Domaći pekmez, marmelada i džem od dunja – recepti

Kad dunja zamiriše…

Jel volite dunje? Ja nisam neki veliki fan, ipak, džem i marmeladu od dunja volim. Asocira me na doručak u hotelu, zajedno sa džemom od višanja. Uvek bih njih birala, uz parče toplog, mirisnog hleba..

Takav doručak jedino u hotelu i jedem, tada je to poseban gušt. Kod kuće uvek biram dosta zdravije varijante, ali ponekad to ume da mi bude užina. Baš retko, kako bi taj trenutak bio poseban kao što jeste. To je za one trenutke kada mi je odmor preko potreban, pa glumim da sam u hotelu i da je sve super!

Šalu na stranu, džem od dunja, kao i marmelada, odlični su proizvodi za zimu, onda kada nam je potrebno da se sladimo nečim voćnim i prisećamo se toplih letnjih dana.. Mada je dunja više jesenja, i dalje karakteriše tople dane..

Uvek sam više za domaće džemiće nego kupovne proizvode, u svakom slučaju. Kada neko dodje, umesto kupovnih kolača, pripremite toplu pogaču i poslužite sa džemom, ma nema boljeg osećaja, ljudi! Sigurno to znate i sami.. 🙂

Naravno, džem koristim i za palačinke, ali i za fil nekih kolača.. Često jedemo i kašikom, samo da se maaalo zasladimo…

I tako, da ne dužim više, hajde da bacite pogled na recepte!

Džem (pekmez) od dunja

Neophodni sastojci za pripremu su:

  • 3 kilograma dunja
  • 1.5 kilogram šećera
  • 300 mililitara vode
  • Sok od 3 limuna

Postupak pripreme:

Najteži posao kod pripreme proizvoda od dunja jeste čišćenje. Dunje su tvrde i teške za rad, ali uz malo strpljenja i volje, lako ćete ih savladati.

Bitno je da birate organske dunje, odnosno dunje iz domaćeg uzgoja, kako biste mogli da iskoristite i koru, u kojoj se nalazi prava riznica nutrijenata. Domaće dunje je potrebno samo oribati, dok bi kupovne trebalo i ljuštiti, osim ako niste sigurni u njihovo poreklo.

Dakle, dunje operite u nekoliko voda, pa uz pomoć čistog sundjera ili krpe prebrišite kako biste skinuli dlačice sa njihove kore, i dodatno ih izribali. Isecite zatim na manje parčiće i očistite. Kada ih očistite, izmerite još jednom, jer je potrebno da ih ima 3 kilograma očišćenih. Zato u startu pripremite malo veću količinu..

Preručite ih u odgovarajuću šerpu, zatim dodajte šećer i vodu, pa promešajte. Stavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Kuvajte nekih pola sata, otprilike, potrebno je da dunje fino omeknu.

Sklonite sa ringle zatim, pa ispasirajte štapnim mikserom, u secku, ili ih dobro izgnječite pasirkom..

Vratite na ringlu, dodajte sok od limuna i promešajte. Ostavite da se ukuvaju još 10ak minuta, opet zavisi od ringle i gustine koju želite da postignete. Džem od dunja postaje prilično gust za kratko vreme, zato ga i volim jer se začas skuva..

Gotov džem sipajte u tegle, dok je još topao, pa dobro zatvorite. Umotajte tegle u ćebence ili deblju krpu pa ostavite da se ohladi na dnevnoj temperaturi, do sutra. Tek pošto se džem potpuno ohladi odložite u frižider ili špajz, to jest na neko hladnije i tamnije mesto. Nakon otvaranja teglu takodje držite na hladnom i tamnom mestu.

Koliko ja znam, razlika izmedju džema i pekmeza je ta što se džem pravi od krupnijih komada voća koji se fino osećaju dok jedemo, dok se pekmez pravi od usitnjenih. Meni je sve to džem, čak i kada ovako propasiram! Vi možete samo da seckate dunje ako želite i volite da se vide i osete komadići dok jedete. Priprema je slična, samo preskočite deo sa pasiranjem, a dunje pre kuvanja isecite na komade željene veličine..

Marmelada od dunja

Neophodni sastojci za pripremu su:

  • 4 kilograma dunja
  • 2 kilograma šećera
  • 300 mililitara vode
  • Sok od 2 pomorandže
  • Sok od 2 limuna
  • 1 kesica želatina (+100ml vode)

Postupak pripreme:

Priprema marmelade i džema je slična, samo što se u slučaju marmelade dodaje želatin kako bi ona imala onaj njen karakteristični izgled. Još je bitno da se dunje u ovom slučaju dooobro usitne štapnim mikserom ili blenderom. Kod džema može i poželjno je da bude koji komadić voća, dok je marmelada glatka..

Dakle, takodje je potrebno da dunje očistite pa izmerite. U ovom slučaju možete da im odstranite kožicu, ali ne morate – to je više posla a ne pravi neku drastičnu razliku. Dodajte im šećer i vodu, pa stavite da se polako kuvaju na umerenoj temperaturi.

Kada dunje omeknu, sklonite sa ringle pa dobro ispasirajte da se napravi tečna, ujednačena kaša bez krupnijih, ali i sitnijih, delova. Vratite kašu na ringlu, dodajte sok od pomorandže i limuna pa promešajte. Kuvajte dalje oko 15 minuta.

Želatin pomešajte sa 100ml hladne vode, pa sačekajte da nabubri. Kada nabubri dodajte u gotovu marmeladu i dobro promešajte. Sklonite sa ringle, pa toplu marmeladu sipajte u sterilisane tegle. Dobro zatvorite i ostavite da se marmelada ohladi na dnevnoj temperaturi, pa tek onda odložite u špajz, odnosno na neko hladno i tamnije mesto..

Nakon otvaranja teglu takodje držite na hladnijem mestu gde nema sunca, kako bi potrajala.. A s obzirom na to koliko je ukusna, ne morate ni brinuti o roku trajanja!

..Eto, dragi moji, nadam se da ćete se zimus grejati, i sladiti uz mirisan i ukusan džem od dunja! Ili marmeladu. Šta god da odaberete nećete pogrešiti! 🙂

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija