, breskve, kruške, šljive, tikva i pulpa kivija.

Beba može da svari prokuvano i ispasirano povrće kao što su zelene mahunarke, šargarepe, tikvice i krompirići.

Nemojte zaboraviti da dajete svojoj bebi prokuvanu i prohlađenu vodu najmanje tri puta na dan.

Žitarice i mahunarke kao što su pirinač, ječam, zob i sočivo pružaju osnovne nutritijente kao što su proteini i minerali značajni za bebu koja raste.

Možete dodati i prokuvano i ispasirano pileće meso ili ribu.

Dnevni meni za bebu od šest meseci može izgledati ovako: kada se probudi doji ili uzima formulu, za doručak oko pola osam-osam uzima pasirano voće ili povrće; za ručak oko 11:30-12:30 h uzima žitarice ili pirinčanu kašicu, zobenu kašicu i sl.; za užinu oko 15.30-16 h uzima kašicu od voća ili povrća i za večeru oko 18-19 h uzima mešano voće, povrće ili žitarice (kašice).

Recepti za bebinu večeru

Kašica od kajsije i banane (od 6. meseca): pola banane (zrele), cela kajsija, supena kašika pirinčanih pahuljica. Bananu i oljuštenu kajsiju treba ispasirati uz pomoć štapnog miksera. U ovu retku kašicu treba dodati celu kašiku bezmlečnih pirinčanih pahuljica.

Ovsena kašica sa malinama (od 10. meseca): 1 do vrha puna kašika ovsenih pahuljica, 4 maline i 150 ml vode. Možete dodati i malo meda. Dodajte jednu kašiku ovsenih pahuljica u 150 ml hladne vode, mešajte i skuvajte. Kada proključaju, poklopite ih i ostavite da odstoje još pet minuta. U to ubacite maline i ispasirajte štapnim mikserom. Ovu kašicu možete davati i za doručak.

Kašica od griza i jabuke (od 5. meseca): 2 kašike pšeničnog griza, 1 jabuka srednje veličine (slatka), malo maslinovog ulja. Jabuku dobro operite i oljuštite, a potom naseckajte na sitne kockice i dodajte 120 ml hladne vode. U to stavite 2 kašike pšeničnog griza i stavite da se kuva. Stalno mešajte i nakon ključanja pustite da se prokuva još par minuta. Posle toga, ispasirajte kašu štapnim mikserom i dodajte malo maslinovog ulja (kašičicu). Dok se kašica hladi, primetićete da se steže, iako je na početku bila retka. Od ove količine namirnica ćete dobiti 200 g kašice koja je prava mera za večeru.

Kašica od plazma keksa, mleka i breskve (od 7. meseca): 1 breskva (50 g nakon čišćenja), 3 kašičice mlevenog plazma keksa i 80 ml mleka. U mleko dodajte mlevenu plazmu i kuvajte sve dok ne proključa i dok se ne zgusne. U vruću kašicu dodajte oljuštenu i iseckanu breskvu, pa ispasirajte štapnim mikserom.

Još neke preporuke za bebinu večeru

U večernjim satima, negde oko 18-19 h, bebe koje još nisu napunile godinu dana mogu jesti kombinacije voća ili povrća sa mlekom i žitaricama.

Deca koja su već u jaslicama mogu polako početi da se navikavaju na ukuse koji se neguju u porodici i da tako usvajaju svoje navike u ishrani. Naravno, uvek treba voditi računa da se ne opterećuje bebin stomak.

Između 17. i 26. nedelje bebinog života, polako se uvode namirnice koje nisu mlečne. Obično se počinje sa žitaricama i to sa onim koje u sebi ne sadrže gluten. Takve žitarice su instant pirinčane ili kukuruzne pahuljice, heljda, proso, a kada beba napuni osam meseci, onda se daje raž, pšenica i ovas.

Nakon što ste uveli žitarice (u malim količinama ispočetka, a zatim povećavajte) to će vam pomoći da odlično kombinujete zanimljive večere za svoju bebu. Pošto u sebi sadrže vlakna, žitarice pomažu probavu kod bebe, a ujedno, zbog sadržaja složenih ugljenih hidrata, one daju sitost.

Večera je poslednji obrok pre odlaska na spavanje i možete ga kombinovati sa majčinim mlekom ili formulom.

Bebe od 6 do 8 meseci mogu jesti za večeru: pahuljice sa mlekom, ispasiran smeđi pirinač, kašicu od tikvice, jabuke i sl.

Kukuruzne pahuljice sa mlekom: u majčino mleko (150-180 ml) dodati 3-4 kašike kukuruznih pahuljica. Dobro izmešati i dati bebi da večera.

Ispasiran smeđi pirinač: smeđi pirinač skuvati u običnoj vodi, a zatim ispasirati. Potom izmešajte ovo sa majčinim mlekom, a po želji možete da dodate malo skuvanog, propasiranog povrća.

Kašica od tikvice: 3-4 kašike pirinčanih pahuljica pomešajte sa 150-180 ml majčinog mleka. U to dodajte kašu od prethodno skuvane i ispasirane tikvice i sve izmešajte.

Kašica od jabuke: 3-4 kašike pirinčanih pahuljica pomešajte sa 150-180 ml majčinog mleka. U sve to ubacite ispasiranu oljuštenu jabuku.

Kašica od povrća sa pirinčem: smeđ pirinač skuvati u vodi, a zatim propasirati. Zasebno skuvati jednu šargarepu, a pred kraj dodati nekoliko listova spanaća i kuvati još malo. Potom ispasirajte spanać i šargarepu, dodajte malo maslinovog ulja i sve to izmešati sa ispasiranim pirinčem.

Bebe od 8 do 12 meseci mogu jesti za večeru griz, pirinčane pahulje sa šljivama, ovsene pahuljice sa kajsijama, kukuruzne pahuljice sa bananom, palentu sa kiselim mlekom, domaći voćni jogurt, itd.

Palenta sa kiselim mlekom: 100 g kuvane kukuruzne palente treba preliti sa jednom šoljicom kiselog mleka.

Pirinčane pahuljice sa šljivama: 150 ml majčinog mleka pomešati sa 4 kašike pirinčanih pauljica i u to dodati dve sitno seckane šljive.

Kukuruzne pahuljice sa bananom: 150 ml majčinog mleka pomešati sa 3 kašike instant kukuruznih pauljica i u to dodati ispasiranu manju bananu.

Domaći voćni jogurt (od 12. meseca): u jednu šoljicu jogurta dodati ispasiranu breskvu i sve izmešati i napraviti tečnu kašicu.

O čemu treba voditi računa pri pripremi hrane za bebe?

Nemojte davati kravlje mleko bebama koje nisu napunile godinu dana.

Takođe, izbegavajte med.

Nikada nemojte davati kriške voća ili druge hrane maloj deci jer to može izazvati davljenje.

Bitno je da dobro usitnite hranu.

Uvodite jednu po jednu namirnicu i proveravajte da li postoje alergijske reakcije. Pratite pravilo o čekanju četiri dana između dve nove namirnice.

Hranite bebu u mirnom i prijatnom okruženju.

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija