Domaći pekmez, marmelada i džem od malina – recepti

Volim proleće. Volim leto. Volim kada počnu radovi u bašti, a još više volim da pratim kako voće i povrće koje smo posadili napreduje. I, naravno, najviše od svega uživam u degustaciji domaćih proizvoda. Prvo na red stignu trešnje, zatim jagode, pa ih polako sustižu maline, borovnice, kupine… Da, sve to imamo u bašti, i planiramo da imamo još mnogo više, jer istinski uživamo u ukusu domaćeg voća.

Sigurna sam da vrlo dobro umete da prepoznate razliku izmedju domaće i kupovne voćke – taj ukus i ta sočnost ne mogu da se porede ni sa čim. Sve voćkice koje sam nabrojala obožavam, zaista. Gotovo svo voće volim, i pre svega se trudim da jedem i koristim u svežem obliku dokle god je aktuelno.

Ono što mi je manje drago jeste to što voća nema tokom cele godine. Bude par meseci, u najbolju ruku, pa iščezne. Ali, za sve postoji rešenje – pre svega zamrzivač, kojeg do vrha napunim voćem i kasnije, tokom jeseni i zime, odledim pa koristim za različite smoothie-e, za poslastice i slično.

Ono što ostane nakon što zaključimo da smo dovoljno jeli sveže i da smo dovoljno ostavili u zamrzivaču, koristi se za pripremu domaćih proizvoda – slatko, marmelada, džem..

U zavisnosti od vrste voća, radim ili slatko ili džem, odnosno marmeladu, a ponešto se koristi i za pripremu soka, ili kompota. Svi ti domaći proizvodi dobrodošli su onda kada se poželimo ukusa proleća i leta. Veoma zahvalno voće, od kojeg možete pripremiti gotovo sve, jesu maline. Volim te kiselo-slatke ukuse, pa su mi zbog toga maline visoko na listi omiljenih.

U ovom tekstu ispisaću kako da pripremite ukusan džem, odnosno pekmez od malina, a tu je i recept za marmeladu. Razlike su male, ali se ipak prepoznaju. Zbog toga, kao i obično, na jednom mestu nekoliko recepata, pa da vas bacim u dilemu! 🙂

U prethodnim postovima pisala sam kako da pripremite domaći džem od jagoda, kao i domaći sok od jagoda. Takodje, tu je i recept za kompot od jagoda, koji je jednako ukusan i koji bi ove godine trebalo da se nadje u vašem špajzu! Jagodice su mi takodje na listi omiljenih, a recepti su provereni pa bacite pogled! 

Džem od malina

Poneki zovu pekmez, poneki džem – ja sam od onih što zovu džem. Poneki znaju razlike, ja eto ne. Barem ne kada su u pitanju maline. Imam jedan univerzalni recept, koji ne može da ne uspe. Sve što vam je potrebno jesu maline i šećer, koji opet nije nužan ali je koristan ukoliko želite da džemić potraje do kraja zime. Ako uopšte ima tendencije da potraje, s obzirom da je neopisivo ukusan! Priprema se bez konzervansa, i bez obzira na to dugo potraje..

Za pripremu džema biće vam potrebno:

  • 1 kilogram malina
  • 500 grama šećera

Postupak pripreme:

Maline lepo operite pod mlazom hladne vode, pa ostavite par minuta da se ocede od vode i prosuše. Preručite zatim u odgovarajuću šerpu pa stavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Nakon odredjenog vremena, čim temperatura postane veća, maline će početi da se krčkaju i otpustiće svoj sok. Od trenutka kada krene ključanje, dodajte šečer, pa uz skoro stalno mešanje kuvajte dalje.

Neka temperatura bude niska sada, kako ne bi zagorelo. I pored toga što se kuvaju na niskoj temperaturi, džem od malina je gotov veoma brzo. Kroz nekih 10-20 minuta, opet u zavisnosti od vaše ringle, džem će postići odgovarajuću gustinu.

Nakon 10 minuta kuvanja izvadite kašiku džema, sačekajte da se prohladi pa proverite da li gustina odgovara. Ako odgovara, sklonite sa ringle. Tegle sterilišite u medjuvremenu, pa u njih sipajte još uvek topao džem. Dobro zatvorite, pa tegle umotajte u debelo ćebe, i ostavite da se tako ohlade, na dnevnoj temperaturi.

Džemić je sutradan spreman za odlaganje u špajz, ali i za degustiranje!

***Gotovo uvek navodim količinu od 1 kilograma, što ne znači da samo tako možete da pripremite. Razmera je 2:1, pa tako, ako koristite veće količine malina, samo srazmerno povećajte količinu šećera.. S obzirom da su maline slatke, količinu šećera možete da smanjite.. 

Još, ako ste skeptični, u džem od malina možete da dodate konzervans, i tako budete sigurni da se neće pokvariti. Ja godinama pravim bez konzervansa i do sada je iskustvo pozitivno.

Džem od malina bez šećera

Da, moguće je pripremiti i džem bez šećera. Običan beli šećer možete zameniti smedjim šećerom, on je nutritivno bogatiji i nije štetan koliko važi za običan beli šećer. Ako, ipak, želite džem bez ikakvog šećera, i za to postoji rešenje. Da bi džem mogao da opstane tokom dužeg perioda, obično se dodaje ili šećer ili limontus, a u ovom slučaju možete dodati sok od limuna.. To je ona najzdravija varijanta..

Za pripremu džema biće vam potrebno:

  • 1 kilogram malina
  • Sok od 1 limuna

Postupak pripreme:

Maline takodje operite pod mlazom hladne vode, sačekajte da se malo ocede pa kuvajte na umerenoj temperaturi. Od trenutka ključanja smanjite temperaturu pa kuvajte dalje maline uz često mešanje, kako ne bi zagorele, i kako bi postigle zadovoljavajuću gustinu. Pred sam kraj kuvanja malina, dodajte sok od sveže cedjenog limuna, dobro promešajte pa sklonite sa ringle.

Topao džem sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa ostavite da se tako hladi na dnevnoj temperaturi. Sutradan teglice odložite u špajz, ili još bolje u frižider ako niste sigurni da je u špajzu dovoljno hladno.

***Osim soka od limuna, možete dodati i kesicu limontusa ako ste skeštični da li će opstati, ali nije nužno. Takodje, za sladji ukus dodajte ekstrakt vanile.

Marmelada od malina

Za ljubitelje istančanih ukusa, za one koji vole kada je sve glatko..marmelada je prepoznatljiva po njenom želatinastom izgledu, lako se maže i zaista mami njenim izgledom i ukusom. Marmelada od malina bez koštica je posebno pogodna za dečicu, jer, ponekad jedna crna bobica može da pokvari raspoloženje i pogura inat – neću da jedem!

Za pripremu marmelade biće vam potrebno:

  • 1 kilogram malina
  • 500 grama šećera

Postupak pripreme:

Maline je takodje potrebno oprati pod mlazom hladne vode, i ostaviti da se ocede par minuta. Spremne maline ubacite u blender pa izblendirajte tako da dobijete sok. Možete to učiniti i uz pomoć štapnog miksera i sličnih aparata koji maline mogu da pretvore u kašu.

Sok od malina sada procedite kroz cediljku (ili gazu), tako da ostane čist sok a da se koštice zadrže u cediljki. Sok preručite u odgovarajuću šerpu, dodajte šećer, pa kuvajte na umerenoj temperaturi. Mešajte povremeno, a od trenutka ključanja sve češće. Takodje, skidajte penu koja će se pojavljivati.

Kroz pola sata trebalo bi da je marmelada gotovo, a proverićete istom tehnikom – kašikom izvadite malo marmelade na hladan tanjir, pa kada se ohladi procenite da li vam gustina odgovara. Sklonite sa ringle, pa sipajte u sterilisane tegle. Sačekajte da se ovako pripremljena marmelada prohladi, onda dobro zatvorite pa u ćebe.

Sutradan, tek pošto se marmelada skroz ohladi, odložite je u špajz ili u frižider.

***Ukoliko, pak, volite bobice kroz marmeladu, onda propasirane maline nemojte cediti, već ih odmah kuvajte sa šećerom istim postupkom.

Savet +

Da bi džem, odnosno marmelada dugo potrajali, pre svega je bitno da tegle budu dobro sterilisane. Potom da se postepeno hlade na dnevnoj temperaturi, kako sam već navela. Time se značajno podiže vrednost džema, to jest marmelade.

Još je bitno da uvek dodate ili šećer ili limunsku kiselu, a možete i jedno i drugo. Nemojte praviti veće količine ako smatrate da se neće pojesti u roku od par meseci. Džem, kao i marmeladu, možete pripremati od zaledjenog voća, po potrebi.

Još je važno da pažljivo birate maline – dobro zrele, ali ne prezrele, odnosno trule, i svakako ne zelene. Pažlivo ih operite i očistite, pod mlazom hladne vode što sam takodje navela, kako bi se skinula eventualna prljavština. Ako je koja malina i samo malo trula, nemojte je koristiti za pripremu jer može ceo posao da uprska!

Verujem da ćete se snaći sa pripremom, i da ćete potom uživatu u slasnom ukusu džema i marmelade od malina. U nekom od narednih postova pisaću recepte za još neke domaće proizvode od malina, koje rado pripremam i koristim..

Budite u toku sa novostima na sajtu Receptopedija